fbpx
 
Firma unei asistente medicale înșiră contractele de milioane cu Primăriile PNL. Soțul patroanei, asociat cu fiul directorului Transgaz

Firma unei asistente medicale înșiră contractele de milioane cu Primăriile PNL. Soțul patroanei, asociat cu fiul directorului Transgaz


Doamna Chișcă lucrează la Maternitatea Cuza Vodă, dar firma ei de construcții debordează în ultimii trei ani: 6,2 milioane de lei cu primăriile din Ciortești, Popești și Aroneanu

Soțul a făcut niște case la Aroneanu împreună cu Adrian Andronic, fiul lui Bogdan Andronic, director la Transgaz

Cei doi asociați lucrează pe două firme: rezidențial și contracte cu statul

„Eu sunt acolo, el este aici”, spune Adrian Andronic, referindu-se la faptul că în ambele firme interesele sunt comune

O firmă apărută de niciunde, Tuche Serv, dă lovituri de milioane la primării PNL. Mihaela Chișcă, fondator și unic asociat este, din iulie 2022, asistentă medicală la Maternitatea „Cuza Vodă”. Însă, din 2019 încoace, și-a găsit vocația în lucrări de construcții cu entități publice: cămin cultural și sediu de Primărie la Ciortești, grădiniță și creșă la Aroneanu, furnizare mobilier la o școală din Popești. Toate trei cu primari PNL.

În total, afaceri de 6,7 milioane de lei. Spre comparație, cifra de afaceri a Tuche Serv pentru anii 2019 – 2021 a fost de 6,2 milioane de lei.

Soții Chișcă au devenit specialiști în contracte de construcții cu primăriile liberale

Afaceri ca pe roate în fieful doamnei primar Apostol

SRL-ul Tuche Serv a avut șase contracte cu instituții publice:
- lucrări de reparații în valoare de 62.327 lei cu Compania Națională pentru Controlul Cazanelor (CNCIR)
- dotarea cu mobilier a școlii gimnaziale Hărpășești (comuna Popești), 124.899 lei
- construirea și dotarea sediului Primăriei Ciortești, la care s-au încheiat patru adiționale (276.000 lei). În total, s-a ajuns la o sumă de 3,1 milioane de lei
- amenajări exterioare și utilități aferente noului sediu de Primărie de la Ciortești – 309.166 lei
- modernizare/renovare cămin cultural în comuna Ciortești – 1,3 milioane lei
- reabilitare grădiniță și extindere pentru creșă în comuna Aroneanu 1,9 milioane de lei
Din cele șase contracte cu instituții publice, cinci au fost încheiate în perioada 2019 – 2022 cu trei primării PNL: Ciortești, Popești și Aroneanu. Sursa informațiilor este sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). În total, cele șase afaceri s-au ridicat la 6,7 milioane de lei.

Patroana firmei de construcții este asistentă medicală în timpul zilei

Fără bani publici, cifrele de afaceri erau mici

Firma a fost înființată în 2011 cu obiect principal de activitate „comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei”, având-o ca unic asociat pe Mihaela Chișcă. Cu excepția primului an, în 2012 – 2016, cifra de afaceri a fost zero. În 2017, obiectul principal a fost schimbat în construcții. Cifre de afaceri de 255.693 lei (în 2017), 745.116 lei (în 2018) și 501.051 (în 2019).
Loviturile au venit în 2020 și 2021 odată cu afacerile pe bani publici: 2,1 milioane de lei în 2020 și aproape 3,6 milioane lei în 2021. „Am intrat pe contracte cu statul după ce mi-am făcut un portofoliu în oarecare măsură. Înainte de asta mai construiam câte-o casă”, a spus Dan Chișcă, soțul unicei asociate, cel care de fapt se ocupă de firmă.

După ce-a terminat sediul Primăriei și Căminul Cultural de la Ciortești, Tuche SRL a obținut imediat contractul construirii unei grădinițe la Aroneanu

„Sunt apolitic, nu știam că sunt primării liberale”
Acesta a spus că a fost o pură coincidență faptul că toate contractele au fost încheiate cu localități conduse de liberali. „N-am băgat de seamă niciodată că sunt primării PNL sau primării PSD. Așa s-a nimerit. Sunt și apolitic și nici nu-mi place politica”, a spus Chișcă.

Ca argument pentru afacerile pe care le-a dezvoltat cu administrațiile liberale, Chișcă a adus experiența sa și prețurile mici. „Am lucrat în construcții în Israel. Iar contractele le-am câștigat pentru că am oferit prețuri mici. Am exact ce-mi trebuie, nu am atâta TESA ca alții, muncesc și eu personal. Și așa am putut câștiga”, a menționat el. Și a adăugat că are acum credite de peste 200.000 euro.

Alina Apostol, primărița din Ciortești, a suplimentat suma construirii Primăriei prin adiționale la contract

A terminat la Ciortești, a început la Aroneanu
Argumente similare a adus și Alina Apostol, primarul din Ciortești. „Pentru căminul cultural am organizat vreo patru licitații până s-a adjudecat. Iar firma a acceptat să lucreze pe bani puțini pentru a acumula experiență”, a spus ea.

Licitația pentru construirea sediului Primăriei a fost organizată de Compania Națională de Investiții. „Eu cred că firma (Tuche Serv - n.r.) a putut veni cu prețuri bune și pentru că avea deja angajați oameni din Ciortești. Au făcut niște economii la transport”, a opinat Apostol.
La Aroneanu, societatea lui Chișcă va reabilita o grădiniță și va efectua o extindere pentru creșă. „La procedura de licitație au participat 8 firme și a fost declarată câștigătoare Tuche Serv”, a postat pe Facebook, acum câteva luni, primarul Benoni Moruzi (PNL).

Contactat miercuri, acesta nu a răspuns, transmițând prin sms că este în ședință de Consiliu Local și că va reveni. Nu a mai făcut-o.

„Am început investiția”, a spus Dan Chișcă. Contractul de la Aroneanu este de aproape 1,9 milioane de lei. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Tânărul Adrian Andronic (stânga) este asociat cu Dan Chișcă la construirea unor case în Aroneanu. Tatăl său, Bogdan Andronic (dreapta) este director la Transgaz

A făcut case în Aroneanu împreună cu Adrian Andronic
Acum doi ani, Tuche Serv a dotat cu mobilier școala gimnazială din satul Hărpășești, comuna Popești. „A fost o achiție prin PNDL, a fost licitație. Nu știu nimic de firmă, de asociați”, a spus Vasile Lupu, primarul din Popești.

În primii ani de activitate pe construcții, prin Tuche Serv au fost ridicate mai multe case în Aroneanu. „Am renunțat, cine să mai cumpere? În privat sunt fluctuații mari, e greu să păstrezi oamenii, așa am decis să intru și pe licitații”, a spus Dan Chișcă.
Totuși, pe Facebook, există o pagină Aroneanu Residence care până marți a avut la contact numărul de telefon al lui Chișcă și mail pe domeniul Tucheserv, pentru ca de miercuri numărul de contact să fie al lui Adrian Andronic-Niculescu și mailul schimbat.

„Suntem prieteni de foarte multă vreme. Eu nu mai am case, nu sunt ale mele. Îl ajut cu ce pot (pe Andronic-Niculescu – n.r.). Eu locuiesc în Aroneanu și de aceea mai era numărul meu, mai arătam casele”, a spus Chișcă.

Casele din Aroneanu au fost construite de Chișcă și Andronic-Niculescu. „Avem și contracte cu statul”, a spus asociatul lui Dan Chișcă

„Suntem împreună dar am împărțit lucrările”
Contactat de un jurnalist REPORTER DE IAȘI ca potențial cumpărator, Andronic-Niculescu a explicat situația acestei afaceri. „Momentan, mai avem două case individuale și un duplex întreg disponibil. În complex sunt acum locuite 12 case. Mă rog, date. Că din ele în vreo două nu s-au mutat oamenii că lucrează în străinătate”, a spus Andronic-Niculescu.

Despre Chișcă de la Tuche Serv SRL, Andronic a precizat: „Patronul este asociatul meu, noi mai avem o divizie de construcții cu statul, să spun așa. Eu acum mă ocup mai mult de partea de lucrări rezidențiale. Eu am altă firmă, se cheamă AAN SRL de la inițialele mele, casele, duplexul este pe această societate. Dar suntem împreună. Practic, am împărțit. El se ocupă inclusiv de casele acestea, numai că el se ocupă efectiv de construcții și fiind prins și cu șantierele astea... Deci, el este constructorul, eu sunt mai mult cu partea de notariat, cu investiții. Noi suntem în practică efectiv asociați. Și el aici la case și eu acolo. Dar am împărțit lucrările pe două societăți”.

Cifrele de la stat au crescut de câteva zeci de mii la câteva milioane de lei în 2022

Liberalii din Iași dau iama în afacerile cu statul

Tânărul Adrian Andronic-Niculescu este nepotul lui Niculae Niculescu (Universitatea „Petre Andrei”) și fiul lui Bogdan Andronic (director departament la Transgaz, fost secretar de stat la Ministerul Economiei).
În ultimii ani, direct sau prin interpuși, mai mulți liberali ieșeni s-au lansat în afaceri cu instituții de stat:
- Eduard Boz, consilier local PNL: a fost asociat într-o firmă care realiza studii de fezabilitatea pentru înființarea rețelelor de gaz în mediul rural. În pandemie, firma acestuia a livrat măști către mai multe primării
- Firma Geo Myke, a lui Dragoș Ciopate, a prins sute de contracte pentru proiectare drumuri. Majoritatea au avut două elemente comune: achizițiile directe, la primării PNL. Ciopate s-a aflat în anturajul mai multor liberali ieșeni de frunte
- 7Iași a scris recent că Moldavian Advertising SRL Iași, controlată de Marius Ionuț Rîpanu, va furniza sute de produse de protocol pentru Consiliul Județean Iași la prețuri duble față de cele practicate pe piață. Rîpanu este vicepreședinte al organizației municipale PNL Iași. Anterior, REPORTER DE IAȘI prezentase că firma lui Rîpanu, înființată la o lună după alegerile locale din 2020, câștigase mai multe contracte cu instituții de stat și primării conduse de liberali
- În iunie 2020, REPORTER DE IAȘI a scris că firma Integra Business Consulting își adjudecase, până la acea dată, aproape 60 contracte de consultanță cu primării comunale din diferite județe ale țării. Obiectul: obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public. Unic asociat al IBC este Mariana Fenechiu, soția lui Relu Fenechiu, fost lider PNL Iași, fost ministru al Transporturilor
- Un drum din comuna Victoria (primar PNL) a fost betonat de Edil Industry SRL (firmă a familiei Adinei Gîrjan, subprefect PNL). Strada trece pe lângă grădina zoologică Arcaland a familiei lui Costel Alexe, PNL, președinte al Consiliului Județean Iași
- Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe (fratele liberalului Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași), a avut contracte cu Aroneanu, comună condusă de Benoni Moruzi, primar PNL
- Firma unui membru al Biroului Municipal PNL Iași a luat două contracte de realizare softuri și baze de date de la Primăria Iași condusă de Mihai Chirica (PNL)

Article image
La afacerea Arcaland s-a turnat beton pe 800 m de drum comunal la sfârșitul anului 2020 Primăria Victoria a plătit aproape 1 milion de lei pentru o stradă care se termină în câmp, nu leagă nimic cu nimic Au motivat că au făcut drumul la cererea unei fabrici de biscuiți din zonă, dar patronul a spus că e o minciună: el nu a cerut nimic Executantă a fost firma de familie a subprefectei Adina Gîrjan, campioană la afaceri cu...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30