fbpx
 
Răzbunare de primitiv: patronul Tech Confort a smuls contoarele de gaz din bloc și dă oamenii afară din case. Iași, jungla lui Chirica

Răzbunare de primitiv: patronul Tech Confort a smuls contoarele de gaz din bloc și dă oamenii afară din case. Iași, jungla lui Chirica


Blocurile au fost construite ilegal, cu marele concurs al Administrației Chirica-Harabagiu, care au închis ochii la încălcările grosolane de autorizație

După mai multe articole REPORTER și demararea dosarelor penale, Chirica s-a speriat și n-a mai semnat intabularea la ghetoul din Bucium

Locatarii care plătiseră avansuri sau chiar prețurile integrale ale apartamentelor s-au mutat chiar dacă nu aveau intabulări și acte de proprietate

După ani de tergiversări, o parte din clienți au început revolta în justiție, cerând perfectarea contractelor

Investitorul Gavriil Miron le-a demontat contoarele de gaz și i-a lăsat fără utilități

Cei care n-au plătit integral au primit ultimatum de evacuare. În lipsa intabulării, oamenii n-au putut face credite la bancă

Blocurile lui Miron erau vizibil în afara autorizației, dar s-a mers pe sprijinul șefilor Primăriei, până au venit dosarele penale

Sute de ieșeni sunt victime colaterale ale corupției

UPDATE

În urma articolului apărut în REPORTER DE IAȘI, administratorul Tech Confort a demontat vineri, 18 august, și contoarele de electricitate, lăsându-i pe locatari fără utilități.

Articol inițial

Sub îndrumarea primarului Mihai Chirica, „dezvoltarea” imobiliară din Iași a devenit un teritoriu fără reguli. Clienții sunt supuși unor abuzuri greu de imaginat. Ultimul tocmai se petrece la Bucium, în trei blocuri ridicate de Tech Confort.
Proiectul imobiliar a atras atenția încă de când era
„la roșu”. Randarea afișată public arăta un parc generos, cu bănci și spații verzi, dar în realitate clădirile sunt foarte apropiate, parcul este o „chinezărie”. Parcările subterane nu există și, mai nou, clienții care și-au luat apartamente și i-au cerut dezvoltatorului să rezolve intabularea amânată din 2021 s-au trezit fără gaz.
Gavriil Miron, administratorul firmei Tech Confort, a cerut la E.On o echipă care să ia contoarele de gaz ale recalcitranților. Același dezvoltator își aruncă în stradă clienții care i-au plătit doar avansul, dorind să revândă apartamentele la preț mai mare.

Blocurile înghesuite și fără parcări construite de Gavriil Miron sub protecția cuplului Chirica-Harabagiu

Autorizația: parc generos, 120 de locuri de parcare

Tech Confort, firma controlată de Gavriil Miron, un vechi furnizor al Spitalului Sf. Spiridon, a obținut PUZ pentru un imobil cu subsol, parter și cinci etaje, cu o curte interioară mare. Proiectul era un bloc în formă de U, cu o latură în unghi deschis, cu spații verzi generoase.
Randările prezentate clienților arătau un parc între blocurile mult mai distanțate decât ce a ieșit în realitate.
Autorizația din 2018 a fost pe un teren de 3.880 mp, procent de ocupare a terenului (POT) 34,32%, coeficient de utilizare a terenului (CUT) 2.06, cu 114 locuri de parcare. Detaliile esențiale: 39 de locuri pe sol, 43 de locuri în subsol, 32 de locuri de parcare la parterul clădirilor.

Imagine mincinoasă pe site-ul de vânzări al Tech Confort. Niciodată acest cartier nu putea arăta așa. Primăria n-a intervenit decât după anchetele REPORTER, când blocurile erau terminate

Realitatea: spații comerciale în loc de parcări

Ce i-a ieșit investitorului în realitate: trei clădiri cu un spațiu verde minuscul, sub 40 de locuri de parcare la 80 de apartamente – ocupând spațiul aflat în fața blocurilor. Subsolul care trebuia să fie parcare nu există, parterul care trebuia, de asemenea, să fie parcare a fost închis cu geamuri și transformat în spații comerciale.
În urma scandalurilor din zona imobiliară a Iașului, a anchetelor de presă și a anchetelor DNA-DIICOT, nu a mai fost posibilă emiterea certificatului de edificare de către Primăria Iași – piatra de temelie a intabulării. Abaterile care acum 3-4 ani nu erau o problemă au fost considerate prea grave, intabularea a fost respinsă, cu toate consecințele.

Locatarii parchează mașinile pe marginea drumului, pe un maidan prăfuit

Locatarii l-au dat în judecată

Oamenilor care s-au mutat în blocuri li s-a promis că vor avea contracte de vânzare-cumpărare în vara anului 2021. Aceasta ar fi însemnat că blocul este intabulat și că apartamentele pot fi vândute inclusiv în rate.
În realitate, ne-a dus cu preșul. Inițial a spus un termen rezonabil – iulie sau august 2021. A trecut. Apoi a fost un lung șir de amânări. În acest timp, s-au făcut acte adiționale la promisiunea de vânzare-cumpărare. Eu, de exemplu, am achitat o garsonieră integral și m-am mutat”, a explicat o proprietară.
Văzând că intabularea este amânată repetat, auzind despre poveștile din ce în ce mai grave de la alți dezvoltatori imobiliari care își țin clienții cu promisiuni de vânzare ani întregi, plătind sume exorbitante pe facturi direct dezvoltatorului, oamenii s-au revoltat.
15 dintre ei au decis să dea Tech Confort în judecată, cerând o soluție clară la problema lor: obțin sau nu intabularea.
„Știu că firma tot încearcă să rezolve problema parcării, care este piedica în calea eliberării certificatului de edificare și a intabulării. Cei din Primărie se tem să dea verde la o abatere atât de evidentă cum este aici, el umblă să facă rost de teren peste drum de blocuri, de la Agenția Domeniilor Statului. Altă soluție nu are”, a explicat alt locatar.

Parcările de la parterul blocurilor au fost transformate în spații comerciale pentru a obține un profit mai mare. Ilegal

Le-a luat contoarele de pe casa scării și i-a lăsat fără gaz

Gavriil Miron a reacționat la presiunile clienților într-un mod grosolan și unic până acum în Iași. Niciun alt dezvoltator nu și-a permis până acum ce a făcut administratorul firmei Tech Confort.
„De acum două săptămâni, a chemat o echipă de la EON și a început demontarea contoarelor de gaz ale celor care au deschis procesul pentru rezolvarea intabulării. Efectiv a venit, a luat contorul, apartamentul a rămas fără gaz. Inclusiv eu am rămas fără gaz, a explicat o proprietară.
Acum două săptămâni ne-a dispărut contorul de gaz de la ușă. Eram printre cei care am dat firma în judecată. Cum ne descurcăm? Avem un boiler și încălzim apa electric. Ni s-a transmis de la birouri să ne cumpărăm butelie. Sunt oameni care au copii mici și s-au trezit fără gaz metan”, a precizat alt proprietar.
Oamenii au cerut avocatului deschiderea unui alt proces prin care Miron să fie obligat să remonteze contoarele de gaz. Trebuie precizat că a tăiat gazul unor clienți care s-au mutat de doi ani. Unii i-au achitat doar avansul, alții au achitat integral. Evident, niciunul dintre ei nu are contract de vânzare-cumpărare, ci doar o promisiune.

Apartamentul din dreapta are contorul de gaz smuls pentru că proprietarul apartamentului și-a permis să-l dea în judecată pe dezvoltator. Apartamentul din stânga e a unui locatar care nu s-a revoltat și poate avea gaz. Practici de ghetou sub patronajul Mafiei

Oameni dați afară: „Un episod foarte urât din viața noastră”

Răzbunarea lui Miron asupra oamenilor nu s-a oprit doar la a le demonta contorul de gaz. Celor care au plătit doar avansul nu le-a prelungit promisiunea de vânzare și i-a notificat să părăsească apartamentul.
Caz concret: familie cu doi copii, cu apartament luat în 2021, are termen până în septembrie să părăsească blocul.
„Am plătit doar avans de 10.000 de euro pentru că asta a fost situația. Nu suntem noi vinovați că nu am avut cum să cerem la bancă bani. Blocul nu este intabulat, nu dă nimeni credit. Mai sunt și alte familii în aceeași situație. Nu mai vrem să facem niciun demers, plecăm de aici, este un episod foarte urât din viața noastră”, a precizat un locatar.
El spune că Tech Confort va scoate apartamentele la vânzare la prețuri mai mari, fiind de fapt o modalitate de a obține mai mulți bani.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Gavriil Miron, care a fost pus în temă de angajați despre vizita jurnaliștilor la blocurile din Bucium. Nu a răspuns.

Article image
Trei blocuri cu regim de înălțime P+5 din strada Petre Vancea nr. 9 (Bucium), înghesuite pe 3.880 mp, subiect abordat de REPORTER în urmă cu trei luni, au ajuns în vizorul procurorilor anticorupție. Zilele trecute, oficialii DNA au solicitat de la Primăria Municipiului Iași toate actele urbanistice aferente acestui proiect imobiliar. Principala problemă: 126 de apartamente și câteva spații comerciale au la dispoziție doar...
Autor cristi tanasa Anchete 31 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: