fbpx
 
8.000 de lei daune pentru că s-a infectat în spital

8.000 de lei daune pentru că s-a infectat în spital


O premieră într-un proces în care un ieşean a chemat la bară spitalul unde era să moară prosteşte. Sentinţă rară la Iaşi: Spitalul „Sf. Spiridon”, cel mai mare din Moldova, este bun de plată după ce un pacient s-a îmbolnăvit în unitatea sanitară. Ieşeanul, de profesie poliţist, s-a plâns magistraţilor că a fost infectat cu stafilococ auriu în urma unei banale intervenţii chirurgicale. Viaţa i-a fost dată peste cap, fiind imobilizat o perioadă la pat şi devenind rezistent la antibiotice. Reprezentanţii spitalului vor ataca decizia cu apel.

 

Pentru suferinţele îndurate de Nicolaie Ş., Judecătoria Iaşi a obligat Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon”, pe 14 iunie, să-i plătească acestuia 8.000 de lei daune morale. Decizia luată de instanţă, după mai bine de un an de proces, nu este definitivă. „Sigur vom declara apel”, a anunţat Ioan Bârliba, managerul unităţii medicale.

 

Internat mai mult decât trebuia

Coşmarul lui Nicolaie Ş. a început în urmă cu doi ani, după ce ar fi contractat o bacterie în unitatea sanitară. În 16 noiembrie 2015, bărbatul s-a internat la Clinica II Chirurgie, iar după ce a fost supus unor analize, a fost operat de fistulă pilonidală (boală în zona feselor) trei zile mai târziu. „Datorită faptului că operaţia nu se mai vindeca, medicul curant a dispus efectuarea unui nou set de analize, fapt pentru care, la data de 21 noiembrie 2015, conform buletinului de analize (...) s-a evidenţiat o infecţie cu Staphylococcus Aureus”, a susţinut Nicolaie Ş., în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi.

Fostul pacient susţine că, în urma rezultatului primit, medicul curant a decis să-i scoată firele „rămânând practic operaţia deschisă” şi i s-a administrat un tratament cu antibiotic. Pentru că infecţia s-a dovedit foarte rezistentă, Nicolaie Ş. a fost externat de abia în 7 decembrie 2015.

 

Umor negru, cu tente realiste, legat de ceea ce se întâmplă în spitalele româneşti (Sursa: realitateamedia.ro)

 

A fost imobilizat la pat

„După externare am primit un concediu medical de 21 de zile, timp în care am fost nevoit să rămân imobilizat la pat, iar soţia să îmi schimbe zilnic pansamentul”, le-a povestit bărbatul judecătorilor.

Nicolaie Ş. a mai susţinut că, în urma acfestui eveniment neplăcut, „operaţia nu s-a mai închis cum trebuie” şi a devenit rezistent la antibiotic. Mai mult, toată această situaţie i-a afectat atât viaţa particulară, cât şi cea profesională.

Astfel, bărbatul a dat în judecată, în februarie anul trecut, Spitalul „Sf. Spiridon” şi a solicitat 10.000 de lei daune morale şi materiale. „Pe perioada cât am fost internat au mai fost şi alte persoane infectate cu această bacterie care pot fi verificate în evidenţele spitalului. Au fost infectate persoane chiar din salonul în care eu am stat în acea perioadă”, a menţionat fostul pacient. 

Contactat de REPORTER DE IAŞI, Nicolaie Ş. a declarat că nu doreşte să facă alte comentarii până ce decizia instanţei nu va rămâne defintivă.

 

Manager: „Încercăm să limităm infecţiile”

„Infecţia nosocomiala aşa cum este definită ea este o infecţie intraspitalicească, care poate fi luată în spital sau poate fi adusă de pacient în spital. (...) La preluarea mandatului meu, în 2007, aveam un procentaj al infecţiilor nosocomiale undeva la 0,7. Acum avem un procentaj în jur de 2-2,1 %. Asta nu înseamnă că mă mândresc cu asta. De fapt, am scos la iveală aceste infecţii nosocomiale, pentru că ele trebuie declarate şi luate măsuri pentru combaterea lor”, a explicat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”

Acesta a mai precizat că se încearcă limitarea acestor infecţii. „Ele sunt, au fost şi vor fi întodeauna. Tot secretul este ca ele să nu se dezvolte într-un ritm necontrolat, unde să se transforme în epidemii şi să le ţinem sub control şi să avem resurse financiare necesare pentru lucrul acesta”, a mai adăugat Bârliba.

 

„Infecţia  nosocomială încercăm să o ţinem sub control, în aşa fel încât să nu afecteze sănătatea pacientului internat la noi”, Ioan Bârliba, manager Spitalul „Sf. Spiridon”

 

A murit din cauza bacteriei din spital?

O ieşeancă de 70 de ani, care s-a îmbolnăvit grav după ce ar fi contractat o bacterie la Spitalul de Neurochirurgie, a murit, în 24 septembrie 2016, după doi ani de suferinţă. Mariana A. a fost internată iniţial, în august 2014, pentru a face un tratament cu perfuzii, dar ar fi luat bacteria Clostridium difficile din unitatea sanitară. Femeia a rămas imobilizată la pat, a făcut de cinci ori septicemie, infarct, blocaj renal şi pneumonie. După doi ani de suferinţă, moartea ieşencei a fost provocată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută, conform documentelor medicale. În 2015, ea a intentat proces împotriva Spitalului de Neurochirurgie, Consiliului Judeţean şi Ministerului Sănătăţii, acesta fiind continuat de către rude. Următorul termen al procesului este la Judecătoria Iaşi, pe 30 iunie.

 

Şanse mici de reuşită la procese

Procesele prin care pacienţi din Iaşi au dat în judecată spitalele în care au fost internaţi, cerând daune după ce s-au trezit cu infecţii nosocomiale, nu s-au terminat cu prea multe reuşite pânâ acum. În 2012, Judecătoria a respins acţiunea lui F.V., în numele fostului soţ, operat anterior la Spitalul de Pneumoftiziologie. Femeia a susţinut că bărbatul a luat staphylococcus aureus, dar judecătorul a ţinut seama de o expertiză medico-legală care a stabilit că a fost vorba de „autocontaminare” şi a respins acţiunea.

Propagarea acestor infecţii are diferite cauze, un exemplu fiind preluat din altă sentinţă judecătorească, din 2013, tot din Iaşi. O infirmieră a fost amendată de o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică pentru că, pe 20 august 2012, nu a efectuat curăţenia şi dezinfecţia la un grup sanitar de la Secţia Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare. Judecătorul a respins acţiunea infirmierei. 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30