fbpx
 
Scandalos: schimbul de terenuri Chirica-Pohoață este un furt în văzul lumii

Scandalos: schimbul de terenuri Chirica-Pohoață este un furt în văzul lumii


Planul executat în regim de urgență a picat în Consiliul Local. Caz-școală despre tunurile „gulerelor albe”. Cererea notarei, din 22 decembrie 2017, a și ajuns în mapa consilierilor la sfârșitul lui martie. Evaluarea terenurilor comandată de Primărie fusese realizată în doar șapte zile. O schemă imobiliară de proporții la care participă fix invitații de la cumătria primarului. Terenurile Manuelei Pohoață n-au nicio valoare imobiliară, de ce s-ar sacrifica Primăria pentru toți cei care cer un schimb? Acesta este un caz-școală despre cum poate funcționa mașinăria de vot din CL în ciuda evidențelor.

 

Primăria oferă notarei Manuela Pohoață 836 mp de teren în cea mai vânată zonă a orașului, lângă un bloc construit de dezvoltatorul Cristian Bolobiță, și primește la schimb un teren pe Copou cu ieșire la trotuar și un altul lipit de gardul Bisericii Bărboi – un mic parc cu copaci și verdeață.

Pe scurt, instituția condusă de Mihai Chirica dă o parcelă pretabilă la un bloc de cel puțin P+6, cu un profit potențial de 1 milion de euro, și primește două terenuri potrivite, conform proiectului de hotărâre, pentru parc de joacă, parcare sau punct de informare.

Manuela Pohoață a inițiat schimbul, printr-o cerere în care spune că nu a primit avizele pentru a construi pe cele două parcele, fiind terenuri din zonă protejată. Deci, din punct de vedere al dezvoltării imobiliare, cele două terenuri sunt moarte.

Terenurile din Bărboi respectiv Copou ale notarei Manuela Pohoață nu au valoarea zonei pentru că nu se poate construi nimic pe acestea. Atunci, de ce ar fi Primăria colacul de salvare, când mii de ieșeni ar putea cere schimburi similare?

 

Un teren valoros pentru două interzise la construit

Pe terenurile din coasta Palas, se duc lupte grele. În imediata apropiere a parcelei de 836 mp ce va fi schimbată de Primărie, dezvoltatorul imobiliar Cristian Bolobiță a ridicat un bloc cu ieșire pe strada Adunați. De altfel, o parte din parcarea blocului este pe terenul ce va ajunge la Pohoață.

Chiar evaluatorul scrie în documentație: „Practic, pe orice bucățică de teren disponibilă se construiește, iar prețurile terenurilor încă rămase libere crește cu fiecare zi”.

În cererea sa, notara Manuela Pohoață justifică solicitarea de a da Primăriei un lot de teren pe Copou și unul lângă Biserica Bărboi tocmai pentru că nu a primit acordul de a construi: „Având în vedere avizul nefavorabil nr 2.544/11.11.2016 eliberat de Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, cu rezoluția alterează imaginea specifică a Bulevardului Carol 1 și încercările repetate de a obține documentație pentru a construi pe aceste terenuri”.

Notara Manuela Pohoață a fost contactată de mai multe ori pe numerele sale de telefon, dar nu a răspuns pentru a explica schimbul.

Intențiile Primăriei

Pentru terenul din Copou, de pe bulevardul Carol 1 nr. 44, raportul de evaluare preluat în hotărârea de CL estimează un preț de 660 euro/mp (431 mp – 284.460 de euro).

La terenul de lângă Biserica Bărboi – strada Bărboi nr. 6, raportul estimează un preț de 457,5 euro/mp (380 mp – 173.850 de euro). În aceeași hotărâre sunt menționate și intențiile Primăriei pentru cele două parcele: se pretează la parcuri de joacă, spații verzi, parcare sau centru de informații, pentru că dezvoltarea este exclusă, din cauza dimensiunii reduse, a zonelor în care se află și a alăturării de gardul unui monument istoric, în cazul terenului de pe Bărboi nr. 6.

 

Manuela Pohoață păstrează discreția, nedorind să răspundă presei

 

Pe Moldovei este aur curat

În schimb, terenul pe care îl oferă Primăria are o valoare de tranzacționare, fără existența unui PUZ, de 551 euro/mp – 460.640 euro pentru 836 mp. Parcela este într-o zonă în plină expansiune, unde poate fi obținut un PUZ pentru un imobil cu cel puțin parter și șase etaje, ceea ce i-ar duce prețul spre 1.000 euro/mp.

Un exemplu corect de calcul pentru parcela de pe Moldovei împinge câștigul total la aproape 3 milioane de euro. Pe 836 mp poate fi construit măcar un P+6, cu 300 mp/nivel și cu parcare care să acopere necesarul de locuri. În total, 2.100 mp de construcție. La 1.400 de euro mp de apartament vândut în zona Palas, rezulta un câștig total de 2,9 milioane de euro.

Costul efectiv al construcției este de 500 euro/mp – 1,05 milioane de euro pentru tot blocul, la care se adaugă prețul terenului – 500.000 euro, după calculele evaluatorului sau 1.000 de euro, cât este, de fapt, un teren cu PUZ în zonă.

Chiar la prețul maximal de aproape 1 milion de euro pentru teren, tot rămâne un profit curat de 1 milion de euro în urma vânzării apartamentelor, în zona cu cea mai mare cerere din oraș.

 

Terenul oferit de Primărie, în zona Smârdan, are valoarea de piață mult mai mare, pentru că aici se poate construi

 

Raportul evaluatorului despre terenul din Moldovei

„Nicăieri în oraș nu regăsim aceeași efervescență a construirii ca în zona dominată de mall și clădirile asociate lui. Practic, pe orice bucățică de teren disponibilă se construiește, iar prețurile terenurilor încă rămase libere crește cu fiecare zi. Un preț mic  este de 300-400 euro/mp, dar la banii ăștia se pot găsi doar frânturi de teren de 300-500 mp, insuficiente pentru a construi ceva serios. De asta și sunt așa de ieftine. La 500 de euro mai poți găsi câte un teren de 1.000 mp, minimul de care ai nevoie pentru a încerca să construiești ceva etajat”, sunt explicațiile evaluatorului solicitat de Primărie.

În concluzii este trecut prețul de 551 euro/mp. În cazul celorlalte două terenuri, cele care aparțin notarei Pohoață, specifică faptul că interesul este modic și a ajuns la prețul respectiv doar datorită zonelor în care se găsesc. Cele două parcele s-ar preta la maxim locuință individuală, nicidecum la proiecte rezidențiale mari.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31