fbpx
 
Ciprian Bostan și Tudor Dornean sunt afaceriști imobiliari și membri ai Executivului local Ciprian Bostan și Tudor Dornean sunt afaceriști imobiliari și membri ai Executivului local

Consilierii PNL Bostan și Dornean s-au lansat iarăși în imobiliare cu o firmă care are venituri zero. Fac bani din CL dar n-au profit


Doi consilieri locali PNL, membri ai Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Iași, pregătesc o nouă afacere imobiliară în Galata. Ciprian Bostan și Tudor Dornean sunt pe cale să obțină autorizația de construcție pentru ridicarea de case pe un teren de aproape 1.700 de metri pătrați. REPORTER a dezvăluit, anul trecut, alte afaceri imobiliare ale celor doi politicieni, care le-au adus sute de mii de euro.

Liderul de grup așteaptă restul de bani

La jumătatea lunii iunie, firma Moldova Construct & Development SRL Iași a obținut din partea municipalității un certificat de urbanism pentru un teren de 1.639 metri pătrați situat în Galata. Pe această suprafață, societatea intenționează ridicarea unor case individuale. Firma o are ca unic asociat pe Delia, soția liberalului Tudor Dornean, consilier local și membru al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Iași.  

Conform Extrasului de Carte Funciară, Moldova Construct & Development SRL a cumpărat terenul în februarie 2022 de la soții Ciprian Manuel și Oana Bostan. Primul este liderul de grup al consilierilor locali liberali și secretar al aceleiași Comisii de Urbanism, iar soția sa a fost până, în 2020, asociat la Moldova Construct & Development SRL.

În extras se menționează că, pentru teren, societatea cumpărătoare are de plătit soților Bostan un rest de 140.000 de euro. „Am încasat un avans de câteva mii de euro”, a declarat Bostan pentru REPORTER. Grosul urmează să-l primească după ce vor fi vândute casele. Bostan a precizat că terenul a costat 70.000 de euro.

Secretarul de la Urbanism spune că a stat la rând

Tudor Dornean nu a dorit să discute despre investiția din Galata a familiei sale sub pretextul că se află în concediu. Deși nu mai are nici o legătură cu acționariatul Moldova Construct & Development, Ciprian Bostan a afirmat că: „Vor fi construite două case cu parter și un etaj, cu amprentă la sol de sub 100 metri pătrați. Mare parte din teren este neconstruibilă, există o limitare din cauza unei magistrale de gaz metan care trece pe acolo.” El a adăugat că nu știe sursa de finanțare a construcțiilor, acest lucru revenind familiei Dornean.

Detalii a știut liberalul Bostan și despre certificatul de urbanism pentru teren, cererea fiind depusă pe 1 aprilie, aprobarea venind pe 7 iunie, iar eliberarea documentului, pe 16 iunie. În total, circa două luni și jumătate. „Termenul mediu de eliberare a unui certificat de urbanism este acum la Iași de o lună și jumătate. Apreciați dumneavoastră dacă două luni și jumătate este puțin. Am stat la rând ca toată lumea”, spune consilierul liberal.

Dezvoltator cu 1.000 de lei pe lună

Cea mai recentă declarație de avere a lui Tudor Dornean arată că acesta deține o casă în Iași, de 168 metri pătrați și amplasată pe un teren de 720 metri pătrați, un apartament de 63 metri pătrați și are datorii de 98.000 de euro la bănci. La capitolul venituri, bărbatul a menționat doar circa 1.000 de lei pe lună - indemnizația de consilier local, iar soția – salariul de 3.000 de lei pe lună ca economist la CFR Iași, fiind de mirare cum reușește să își plătească ratele, să cumpere cele necesare traiului și să mai și investească în imobiliare.

Datele contabile ale Moldova Construct & Development SRL, societate la care oricum nici unul dintre cei doi Dornean nu are contract de muncă, arată că, în 2021, cifra de afaceri a societății a fost 0, înregistrându-se pierderi de aproape 47.000 de lei. Și Tudor Dornean apare asociat la o firmă – Sigmalogic SRL. Aceasta o „întrece” pe cea a soției: are cifră de afaceri 0 din 2018 până în 2021.

Precedentul din mandatul trecut

Intențiile imobiliare din Galata ale celor doi liberali ieșeni nu sunt o premieră. Anul trecut, REPORTER dezvăluia faptul că, în mandatul trecut, când erau tot consilieri locali PNL, Bostan și Dornean și-au folosit soțiile ca paravan într-o afacere cu case, tot în Galata și tot prin intermediul Moldova Construct & Development SRL. În acea situație, Dornean a fost cel care a vândut terenul necesar societății pentru a construi. În privința actelor necesare de la Primărie, totul a mers foarte repede: în februarie 2017, deci în doar câteva săptămâni de la tranzacție, firma a primit autorizație pentru două case individuale, iar în martie 2017, când s-a luat aprobare pentru branșament utilități, imobilele figurau, în mod ciudat, drept două locuințe colective mici, adică blocușoare.

Când au început vânzările apartamentelor, în Moldova Construct & Development SRL a devenit asociată, cu 50%, Oana, soția lui Ciprian Bostan. Când n-a mai fost nimic de vândut, Oana a ieșit din firmă în favoarea nevestei lui Dornean.

Vrea și un teren în Tudor

În articolul din 2021, REPORTER a prezentat explicația pentru perdelele de fum menite să ascundă numele liberalilor Dornean și Bostan: „Mascarea ocupațiilor imobiliare are o explicație: în perioada 2016-2019, consilierii PNL erau sub controlul lui Marius Bodea și se opuneau PUZ-urilor controversate, promovate de Mihai Chirica. Dar Tudor Dornean și Ciprian Bostan aveau propria lor afacere imobiliară și nu voiau să se știe acest lucru. De altfel, traseele de autorizare pentru vilele din Galata au fost extrem de scurte.”

Patru din cele nouă case făcute, în total, de Dornean și Bostan, în trecut, în Galata

În 2022, familiile Dornean și Tudor au reluat afacerile imobiliare din Galata, din nou sub acoperirea unei societăți care a preluat un teren de la unul dintre ei.

În fapt, în acest an, Bostan este la a doua metodă de „camuflare”: în februarie, prin intermediul Bridge Market Concept SRL unde deținea, prin firma sa Euronet Plus SRL, 50% din părțile sociale, el a depus la municipalitate o solicitare de a primi informații legate de posibilitatea concesionării unui teren în Campusul Tudor Vladimirescu. În mod surprinzător, Bostan a declarat pentru REPORTER că nu știe nimic despre această societate și că nu are legătură cu ea.

Două pete din CV

Nu sunt primele semne de întrebare legate de legăturile lui Bostan cu piața imobiliară. În 2020, REPORTER a descoperit că patronul unei firme care construia un bloc, deși avea PUZ pentru hală de producție, era asociat într-o firmă cu Oana, soția liberalului. În urma acestei dezvăluiri, Oana Bostan s-a retras din acea firmă.

Ciprian și Oana Bostan

Anterior, Ciprian Bostan a fost implicat într-o schemă dubioasă: nu-și mai plătise ratele la bancă și casa sa din Bucium era executată silit. Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu, un controversat dezvoltator imobiliar. Acesta a cumpărat casa politicianului prin intermediul unei societăți comerciale, dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Ulterior, socrii pensionari ai consilierului PNL au devenit asociați cu Băcăoanu în firma pe care se afla înregistrată casa. În final, Băcăoanu a ieșit din societate după ce și-a luat banii pe casă din fondurile cu care socrii au creditat firma, iar imobilul a revenit acestora. În fapt, în toată această perioadă, Bostan a stat aproape tot timpul în vilă.  

Article image
* Tudor Dornean și soția declară un venit lunar cumulat de 1.000 de euro/lună în ultimii 6 ani * Totuși au construit mai multe case în Galate, pe Podișului, o zonă foarte scumpă * Ciprian Bostan și Tudor Dornean și-au pus soțiile într-o firmă trecută pe numele unui asociat anonim * Explicația: erau consilieri locali și îi votau lui Mihai Chirica PUZ-urile dubioase, primind la schimb propriile lor autorizații * Liberalii au ...
Autor Cezar Moraru Anchete 02 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: