fbpx
 
Apel al consilierului ministrului Transporturilor:  „Prea mult UN AN de zile pentru Autostrada A8, pe tronsonul Tg.Neamț-Lețcani-Ungheni! Cred că ajunge!”

Apel al consilierului ministrului Transporturilor: „Prea mult UN AN de zile pentru Autostrada A8, pe tronsonul Tg.Neamț-Lețcani-Ungheni! Cred că ajunge!”


Ieșeanul Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, face un apel către cele trei instituții care se ocupă de stabilirea traseului final al Autostrăzii A8, pentru tronsonul Tg.Neamț-Lețcani-Ungheni, să avizeze documentele care trebuiau finalizate încă din septembrie 2021. Consitrans- proiectantul , Jaspers - consultantul din partea Comisiei Europene și CNAIR - compania beneficiară a acestui proiect sunt cele trei instituții menționate de consilierul ministrului  care nu reușesc să se pună de acord în privința finalizării etapei de Analiză Multicriteriala 1 (AMC 1).

„Prea mult UN AN de zile pentru AMC1 pe tronsonul Tg.Neamț-Letcani-Ungheni!

Cred că ajunge!

Acum șase luni eram numit la cererea asociațiilor Împreună Pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, consilier al Ministrului Transporturilor cu acceptul acestuia.

Așa cum am promis din prima zi, voi face informări corecte în legătură cu stadiul lucrărilor pe infrastructura rutieră din Moldova și tot ce depinde de mine pentru ca aceste lucrări să avanseze.

Menționez că în toată această perioadă am avut sprijinul dlui ministru, chiar dacă situațiile au fost uneori dificile.

Sunt convins că de astfel de situații nu vom scăpa, iar una dintre ele este aceasta:

Finalizarea AMC 1 pe tronsonul Tg.Neamț-Letcani - Ungheni!

A trecut mai bine de UN AN de zile, de la semnarea contractului de SF+Proiect (13.04.2021) și de la Ordinul de Începere a Lucrarilor ( 7.05.2021), iar trei instituții NU reușesc să ajungă la un numitor comun cu traseul”, scrie Cătălin Urtoi pe pagina sa de socializare.

Acestea sunt:

Consitrans- proiectantul

Jaspers - consultantul din partea Comisiei Europene

CNAIR - compania beneficiara a acestui proiect

În aceste condiții, săptămâna trecută, în zilele de miercuri, joi și vineri am avut mai multe discuții pe acest subiect cu dl ministru, dl Felix Ardelean din cadrul MT, dl director general CNAIR, șef UIP A8,  reprezentant CNAIR în relația cu Jaspers, departament Mediu CNAIR, proiectant Consitrans.

Ținând cont de problema ridicată de mine, dl Cristian Pistol a propus o ședință cu toate părțile implicate, în ziua de Marți, 26 Iulie 2022 și îi mulțumesc pentru inițiativă!

Subiect:

Finalizarea etapei de Analiză Multicriteriala 1, care să stabilească traseul final pentru tronsonul Tg.Neamț-Letcani-Ungheni.

Menționez că AMC 1, conform termene intermediare contract trebuia finalizat în data de 7.09.2021!

Nu vreau să mai amintesc aici de ce nu s-a finalizat atunci...

Eu cred că deja este prea mult UN AN de zile doar pentru AMC 1!

Sper ca la întâlnirea de Marți, să fie prezente toate părțile implicate și să nu se ridice de la masă fără avizarea AMC1!

Prea multe ședințe în acest an de zile, prea multe video conferințe, prea multă  hârtie consumată, mail-uri iar de fiecare dată alte termene și etapa AMC 1 nefinalizata!

Consitrans - Apelez la profesionalismul dvs și vă rog o  implicare mai mare pe acest proiect!

Am înțeles că ați avut o perioadă dificilă cu A7, dar de vineri v-a fost avizat și proiectul pe ultimul tronson contractat de dvs, Focșani-Bacău,  deci acum aveți timp.

Vă mulțumesc!

JASPERS - Apreciez efortul specialiștilor dvs și  profesionalismul lor, dar parcă e prea mult UN AN de zile pentru AMC 1!

În privința costurilor cu privire la profilul de autostradă pe sectorul Letcani-Ungheni avem totuși o lege, iar aceasta a fost promulgată deoarece a fost voința populației din această regiune!

Dumneavoastră este bine că vegheati ca aceste proiecte să se facă cu profesionalism, iar banii acordați de către Comisia Europeană să se ducă în acele proiecte pentru care au fost solicitați, dar vorbim totuși de decizia unei regiuni de a avea o autostradă și nu un drum pe două benzi, pe sectorul Letcani-Ungheni.

Acel sector va deservi în următorii ani Aeroportul Internațional Iași, un Spital Regional cu 850 paturi și o conexiune cu Republica Moldova prin podul pe patru benzi de la Ungheni, pod care va conecta această țară în procesul ei de aderare la UE!

În aceste momente dificile economic și social pentru regiunea noastră fac apel și la puțină empatie din partea specialiștilor români care fac parte din Jaspers și din echipa care se ocupă de acest proiect.

Nu vă cer decât să fiți mai constructivi și să lucrați în așa fel încât săptămână viitoare să avem acest AMC 1.

Repet:

PREA MULT UN AN DE ZILE!”, mai spune consilierul ministrului Transporturilor.

„Iașul, regiunea Moldovei, România și Republica Moldova au nevoie de această autostradă!

Vă mulțumesc!

CNAIR - În primul rând sper ca la ședința de Marți să nu vă ridicați de la masă până nu aveți avizul favorabil din partea Jaspers pentru AMC1!

Am încredere în echipa dvs și sper ca de această dată, după UN AN de zile, de când se tot lucrează la acest traseu, să se intre în AMC2 cu o singură variantă de traseu,  iar proiectantul să înceapă studiile geo în teren și pe sectorul Leţcani-Ungheni.

Iarna bate la ușă și nu am trecut de această etapă!

Vă mulțumesc!

În final vă spun doar atât:

Prea mult UN AN de zile de când studiați traseul tronsonului Tg.Neamț-Ungheni!

Finalizați ÎMPREUNĂ (Consitrans, Jaspers, CNAIR) AMC1 săptămână viitoare!

Vă mulțumesc!

Hai că se poate!

P.S. Pentru cârcotași:

Eu sunt implicat sută la sută pe proiectele Moldovei și chiar dacă vă place sau nu, sa știți că este o preocupare din partea ministrului și susținere pentru aceste proiecte.

Ușor nu este, dar trebuie să mergem înainte!

Personal nu voi înșela așteptările celor care mă susțin, iar timpul va demonstra acest lucru!

Hai că se poate!”,  mai afirmă în încheiere Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31