fbpx
 
Idnes Idnes

Un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit mort în Spania


Un pilot rus care a dezertat în luna august 2023 pentru a se preda armatei ucrainene cu elicopterul pe care-l pilota a fost găsit mort în Spania, aparent ucis, a relatat luni presa de la Kiev, citată de agenţia EFE.

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.
După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus, pe nume Maxim Kuzminov, a ales să se stabilească în Spania.
Dezertarea sa a devenit cunoscută public în septembrie, când serviciul militar de informaţii ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - explică cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani şi protecţie.
În aceleaşi imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.
Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut graniţa cu elicopterul zburând sub pragul de detecţie al radarelor. Ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni.
Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: