fbpx
 
Câinii-fantomă de la Salubris: 23 de maidanezi „prinși” pe hârtie într-o singură zi

Câinii-fantomă de la Salubris: 23 de maidanezi „prinși” pe hârtie într-o singură zi


Paradox: la Iași s-au prins 17.000 de câini în ultimii trei ani, record în România, dar numărul de persoane mușcate a rămas același. Un singur hingher susține că a „ras” toți maidanezii din Aroneanu în câteva ore. Societatea care se ocupă de serviciile de ecarisaj în municipiul Iaşi şi unele  comune limitrofe a raportat acum trei ani faptul că 80% din cei 8.000 de câini capturaţi au fost adoptaţi. În următorii doi ani, cifra a scăzut la 19%, respectiv 22%. Un caz de la Aroneanu, prinderea a 23 de câini în ianuarie 2018, dezvăluie modul cum jonglează angajaţii Salubris cu cifrele. Aduşi la padoc, animalele ar fi mâncat ca urşii, iar materialele utilizate pentru prinderea lor şi enumerate în factura decontată de primăria din comună te duc cu gândul la o operaţie complicată de la Spitalul AKH Viena.

 

Câinii comunitari continuă să fie o problemă la nivelul municipiului Iaşi, în fiecare lună fiind semnalate cazuri de persoane care au fost atacate de patrupede. Cu toate acestea, în ultimii ani Salubris se laudă cu cifre foarte mari de câini prinşi, şi, de parcă ar fi rezolvat problema în oraş, a încheiat  contracte pentru capturarea de patrupede fără stăpân şi cu primăriile din zona metropolitană.

O cifră greu de crezut pentru anul 2015

Potrivit datelor furnizate de conducerea Salubris, în cursul anului 2015, soceitatea susţine că a prins 8.000 de câini fără stăpân, dintre care 2.000 au fost eutanasiaţi, iar 6.000 au fost adoptaţi. Ultima cifră poate fi considerată nerealistă, fiind de notorietate că numărul celor care recurg la astfel de gesturi este destul de mic.

În 2016, cifra câinilor capturaţi a scăzut la 5.004, din care au fost adoptaţi un număr de 942. Diferenţa la acest capitol faţă de 2016 întăreşte semnul de întrebare. În 2017, au fost raportaţi ca fiind capturaţi 3.896 câini fără stăpân, din care 2.495 au fost eutanasiaţi şi 851 adoptaţi.

REPORTER DE IAŞI a solicitat o evidenţă a câinilor prinşi în primele trei luni ale acestui an, informaţie ce nu a putut fi furnizată pe motiv că angajatul care se ocupă cu această evidenţă este la o înmormântare.

Cu alte cuvinte, din oraşul Iaşi, în ultimii trei ani, au fost ridicaţi aproape 17.000 de câini comunitari. Cum se explică atunci plângerile multiple depuse de ieşeni legat de acest fenomen?

 

Aceşti câini de la Aroneanu au scăpat de „razia” din 16 ianuarie 2018

 

Două echipe de hingheri

De strângerea câinilor comunitari din Iaşi şi din comunele aflate în zona metropolitană, care au contract cu Salubris, se ocupă două echipe formate dintr-un hingher şi un asistent veterinar, iar atunci când este cazul mai participă şi un medic veterinar şi un îngrijitor. Cele două echipaje lucrează în ture, unul dimineaţă şi unul după-amiază. „În funcţie de solicitări şi de perioada anului, pot fi şi trei echipaje“, explică Mihaela Neamţu, purtătorul de cuvânt al Salubris.

REPORTER DE IAŞI a încercat să vadă care este activitatea acestor echipe de prins câini, timp de mai multe zile, însă de la baza Salubris nu a plecat niciun astfel de echipaj. „Ei pleacă la padoc şi de acolo li se spune unde trebuie să meargă“, a fost explicaţia dată de un angajat de la baza de lucru Salubris.

Predaţi pe bază de proces-verbal

Evidenţa numărului de câini prinşi de către echipele de la Salubris este făcută la padoc, acolo unde unul dintre hingheri întocmeşte un proces-verbal de predare–primire, în care trece numărul de câini, sexul, greutatea, semnele particulare şi zona de unde a fost capturat. „Nu există o înregistrare video sau altceva. Nimeni nu-şi permite să treacă nişte cifre eronate pentru că poate fi tras la răspundere“, explică Mihaela Neamţu.

O verificare a concordanţei dintre numărul de câini prinşi şi cei care ajung la padoc nu poate fi făcută ulterior, deoarece o parte sunt eutanasiaţi.

Au „umflat” cifrele?

Potrivit unui contract dintre Primăria Aroneanu şi Salubris, două echipe de prins câini s-au deplasat în comuna ieşeană pe 16 ianuarie şi au prins 23 de câini. Informaţia apare în factura fiscală furnizată de societatea ieşeană.

REPORTER DE IAŞI a încercat să afle de la primarul din Aroneanu, Benoni Moruzi, dacă are cunoştinţă despre modul în care au fost prinşi aceşti câini şi pentru ce a plătit suma solicitată de Salubris, însă acesta nu a fost de găsit timp de mai multe zile, nici la Primărie şi nici telefonic.

Oamenii din Aroneanu susţin că nu au fost prinşi atâţia câini cât apar în evidenţele de la Salubris. „Au stat vreo două ore şi au prins câţiva câini. Nu au cum doi hingheri să prindă într-o zi 23 de câini. Mai ales că aici sunt multe terenuri neîmprejmuite, iar câinii pot fugi şi nu pot fi prinşi“, ne-a spus un locuitor din Aroneanu.

Acesta este Benone Cărăuşu, hingerul care a descins la Aroneanu în ianuarie

 

 Săteancă: „Ne teme pentru siguranţa copiilor“

În ciuda numărului mare de plângeri făcute de locuitorii din Aroneanu, din ianuarie şi până în prezent nu au mai fost chemate echipajele de la Salubris.

În aceste condiţii, oamenii se tem pentru siguranţa lor şi a copiilor lor.

„Fata mea învaţă la un liceu din Iaşi şi merge cu microbuzul până în oraş. De unde stăm noi până la strada principală, de unde ia microbuzul, este ceva distanţă şi nu puţine au fost cazurile când astfel de câini maidanezi au lătrat ameninţător la ea. În fiecare zi stau cu teama ca nu cumva să fie muşcată. Am făcut mai multe sesizări la Primărie, dar nimeni nu a făcut nimic“, s-a plâns săteanca Elena G..

Echipaje complete, doar pe hârtie

Suma totală facturată a fost de 3.589,92 lei, aici intrând prinderea câinilor, îngrijirea acestora la padoc timp de 15 zile, hrana pentru această perioadă, sterilizarea a cinci câini, eutanasierea altora trei, microciparea unuia, plata a doi medici veterinari, a doi hingheri, a unui asistent veterinar şi a unui îngrijitor.

În plus, s-a plătit 153,86 lei pentru aducerea a două vehicule „carosate”, dintre care una a staţionat. Interesant este faptul că, deşi au fost trecute în hârtii două carosate, în procesul de predare-primire apare un autoturism Dacia, cu care au fost transportaţi câinii la padoc, însă pentru acesta nu s-au solicitat bani. „Nu au fost atâţia oameni. A fost un singur hingher şi un asistent“, spune un alt locuitor din Aroneanu.

Acest fapt este atestat şi de procesul-verbal de predare-primire, unde este trecut un singur hingher, Benone Cărăuşu şi şoferul Ioan Butnaru.

115 kilograme de mâncare în 15 zile

În lista materialelor consumate cu prinderea celor 23 de câini în Aroneanu, cei de la Salubris au trecut nu mai puţin de 52 de produse, printre care „comprese sterile, vitamina C, vitamina B1+B6, boroglutamat de calciu, albastru de metilen, xilazină, dar şi 23,46 bucăţi de obturator, 2,3 bucăţi de seringă zburătoare şi 4,6 bucăţi ac plan siringă zburătoare”.

Dincolo de faptul că e greu de explicat cum la seringi şi ace au rezultat cifrele cu virgulă, într-un alt document eliberat de Salubris este consemnat faptul că nu s-a folosit niciun fel de anestezic pentru prinderea câinilor, ceea ce nu explică la ce au mai fost folosite acele şi seringile zburătoare.

Pentru cele 15 zile, cât susţin cei de la Salubris că au fost ţinuţi câinii din Aroneanu în padoc, s-ar fi consumat 115,8 kilograme de mâncare, cifră exagerată dacă ţinem cont că un câine a fost adoptat, trei au fost eutanasiaţi, iar trei erau pui.

REPORTER DE IAŞI a solicitat lămuriri legate de aceste aspecte, însă nu am primit niciun răspuns din partea Salubris.

Maşina cu care sunt duşi câini capturaţi de angajaţii Salubris

 

Eutanasiezi mai mult, încasezi mai mulţi bani

Potrivit hârtiilor emise de Salubris, trei dintre câinii prinşi la Aroneanu au fost eutanasiaţi după opt zile, operaţiune pentru care Primăria a plătit suma de 104,27 lei.  Eutanasierea câinilor a fost făcută de Izavet, firma medicului veterinar Livioarei Rotariu. „Eutanasierile sunt stimulate de banii plătiţi prin contract. Înainte de semnarea contractului cu Izavet, doctor Livioara Rotariu avea un salariu fix de 4.000 de lei, ca şefă a Padocului. Acum poate câştiga de zece ori mai mult ca medic concesionar. Vine trei zile pe săptămână şi face eutanasieri”, explică preşedinta Asociaţiei Sfântul Mucenic Trifon, Cătălina Cijevschi.

Numărul mare de eutanasieri de la padocul de la Tomeşti este pus de reprezentanţii organizaţiilor de protecţia animalelor tocmai pe seama sumelor încasate de firma Izavet.

REPORTER DE IAŞI a prezentat în trecut modul în care firma fostei şefe a padocului încasează sume uriaşe de la Salubris, aproximativ 9.500 de euro pe lună dacă face planul la eutanasieri, castrări şi microcipări în vederea adoptării câinilor din padoc.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: