fbpx
 
Gulagul Chirica: poveștile ieșenilor care așteaptă un certificat de urbanism de 7 luni! Primarul și l-a dat în 7 zile

Gulagul Chirica: poveștile ieșenilor care așteaptă un certificat de urbanism de 7 luni! Primarul și l-a dat în 7 zile


Experiențele ieșenilor sunt de coșmar. REPORTER a găsit 6 exemple, oamenilor li se schimbă viața, până ajung la o autorizație pot să treacă 5 ani

O asociație de proprietari a cerut CU pentru un simplu grilaj metalic: din luna mai, niciun răspuns

Un om de afaceri, vrea de 4 luni un CU pentru un container metalic. Pentru o locuință individuală așteaptă autorizație din luna august anul trecut

Sunt sute de certificate de urbanism care stau la Primărie de mai bine de 4 luni

În Cluj, Oradea, certificatele se eliberază online în 15 zile. La Iași durează 150 de zile. Noi n-avem soft, doar funcționari corupți

Cea mai coruptă direcție de urbanism din România: arhitecții vorbesc sub anonimat despre șpăgile care se cer în Primărie – sunt la ordinea zilei

Mihai Chirica și-a luat certificat de urbanism în 7 zile pentru conacul de 860 mp din Sărărie. Cea mai mare sfidare la adresa ieșenilor

Asociația de pe Ștefan cel Mare vrea un simplu grilaj în spațiul dintre stâlpi

Eliberarea a zeci de certificate de urbanism este amânată de funcționarii Primăriei Iași cu lunile. În spatele documentelor sunt poveștile oamenilor care așteaptă disperați ca tartorii de la Serviciul Urbanism să aibă milă de ei și să semneze documentele.
„Am depus în mai cererea pentru un banal grilaj din fier. Nici acum nu este gata.”
„Vreau să intru în legalitate cu documentele unui mic restaurant. Mă amendează pentru hârtii pe care ei nu mi le emit.”
„Întrebați orice arhitect din Iași, veți vedea că toată lumea plânge. Există ieșeni care și-au pierdut contractele pentru credite, voiau să își construiască o casă, nu au mai reușit.”

Acestea sunt mărturii ignorate de Primăria Iași. Accesul direct la Serviciul de Urbanism este blocat, în Primăria Iași se intră numai după ce polițistul local de la intrare apasă, mărinimos, pe buton. Cine merită - intră, cine nu – e servit cu o umilință.
În acest timp, Primării precum Cluj Napoca sau Oradea au rezolvat elegant problema: depunere online, ridicare în termenul legal, de multe ori înainte. Mai mult, la Primăria Cluj Napoca, orice om are acces direct în harta de la GIS Cadastru aflată pe site și, cu un click, află tot ce-i trebuie.

Lascăr Gogeneață, președintele Asociației, spune că de 3 luni nu mai are nicio veste de la Primărie, după ce i s-a cerut un maldăr de acte

Un grilaj din fier: cererea stă de 5 luni

Asociația de Proprietari Ștefan cel Mare a primit o solicitare de la locatari să monteze grilaje metalice la intrarea în trei scări ale blocului din zona Cub. Proprietarii de apartamente vor să stopeze accesul în bloc al tinerilor care se distrează în weekend în cluburile de sub esplanadă.
Asociația a ales să facă totul legal. Pe 24 mai 2022, a depus cerere de certificat de urbanism la Primăria Iași, urmând să vadă dacă este necesară autorizația. Un detaliu important: grilajele sunt pe terenul imobilului, nu au legătură cu domeniul public, situat câțiva metri mai încolo.
„Este o treabă foarte simplă. Am depus actele în mai, apoi mi-au mai solicitat alte documente, planul  blocului, proiect tehnic. Nu a fost bun proiectul inițial, trebuia să fie mai detaliat, mi-au cerut altul. Inițial ni s-a spus că este nevoie de cerere și o schiță, apoi lucrurile s-au complicat”, ne-a declarat Lascăr Gogeneață, președintele asociației.
Au trecut deja cinci luni, nu știe exact stadiul cererii. I s-a spus să fie înțelegător, pentru că Serviciul de Urbanism duce lipsă de oameni. „Probabil că, după toate scandalurile, au ajuns să studieze foarte atent fiecare cerere. Din ce știu, trebuia să avem documentul în 30 de zile, dar a trecut de mult acest termen”, a mai precizat președintele Asociației.
De fapt, termenul limită este, conform legii, de 15 zile lucrătoare (3 săptămâni). Sunt trei grilaje de 4,5 lățime și 3,5 m înălțime pe care toți experții Primăriei nu știu de 5 luni dacă să le aprobe sau nu.

Containerul metalic așteaptă un certificat de urbanism, în vederea autorizării, din luna iulie. Dacă era Chirica, se rezolva în 3 ore

Autorizație pentru un simplu container. Certificatul stă de 3 luni

Ferdinand Sănătescu are un mic restaurant chinezesc. Și-a făcut pe propriul teren o baracă, i s-a spus să intre în legalitate și acum umblă după acte. A început cu certificatul de urbanism pentru amplasare container metalic, pe care l-a cerut pe 13 iulie. De atunci, a făcut câteva drumuri la Primărie să mai ducă acte, dar hârtia tot nu a primit-o.
„Se poate face un film despre cum iei acte la Primăria Iași, despre cum trebuie să afli la ce birou ai treabă, despre cum te trimit de la unul la altul. Sunt foarte multe probleme. Pe scurt, mi-am pus un container metalic pe terenul propriu, de 6/3 metri, făcut în regie proprie. Apoi, mi s-a spus că trebuie să iau autorizație de funcționare, este restaurant. Am zis să fac totul legal, să scot autorizația, dar pentru aceasta am nevoie de actele construcției. Și am nevoie de autorizație pentru container, am început cu certificatul. Dacă după 3 luni nu îl am, eu când mai iau actele? Mă amendează apoi că nu am autorizație de funcționare”, spune Ferdinand Sănătescu.

Ferdinand Sănătescu povestește cum încearcă autorizarea unei case de cinci ani, trecând prin PUZ. Din august 2021 așteaptă autorizația

„De ce mă oprește Poliția la intrarea în Primărie? Fac ceva rău?”

Nu este la prima confruntare cu Urbanismul. Într-un caz a cerut PUZ în zona străzii Ipsilanti, iar altădată o intrare în legalitate după ce a făcut lucrări la casa de pe Morilor 50.
„Am depus acte pentru PUZ de bloc, pe terenul de 356 mp. Nu mi l-au dat. Apoi am obținut PUZ de casă, am cerut P+1+M, mi-au aprobat P+1, pe jumătate din teren. Am zis că-i bine și așa, totul a durat cinci ani, durează câteva luni doar să-ți ajungă proiectul pe ordinea de zi. Am depuse, în sfârșit, documentele de autorizare, să vedem cât durează până o am”, mai povestește Sănătescu.
La soluția containerului din curte a ajuns de nevoie: vecina unde avea micul restaurant i-a spus că nu-l mai poate găzdui. Ca să nu închidă, s-a reorientat la terenul pe care îl are lipit de proprietatea ei.
„Au tot cerut acte în plus după ce am depus, numai ca să dureze foarte mult. Parcă o fac intenționat. O poveste similară am și la casă, unde am făcut lucrări fără autorizație, mi s-a spus să intru în legalitate și de atunci încerc. În mai 2021 am avut control, în august am depus actele pentru certificat, suntem în octombrie 2022 și nu-l am”, mai spune el.
După care se întreabă: „De ce mă oprește Poliția la intrarea în Primărie când merg cu acte? Fac ceva rău? Sau ei fac ceva rău, punând oamenii pe drumuri, și se tem? Herțanu de la Urbanism (Elena Herțanu – n.r.) îmi spune să vin luni, luni când vin aflu că este în concediu medical, apoi săptămâna cealaltă în concediu de odihnă și tot așa. Trebuie neapărat programare, trebuie neapărat audiență. Dacă stau 6 luni după certificat, eu când mai construiesc?”.

Doar pilele trec de această ușă. Restul așteaptă cele 4 ore de audiențe ținute săptămânal

Arhitect: „Aștept 3 certificate din februarie. Oamenii își pierd creditele”

Un arhitect ieșean care are în lucru câteva proiecte de locuințe individuale spune că are trei certificate în lucru pe care le așteaptă să fie eliberate din luna februarie. Nu-și spune numele, pentru că ar avea probleme cu angajații de la Urbanism, dar povestește că problema este comună pentru toți arhitecții din oraș.
„Ce am eu în lucru sunt chestiuni simple, locuințe individuale unde lucrurile sunt foarte clare, limitele proprietății cunoscute și intabulate. De vreo doi ani durează această situație, parcă este din ce în ce mai rău. Nu este cazul meu, nu am pățit-o, dar am colegi ai căror clienți aveau creditele aprobate și, așteptând actele de la urbanism, le-au pierdut. Au expirat documentele din bancă. Primăria Iași se joacă cu viețile oamenilor, aceștia aveau planuri, voiau să-și facă case la care visau de mult”, a menționat arhitectul.
Acesta spune că sunt alte mari orașe din România care și-au rezolvat problemele de la Urbanism elegant, plasând totul online. Este cazul Primăriai Cluj, care a dat acces, printr-un soft, la harta de la GIS Cadastru. Din două click-uri, clujenii află regimul zonei și actele necesare.

Arhitectul-șef Alexandru Mustiață: are dosar penal, conduce mașina unui dezvoltator imobiliar, i-a dat lui Mihai Chirica certificat de urbanism în 7 zile. Restul ieșenilor nu există

Câteva exemple concrete

Un oficial al instituției din cadrul Serviciului Urbanism a precizat: „Am ajuns la zi cu cele de alipire și informare, sperăm să le aducem la zi pâna la sfârșitul anului pe toate. Sunt multe, foarte multe. Trebuia cumpărat un soft care face același lucru precum cel de la Primăria Cluj Napoca, dar costă mult în plus față de ce a fost acolo. Ca să vorbim de cifre, firma l-a vândut la Cluj cu 300.000 de euro și vrea de la noi, din ce am înțeles, 420.000 de euro cu TVA. În Primărie cuvântul de ordine este că nu sunt bani din cauza termoficării. Sunt situații absurde de care știm, inclusiv la certificate cerute de grădinițe, alte instituții ale statului”.

Doar câteva exemple de situații absurde, cum le-a denumit funcționarul, adică dosare simple întinse luni de zile:

  1. Solicitare CU – 28.03.2022 – construire locuință individuală, zona Viticultori.
  2. Solicitare CU – 19.07.2022 – construire locuință individuală, Pantelimon Halipa, nr. 6A
  3. Solicitare CU – 25.08.2022 - alipire terenuri, str. Uzinei, nr. 74
  4. Solicitare CU – 5.07.2022 – locuință individuală, Sf. Lazar, nr. 22

Modalitatea de lucru de la Urbanism este în dezavantajul ieșenilor. Nimeni nu are acces la funcționari, doar polițistul local de la intrare controlează butonul care deschide ușa instituției și decide cine are voie.
Această modalitate de lucru a permis arhitectului șef Alexandru Mustiață să impună un anumit program de audiențe. Este singura modalitate prin care ieșenii pot afla ce mai este cu documentația lor, luni - între 13 și 16, și joi -între 10.30 și 13.30.

La Oradea, cererile pentru certificate de urbanism se depun prin Ghișeul Online și se urmăresc pe site. 90% din certificate se elibereaza în 15 zile

Cluj și Oradea sunt din altă lume

La Cluj Napoca funcționează un soft care permite accesul cetățenilor în harta de la GIS Cadastru. Nimic nu mai durează, acolo clujenii află tot ce le trebuie. Nu este mare minune, este un program de calculator pe care îl face în câteva săptămâni orice firmă din domeniu.
„Eliberarea unui certificat de urbanism durează 15 zile lucrătoare, conform legii. Dar, în realitate, în situațiile simple, durează mult mai puțin, poate câteva zile. Sunt și cazuri rare în care este depășit termenul legal, dar întemeiat, pentru că sunt proiecte mai complexe. La Cluj Napoca, toată documentația de certificat de urbanism se depune online și se ridică tot așa”, ne-au declarat reprezentanții Primăriei Cluj Napoca.
La Oradea, totul se depune online și se ridică un certificat de urbanism eletronic. La fel ca la Cluj Napoca, în termenul legal de 15 zile. „Se întâmplă să mai ieșim din acest termen, în funcție de complexitatea proiectului, dacă este în zona istorică sau nu, dacă sunt necesare acte suplimentare. Există și la noi dosare care au nevoie de luni pentru aprobare, dacă avem de cerut hârtii în plus de la solicitanți”, au precizat reprezentanții Primăriei Oradea.

Baronul Chirica a primit certificat de urbansim în 7 zile de la propria lui Primărie. Ieșenii așteaptă 7 luni. Atât!

USR propune Modelul Bacău. PSD: Chirica a scăpat lucrurile de sub control

Consilierul local Răzvan Timofciuc a precizat că s-a oferit să intermedieze o întâlnire între primarul Mihai Chirica și Lucian Daniel Stanciu Viziteu, edilul de la Bacău, unde problema eliberării certificatelor de urbanism în timp cât mai scurt a fost rezolvată. Timofciuc a prezentat o adresă a Serviciului de Urbanism din Primăria Bacău care, în termen de 7 zile calendaristice (5 lucrătoare), îi prezenta solicitantului lista de documente ce trebuie depuse pentru emiterea autorizației de construire pentru un garaj. Adresa are cod de bare pentru urmărirea ușoară pe circuitul actelor și precizează faptul că toate completările la documentația pentru autorizație sunt așteptate în termen de maxim 90 de zile – 3 luni până la emiterea autorizației de construire. Atenție: autorizație în 3 luni, nu certificat de urbanism în 7 luni.
Social democratul Bogdan Balanișcu spune că problema de la Serviciul de Urbanism al Primăriei îi afectează grav pe ieșeni. Pentru unii apropiați ai primarului sau chiar pentru el, documentele circulă cu viteză, în vreme ce pentru alții sunt blocate luni sau ani.
„Mai grav este că aparatul administrativ a devenit pentru cetățeni ciumă, pentru primar și apropiații săi mumă. Spun acest lucru deoarece în urmă cu puțin timp am aflat cu toții că, în timp ce ieșenii așteaptă minim șase luni pentru documente, primarul și-a facilitat emiterea unui certificat de urbanism în doar 7 zile. Mi-aș dori ca această minune> făcută în cazul penelistului Chirica să se producă cu regularitate și pentru oamenii de rând! Problema urbanismului la Iași a scăpat de sub control: unor investitori li se dau documente în timp record și ridică blocuri pe orice petic de pământ, între case, pe puținele spații verzi existente, în timp ce ieșenii așteaptă cu anii un aviz, dacă nu sunt interese ascunse și nu se trag sfori, iar singurul responsabil pentru actuala situație este Mihai Chirica”, a precizat Balanișcu.

Article image
O serie de dezvăluiri REPORTER s-au soldat cu un dosar trimis în judecată de DNA. Printre inculpați, un fin al lui Costel Alexe și o fină a lui Mihai Chirica
Autor cristi tanasa Anchete 13 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: