fbpx
 
Directoarea Casei de Pensii nu oferă explicații concrete Directoarea Casei de Pensii nu oferă explicații concrete

Scandal la Casa de Pensii. Concurs aranjat la interviu: 3-4 minute de întrebări personale i-au săltat pe cei cu note mici


* Câțiva candidați cu 70-75 p la scris au primit note mari la interviu și i-au depășit pe cei care aveau 85-90 p
* La interviu, cei cu note mari au luat câte 50 p și nu-și explică. „N-au fost întrebări tehnice, ne întrebau câți copii avem”
* Contestatarii cer criterii transparente la proba orală și vor să ceară înregistrările video în instanță
* Tehnica schimbării ierarhiilor la proba de interviu este veche în sistemul de stat: stai 5 minute cu comisia, iar ponderea este egală cu examenul scris, pentru care înveți luni de zile

Candidați cu note mari la proba scrisă, respinși după un interviu de 3-4 minute

 

Mai mulți candidați la un concurs pentru ocuparea a 27 deposturi de consilier și 7 de referent la Casa de Pensii Iași acuză faptul că, deși au obținut note mari la testul grilă (proba scrisă), au fost respinși din cauza unei probe orale stranii. Interviul nu a atins detalii tehnice ale slujbei pentru care aplicau, ci chestiuni personale, legate de familie.
În aceste condiții, proba orală a contat ca jumătate din nota finală, deși, spun contestatarii, interviurile au durat 3-4 minute, fiind exclus ca examinatorii să afle ceva relevant despre persoana din fața lor care să conteze la angajare.
„Mi s-a spus la final că aș fi supracalificată pentru postul pe care concuram. Mă gândesc că, în cele 30 de zile de probă, puteam eu decide dacă pot face acest serviciu sau nu, mai ales că-mi pusesem speranțe în angajare”, spune una dintre candidate.
Explicațiile directorului Casei de Pensii: „Interviul a fost conceput ca la o angajare în privat”.

Consilieri admiși după interviu, deși luaseră note mici la testul-grilă

 

Note suspecte la oral pentru câțiva candidați

Pentru unii dintre candidați, care au obținut note mari la scris, proba orală le-a distrus orice șansă. Nota de la această parte a concursului, care a reprezentat jumătate din nota finală, a fost cu mult mai mică decât cea obținută la testul-grilă. În schimb, pentru alți candidați, proba orală a fost cea care le-a remontar nota de la scris, fiind admiși exclusiv datorită acesteia.

În prima situație – notă bună la grilă, depunctați la oral - s-au aflat 24 de candidați la posturile de consilier debutant: au obținut la scris peste 80 de puncte, unii și 95, la oral au primit 50 de puncte sau puțin peste (55-56 p). La concursul pentru referenți, cinci candidați au avut note de peste 80 p, dar la oral au primit sub 60 de puncte, fiind respinși. În schimb, au fost admiși patru candidați care avuseseră la scris câte 65-70 de puncte.

Casa de Pensii a scos zeci de posturi la concurs. Principala acuzație a celor respinși este că interviul nu are o grilă de evaluare clară, totul e subiectiv

 

Pe câțiva i-a salvat miraculos interviul

Concurența a fost importantă, în condițiile în care pe 27 de posturi de consilier s-au înscris 227 de candidați, dintre care 147 au fost prezenți la ambele probe (5,5 pe loc), iar pe 7 posturi de referenți s-au înscris 70 de persoane, dintre care 43 au fost la ambele probe (6,1 pe loc).

Există și cea de-a doua situație în care notele finale ale unor candidați au fost ridicate exclusiv din proba orală. Este un candidat la posturi de consilier cu 70 de puncte la scris care a primit 82 la interviu, iar la referenți există doi candidați cu 65 de puncte la scris - notă la care erau respinși, teoretic, care au fost admiși cu note la oral de peste 85 de puncte.

Candidați la postul de referent respinși după aceeași metodă: depunctare la un interviu despre viața personală

 

Întrebări despre viața personală fac cât partea teoretică

Candidații care au participat la concurs au precizat că au fost defavorizați de interviu, deși aveau note bune la scris, pentru că acesta n-a avut nicio legătură cu ce aveau de făcut la serviciul pentru care au aplicat.
Sunt mai mulți candidați care au precizat că interviul a fost, de fapt, o discuție de 3-4 minute care a vizat legăturile familiale, viața personală, nicidecum activitatea din Casa de Pensii cu ce presupune aceasta. În acest condiții, spun oamenii, este o mare problemă faptul că nota a reprezentat 50% din total.

„Eu luasem notă mare la scris, nu mă așteptam să am probleme la oral. Am avut surpriza să aflu că interviul nu are nicio legătură cu ce aveam de făcut, ci cu cine sunt. Am experiența interviurilor, am un master în psihologie și am făcut așa ceva. Este exclus să-ți dai seama în 3-4 minute, cât a durat, cu cine ai de-a face”, spune una dintre candidate.

Se observă 4 candidați admiși din 7 care au avut note mici la scris, dar au fost admiși după un interviu diluat, deloc tehnic

 

„Ești supracalificată, nu te angajăm”

De altfel, mai explică ea, deși avea notă mare la scris, i s-a spus la interviu că este supracalificată și ar face bine să se orienteze spre altceva. „Normal că m-a nemulțumit abordarea. Dacă eu am ales să-mi pun speranțe în acest job, dacă am ales să candidez, înseamnă că l-am considerat potrivit pentru mine. Și chiar dacă era ceva care nu mi-ar fi plăcut, urma să aflu în cele 30 de zile de probă și renunțam eu. Nota de la oral nu trebuia luată în calcul cu un asemenea raport față de scris, pentru că nu a reprezentat o probă obiectivă”, a mai adăugat candidata.

Este imposibil să fie verificate numele celor admiși, pentru că instituțiile aplică cu zel legislația GDPR, candidații neavând afișate nume, ci doar numere de dosar.

Maria Andronache: „Ne-a interesat dacă s-ar descurca cu munca fizică”

 

Explicațiile directoarei: concurs ca la privat

Concursul pentru cele 34 de posturi de la Casa de Pensii Iași reprezintă un aport de peste 30% la numărul actual al angajaților instituției (sunt 93 în prezent, cărora li se adaugă cei admiși acum).
Directorul Casei Județene de Pensii, Maria Andronache, nu vede nicio problemă în desfășurarea competiției, în faptul că interviul a fost jumătate din nota finală, spunând că a fost realizat totul conform metodologiei și că interviurile sunt păstrate, fiind înregistrate video.

„La interviu ne-a interesat prezentarea persoanei în fața comisiei formate din patru oameni. Am vrut să știm cine este, dacă știe să lucreze pe calculator – pentru că cei care devin consilier debutanți stau 8 ore pe zi la calculator și introduc dosarele cetățenilor. Ne-a interesat dacă referenții s-ar descurca cu munca mai mult fizică pe care o au de făcut – ei efectiv duc dosarele în arhivă și le aranjează acolo. A fost o probă subiectivă, dar notele le-au acordat cei patru membri ai comisiei, înseamnă că toți au văzut același lucru”, a precizat Maria Andronache.

Directorul Casei de pensii a precizat că nu știe ce salarii vor avea omenii care tocmai au fost angajați, spunând că încă nu le-a semnat contractele. Cndidații susțin că, la referenți salariile nete erau de aproximativ 2.200 de lei, consilierii debutanți având aproximativ 2.500 de lei lunar.

 

Article image
* „Am plâns de furie și neputință.” Scrisoarea dezolantă a unui român întors din Anglia după ce mama și fosta soție i-au murit în țară, la scurt timp una de cealaltă * Rezolvarea unor proceduri banale s-a transformat într-un calvar * Niciun politician n-a reformat România în 30 de ani și nu a eliminat birocrația * „Îmi iubesc țara, dar mi-e groază de instituțiile sale”, spune bărbatul, care s-a întors scârbit în Anglia * O ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 15 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31