fbpx
 
Din ce trăiesc foștii parlamentari aruncați din RAI

Din ce trăiesc foștii parlamentari aruncați din RAI


REPORTER DE IAŞI vă prezintă situaţia actuală a celor 19 foşti parlamentari din mandatul 2012-2016. Doar cinci parlamentari de Iaşi merg la Bucureşti încă 4 ani: Oprea, Alexe, Movilă şi Vosganian. Cozmanciuc o face de la Neamţ. Cea mai mare parte se vor întoarce la meseriile pe care le-au avut înainte de a fi aleşi. Alţii, gen Sorin Iacoban, încearcă să mai profite de beneficiile politicii .

 

Sunt nişte stele căzătoare pe firmamentul politicii, dar au o consolare: vor ridica pensii speciale. 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei.   

 

Cristina Nichita ar putea ajunge în televiziune

După experienţa din Parlament, Cristina Nichita crede că poate pune în practică proiectele sociale pe care le are. „Sunt implicată acum în proiectul «Parent Skills Program», pentru formarea competenţelor parentale, împreună cu nişte americani şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Am multe planuri pe termen mediu şi lung. Am oferte de colaborare şi angajare, de la director de instituţie publică până la o emisiune TV. Încă analizez ce voi face. Continui munca la Asociaţia «Surâsul Albastru», înfiinţată de mine, cel mai drag proiect al meu“, adaugă Cristina Nichita.

 

Bogdănici şi Popa, la catedră

După încheierea mandatului de parlamentar, medicul oftalmolog Camelia Bogdănici a revenit, cu program plin, la activităţile anterioare de la Spitalul „Sf. Spiridon”, cabinetul Oftalmologic Stereopsis şi cursurile de la UMF. „Mandatul de parlamentar a fost o experienţă care m-a ajutat să înţeleg ce trebuie să faci pentru a ajuta sistemul medical românesc şi de ce pârghii ai nevoie pentru a face asta. Nu regret că nu am obţinut un alt mandat deoarece am multe proiecte noi la universitate şi mult de muncă la spitalul şi la cabinetul meu“, precizează Bogdănici.

La vechea profesie, cea cadru didactic, s-a întors şi Mihaela Popa, care, din 2007, a fost pe rând parlamentar european şi senator.

Din luna noiembrie 2016, medicul Marin Burlea de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi a mers la Tulcea pentru a pune pe picioare secţia de pediatrie a spitalului din localitate. „Managerul de acolo m-a rugat de mai multe ori să-i găsesc doi-trei medici pentru secţia de pediatrie. Nu am putut convinge niciunul din tânăra generaţie, aşa că m-am dus eu“, spune Burlea.

Iacoban a vrut, dar nu s-a mai putut

 

Blăjuţ şi Constantinescu: Înapoi la afaceri

Viorel Blăjuţ, care, pentru a nu primi pensie specială, a renunţat la postul de deputat cu câteva zile înainte de expirarea mandatului, s-a întors la afacerile pe care le avea, declarându-se dezamăgit de politica din România. „Să fii parlamentar la noi înseamnă să fii, de fapt, un navetist. O marionetă care trebuie să facă exact cum cere şeful de partid. Nici nu văd de ce ne trebuie atâţia parlamentari. Nu mi-am dorit un nou mandat doar de dragul de a fi parlamentar. Am revenit la afacerile pe care le-am pus pe picioare în urmă cu 20 de ani şi vreau să mă implic în viaţa socială doar pe plan local. Acum sunt plecat în China pentru nişte afaceri“, afirmă Blăjuţ.

Tot în domeniul afacerilor a revenit Florin Constantinescu de la PSD, dar şi Daniel Oajdea, fost în PP-DD, care şi-a mai dorit un mandat candidând pe listele PRU. Fără succes. Neclară este situaţia lui Sorin Constantin Lazăr din strunga, care, la bază, este profesor la ţară, dar n-a mai profesat de 20 de ani. În 2012, fiul său a înfiinţat o firmă unde fostul senator deţine 40%. Şi Ionel Agrigoroaiei, care a trecut în ultimii ani pe la mai multe partide politice se va ocupa de afacerile personale, aflate însă în cădere accelerată.

 

Emacu: Activităţi caritabile

Fostul deputat Gheorghe Emacu regretă că nu a reuşit să facă mai multe pentru judeţul Iaşi, alături de ceilalţi parlamentari ieşeni. „A fost o experienţă nu tocmai plăcută şi cu câteva regrete. Nu am reuşit, din păcate, să modificăm Constituţia, aşa cum şi-a propus USL şi nici nu am ajutat judeţul Iaşi, alături de ceilalţi colegi parlamentari, aşa cum ne-am dorit. Eu am lucrat timp de aproape 30 de ani în Ministerul Apărării, în Ministerul de Interne şi în Ministerul Justiţiei şi, sincer, m-am simţit mult mai confortabil în acele posturi“, spune Emacu.

Acesta adaugă că doreşte să se decide unor cauze sociale şi cititului: „Din 2009 sunt în Asociaţia «Bucuria celor necăjiţi», prin intermediul căreia vreau să mă implic mai mult în zona socială. Am solicitări din partea unor colegi pentru unele proiecte în mediul privat şi, în plus, sper să am mai mult timp pentru metrii cubi de cărţi pe care vreau să le citesc.“

 

Post călduţ pentru Iacoban

Fostul deputat PSD, Sorin Iacoban, a ajuns director adjunct administrativ al Universităţii Tehnice (UTI) „Gh. Asachi”. Funcţia a fost creată special pentru Iacoban, fiind ocupată fără concurs. Iacoban şi-a început activitatea de pe 20 decembrie, la o zi după ce i s-a terminat mandatul de deputat. Surse din cadrul PSD susţin că lui Iacoban i se pregăteşte un post de secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, el fiind şi preşedinte al Federaţiei Române de Şah.

După ce a renunţat să mai candideze, cel mai longeviv parlamentar de Iaşi, Anghel Stanciu se ocupă de profesia de cadru didactic la UTI, iar Mugur Cozmanciuc a fost reales deputat pe listele PNL Neamţ. Foştii săi colegi de la Iaşi, Anton Doboş şi Grigore Crăciunescu, s-au întors la Direcţia de Finanţe, respectiv meseria de stomatolog în Paşcani.

Cei doi deputaţi din partea minorităţilor naţionale, aleşi în 2012 în circumscripţia Iaşi, nu au mai fost puşi pe liste.

 

Relu Fenechiu are acum „mandate” după gratii

 

Cazurile „de forţă majoră”

O parte dintre parlamentarii aleşi în 2012 nu şi-au dus la bun sfârşit mandatele din cauza unor probleme cu legea, demisiei pe motive de sănătate (Vasile Mocanu) sau decesului (Neculai Răţoi).

Astfel, Relu Fenechiu a fost condamnat pe 12 iulie 2013 la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În prezent, Fenechiu este încarcerat la Penitenciarul Vaslui.

Din martie 2016, Constantin Adăscăliţei şi-a pierdut mandatul de deputat după ce ANI l-a acuzat că s-a aflat în incompatibilitate în momentul în care era consilier judeţean pentru că o firmă la care el era asociat a derulat afaceri cu una dintre instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean. De atunci, Adăscăliţei a revenit oficial în lumea afacerilor, ocupându-se de firma de pază şi protecţie unde lucrează cei doi fii.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31