fbpx
 
PAT INF: începe screeningul pentru hepatitele B și C în mediul rural defavorizat din Iași, Suceava și Botoșani

PAT INF: începe screeningul pentru hepatitele B și C în mediul rural defavorizat din Iași, Suceava și Botoșani


Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “S-a constatat o mai mare incidență a acestor infecții în zona rurală săracă din județele din NE. Sunt câteva sute de mii de persoane infectate la nivel național”. Directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: “Fiecare spital ar trebui să aibă un infecționist care să facă schema de tratament în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice”.

Peste 300 de medici infecționiști participă la Iași la ediția cu numărul 15 a Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă, adică trei sferturi din numărul total al infecționiștilor din România. PAT INF 2019 este organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași, Universitatea de Mdeicină și Farmacie “Grigore T.Popa”, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația Institutul Pan-European de Cercetare “Prof Dr. Vasile Luca”, între 19 și 22 iunie 2019, la Hotel Internațional. Tema din acest an este “Provocarea Teoriei în practica medicală curentă”.

Screening pentru B și C

În cadrul PAT INF, medicii Carmen Dorobăț, directorul Spitalului de Boli Infecțioase, și Adrian Streinu Cercel, președintele de onoare, au anunțat, la CJ, debutul unui program de detectare a virusurilor hepatitelor B și C în zonele rurale defavorizate din Iași, Botoșani și Suceava.

“Experiența ne-a arătat că în această zonă din țară este cea mai mare incidență a infecțiilor cu B și C. La nivel național, incidența este de 1,9%. La o populație ca a României, sunt câteva sute de mii de cazuri, multe dintre ele necunoscute încă”, ne-a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Profesorul a explicat că, în cazul noilor tratamente pentru virsu C, rata de succes este de aproape 100%.

“Este un tratament mult mai simplu decât în trecut, cu o pastilă pe zi, timp de trei luni, cu rată de succes de aproape 100%. Avem acum tratament eficient pentru hepatita C, există speranțe pentru un tratament eficient pentru hepatita B. S-au schimbat și metodele de calcul și de statistică a acestor infecții. Sunt pacienți care au urme ale unei prezențe trecute a virusului în sânge, dar care nu au viremie. Acum, acei oameni nu mai sunt considerați infectați”, a mai explicat Adrian Streinu-Cercel.

Testarea se va face cu ajutorul medicilo și primarilor din comunitățile rurale ale celor trei județe. Medicii apreciază că vor fi cunoscute stfel câteva mii de noi cazuri de hepatite, multe dintre ele cu posibilitatea de vindecare.

“Nu avem cum să eradicăm hepatitele, ele vor exista. Dar le putem descoperi și trata la timp, fără efecte pe termen lung”, a mai spus profesorul. Acesta și-a lansat la Iași o carte – “Abord interdisciplinar în infecția HIV” – ediția a II-a, ocazie pentru Spitalul de Boli Infecțioase să anunțe o investiție surprinzătoare.

“Am făcut demersurile și am obținut un scaun de stomatologie ce va fi alocat spitalului nostru, pentru persoanele infectate cu HIV”, a precizat managerul unității medicale, prof. dr. Carmen Dorobăț.

Infecționiști pentru spitale

Șefa spitalului ieșean a precizat, în contextul conferinței naționale, că rolul infecționiștilor este mai important decât realizează oamenii.

“Avem un subiect mereu: infecțiile din spitale și schemele de tratament pentru cei infectați cu bacterii rezistente. Ei bine, la realizarea acestor scheme de tratament trebuie să participe și infecționistul. Acesta este pregătit în domeniu, știe cum funcționează microorganismele și, mai ales, știe relația dintre diversele medicamente utilizate la scheme de tratament”, a precizat Carmen Dorobăț.

Nu toate unitățile medicale au deblocat posturi pentru infecționiști. “Unul dintre spitalele unde există un astfel de medic este Sfântul Spiridon din Iași. Este nevoie și la alte unități medicale. Tot infecționistul este cel care cunoaște și evoluția unor infecții”, a mai spus Carmen Dorobăț.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31