fbpx
 

O nebunie de protocol: Chirica dă 100.000 de euro pe timbre pe care nu le poate împărți în 10 mandate


Mihai Chirica aruncă bani pe mape filatelice la proporții faraonice

O emisiune Romfilatelia, pe teme istorice, costă 20 de euro. Mihai Chirica plătește de 5.000 de ori mai mult

Mapele filatelice comandate reprezintă un stoc de protocol de 2.300 de bucăți, cât să aibă până în 2040

Primăria a mai comandat anul acesta și 1.200 de albume de la PIM

Să dai din fonduri publice 100.000 de euro pe timbre e ca și cum n-ai ști ce să mai faci cu banii. Mihai Chirica are un domeniu la Frasin de 300.000 de euro și vrea să-și construiască un palat de 900 mp pe numele copilului

Primăria Iași a parafat recent o afacere asupra căreia planează atât dubiul oportunității, cât și al valorii contractului.

Timp de șase luni, Romfilatelia va furniza municipalității mape filatelice în valoare de 442.500 lei, fără TVA, pentru fi oferite ca protocol.

Deși Romfilatelia are în portofoliu serii numite Palatele Iașului, Palatul Culturii sau Iașul, oraș al Marii Unirii, Primăria a comandat timbre dedicate împlinirii a 300 de ani de la ultima scriere a lui Dimitrie Cantemir.

În acest an, în același scop, municipalitatea a mai cumpărat albume în valoare de 150.000 de lei.

Vor fi livrate în șase luni

Pe 29 iunie, Primăria Municipiului Iași a semnat un contract de 442.500 lei, fără TVA, cu Romfilatelia, producătorul de stat, cu monopol, al timbrelor din România. În decurs de 6 luni, Romfilatelia se obligă să furnizeze mape filatelice cu titlurile:

„Mihail Kogălniceanu, marele Om de Stat al României Independente”; „Dimitrie Cantemir, 300 de ani de la ultima scriere istorică. Hronicul Vechimii Romano-Moldo-Vlahilor”;

„Regii României Mari. Centenarul Încoronării”;

„Dimitrie Cantemir, marele domnitor și cărturar al Moldovei”;

„Octav Băncilă, 150 de ani de la naștere”.

În anunțul de atribuire publicat în Sistemul de achiziții publice se menționează că aceste mape sunt dedicate unor ”personalități de seamă ale istoriei Municipiului Iași, Oraș Regal, Capitală Istorică și Culturală a României”.

Sursa: romfilatelia.ro

Cu excepția celei despre Octav Băncilă (foto sus), care a fost lansată la începutul anului, celelalte mape vor fi tipărite în perioada următoare, în baza unor comenzi ale municipalității ieșene din cadrul contractului.

Cea mai mare cheltuială pentru cadouri

Mapele filatelice sunt mici albume care conțin timbre, dar și prezentări în română sau limbi străine ale personalităților/clădirilor/evenimentelor cărora le sunt dedicate. În anunțul de atribuire nu sunt menționate cantitățile, reprezentantul Romfilatelia Iași spunându-ne că, în acest moment, în medie, o mapă filatelică are un preț cuprins între 170 și 190 de lei. La prețul maxim, ar însemna că Primăria va achiziționa circa 2.300 de mape.

Directorul economic al Romfilaltelia, Laura Pavel, a declarat pentru REPORTER că nu cunoaște detaliile legate de acest contract, dar că instituția sa a mai primit din partea unor instituții publice comenzi de furnizare a unor mape filatelice pe care, apoi, să le ofere drept cadou oaspeților. „Da, sunt pentru protocol, am fost prin luna mai la Primărie să le duc o ofertă din care să aleagă”, a mai spus reprezentantul Romfilatelia Iași.

Până la ora editării acestui material, Primăria Iași nu a răspuns întrebărilor legate de această achiziție.

2022: Albume de peste 150.000 de lei

Cei aproape 100.000 de euro reprezintă suma cea mai mare achitată ”dintr-un foc” de Primăria Iași pentru produse de protocol, în ultimii ani.

În acest an, spre exemplu, în același scop au fost bifate patru achiziții, trei pentru cumpărarea a 1.200 de albume ”100 locuri de văzut în Iași” și ”50 locuri de văzut în Iași” (furnizor PIM SRL, cost total 124.160 lei, fără TVA) și a trei seturi de albume de colecție dedicate poetului Mihai Eminescu (furnizor SC Diverscart SRL, preț 27.142,85 lei).

Alegeri discutabile

De menționat că o parte dintre cele cinci mape filatelice care figurează în anunțul de atribuire sunt contestabile din punctul de vedere al reprezentativității Iașului și al scopului autorității de a oferi vizitatorilor un lucru cu adevărat simbolic despre oraș.

Sursa: romfilatelia.ro

Astfel, o căutare pe site-ul Romfilatelia indică faptul că în portofoliul acestei instituții se aflau mai multe serii care puteau fi convertite în mape filatelice cu însemnătate pentru această urbe: Palatele Iașului (foto sus), Palatul Culturii din Iași sau Iași, oraș al Marii Uniri.  

Article image
Primarul își asumă fraze pline de patos și o retorică naționalist-creștină dar care de fapt sunt furate de pe Internet Un text identic despre Mihai Viteazul, de la prima până la ultima literă, fusese postat cu trei ani în urmă de dr. Andrei Laslău, nutriționistul vedetelor În ianuarie anul acesta, Mihai Chirica se punea bine cu premierul Nicolae Ciucă, luându-i apărarea în scandalul de plagiat al lucrării acestuia de doct...
Autor Gabriel Gachi Anchete 16 August 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31