fbpx
 
PROȘTII PLĂTESC. „Specialiștii” lui Chirica au câte trei salarii la Primărie și se duc spre 25.000 de lei/lună

PROȘTII PLĂTESC. „Specialiștii” lui Chirica au câte trei salarii la Primărie și se duc spre 25.000 de lei/lună


Dacă proiectul lui Mihai Chirica trece, atunci vom avea șefi la Primărie mai bine plătiți decât în sistemul bancar la nivel de vârf. Barosăneala este să fii director la o companie CL și membru în alte două Consilii de Administrație. Unii cumulează salariul dintr-o direcție a Primăriei cu alte două indemnizații CA, a căror valoare crește exponențial. Aivănoaei e director la Termoservice (15.210 lei) și membru CA la Servicii Publice (6.092 lei). Total/lună: 21.302 lei/lună! Neculau, manager la Salubris (22.700 lei) și membru CA la Citadin (3.546 lei) = 26.246 lei, sumă netă! Invers, Ionescu e manager la Citadin și membru CA la Salubris = 18.563 lei. Vasile Tiron cumulează pensia, salariul și indemnizația CA. Paula Vornicu, șefă de serviciu (4.000 de lei) plus două CA-uri, ajunge la 13.000 lei net lunar. Juravle, mare fan Chirica în PNL, trece de 11.000 de lei net/lună din slujba de la Primărie și CA-ul de la Salubris. Unii sunt specialiști în toate domeniile, sunt practic garda personală a baronului Chirica, mulți fiind la PSD de pe vremea lui Gheorghe Nichita.

Societățile cu acționar majoritar Consiliul Local Iași, controlate de Primărie, anunță investiții dintre cele mai importante în următoarea perioadă: mașini electrice, site-uri, salariile personalului de conducere. Sumele sunt fabuloase și bat la ochi.

În contextul actual, Termoservice anunță că dă 72.000 de lei pentru un upgrade de site, iar Salubris dă 125.000 de lei pe o aplicație de tip „Contul meu”.

Obrazul subțire cu preț mare se ține

Societatea Consiliului Local de administrare a asociațiilor de locatari din Iași, Termoservice, a inclus în proiectul de buget pe 2020 și un upgrade al site-ului pe care îl deține momentan. Este doar o dezvoltare a platformei actuale, care conține și instrumente de plată și de citire a apometrelor. Specialiștii în IT contactați de REPORTER DE IAȘI au precizat că un astfel de site poate costa destul de mult, pornit de la zero. Dar sumele nu sunt atât de mari când se discută despre o actualizare a instrumentelor sau interfeței.
„Depinde de site, dar suma este foarte mare la prima vedere. Prețurile unui site pot crește foarte mult când discutăm despre includerea unor aplicații interne. Ca să vorbim cu prețuri în față, ar trebui să avem un raport în care să ne fie prezentate cerințele clientului. Oricum, prețul poate fi crescut de faptul că se lucrează cu o firmă care asigură și mentenanța ulterioară, dar judecând cine este client, nu m-aș mira să fie un preț umflat”, ne-a spus primul specialist contactat.
Cel de-al doilea a precizat că, fără o fișă cu cerințele site-ului în față, nu și-ar asuma un calcul. Dar, o firmă care cere 72.000 de lei pentru upgrade de site existent este una de top.
Alin Aivănoaie a fost contactat de REPORTER DE IAȘI, telefonic, de câteva ori. A scris un mesaj că este ocupat și va suna. Nu a răspuns, cu toate insistențele. Ulterior, a spus că va trimite o reacție prin mail, dar acesta nu ne-a parvenit până la apariția articolului.

Vasile Tiron are salariu de 8.000 de lei, pensie de 2.700 de lei, iar indemnizația CA ajunge la 4.200 lei. Total: 15.000 lei net/lună. La banii aceștia poți fi și ordonanța primarului

Salubris: o aplicație de 125.000 de lei

Salubris Iași, firma de salubritate a Consiliului Local, are notate numeroase achiziții din domeniul IT pentru 2020. Printre acestea, și o „platformă web pentru contul meu”.
Niciunul dintre cei doi specialiști consultați de REPORTER DE IAȘI nu a putut traduce exact la ce anume se referă achiziția de 125.000 de lei, dar cel mai probabil este o aplicație internă a site-ului Salubris. Aplicațiile de acest tip se găsesc pe scară largă în mediul virtual: îți înscrii datele personale, obții o parolă și primești o pagină dedicată în care îți poți urmări facturile și poți face plăți online.
La Salubris urmează să fie achiziționate, în 2020, upgrade-uri de sisteme de servere de 575.000 de lei, stații de lucru (calculatoare) și imprimante de 102.000 lei, aututorism electric de 110.000 lei, programe informatice de 75.000 de lei, sisteme de supraveghere video pentru mașini și pentru punctele de preluare de gunoi de 1,013 milioane de lei.

Alin Aivănoaei, director la Termoservice, s-a gândit să-și ia în 2020 un autoturism de 100.000 de lei și să facă un upgrade la site în valoare de 72.000 de lei

Lefurile de criză: 15.000-20.000 de lei/lună

Nu doar lista achizițiilor este scandaloasă. Mult mai mare impact bugetar îl au salariile directorilor și membrilor CA din firmele subordonate Primăriei. Consiliul Local Iași ar putea aproba salarizarea directorilor și membrilor consiliilor de administrație din societățile subordonate Primăriei, acestea urmând să crească spectaculos.
În cazul Termoservice, spre exemplu, directorul Alin Aivănoaei ar ajunge la 26.000 de lei brut pe lună (15.210 lei net), în vreme ce membrii CA ar primi o indemnizație lunară de 7.200 de lei (4.212 lei net).
La Ecopiața, directorul ar urma să aibă venituri lunare de 37.000 de lei brut (21.645 de lei net), iar membrii CA de 4.000 de lei lunar (2.340 de lei net).
La Salubris, Cătălin Neculau ajunge la 22.700 de lei net lunar, directorii subordonați la 20.000 de lei lunar, iar indemnizația membrilor CA se duce la 5.000 de lei lunar.
La Citadin, Marius Ionescu ar ajunge la peste 13.000 de lei net. La Servicii Publice SA, directorul ar încasa 22.700 de lei lunar, directorul adjunct ar lua 19.100 de lei lunar, iatr membrii CA câte 6.000 de lei lunar.
La Compania de Transport Public SA, salariile directorilor ajung, conform calculelor de buget pe 2020, la 17.550 de lei net lunar, iar membrii CA iau 5.960 de lei lunar.

Paula Vornicu avea firmă-căpușă care făcea lucrări la școli plătite de Primărie. E mai rentabil să fie șefă la Salubris și să aibă două CA-uri, cu indemnizații uriașe

Cine sunt membrii Consiliilor de Administrație

SCTP (5.960 net/lună/membru CA) 

Director general este Cristian Stoica (fost director tehnic în defuncta RATP), director tehnic este Maricel Ghercă (fostul director general al RATP), director economic este Lavinia Crina Dobrescu, iar director de exploatare este Cristinel Valentin Talef,

CA: Marius Dangă. Membru PNL, fost vicerpimar al Iașului și fost consilier județean până anul trecut. Din vara anului trecut, membru CA SCTP.

Radu Gaiginschi: profesor universitar la Departamentul de Inginerie Mecanică și Autovehicule Rutiere, Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”.

Cristina Răuțu: avocată din cadrul ALDE, reprezentanta partidului la Biroul Electoral Județean, administrator al firmelor lui Radu Botez, din 2018 în CA la SCTP.

Constantin Sălceanu (președinte): profesor universitar la Marketing, Universitatea Petre Andrei

Petru Dumitru Tomorug: directorul general al Primăriei, omul de încredere al lui Mihai Chirica.

Liberalul Daniel Juravle se poza cu viceprimarul Harabagiu și spunea că Mihai Chirica e un tip extraordinar. Răsplata: va culege 11.000 de lei/lună de la Primărie și CA Salubris

Servicii Publice SA (6.092 net/lună/membri CA)

Laurențiu Ivan, director general provizoriu și Roxana Doria Adochiței, director economic provizoriu.

CA: Nicolaie Ivanciu: fost membru PRM, fost vicepreședinte al CJ, medic veterinar și inspector la DSVSA Iași

Victor Lefter: afacerist, apropiat de Primărie, ocupă și un loc în CA la Termoservice

Cristian Postolache: fost membru în CA la SCTP Iași, împreună cu Marius Ostaficiuc

Constantin Alin Aivănoaei: Membru PMP, apropiat de Petru Movilă, director la Termoservice, numit de către Mihai Chirica.

Ion Huțanu: Președinte de organizație de cartier la PSD Iași, fost candidat al partidului la ultimele alegeri parlamentare, în 2016, fiind însă plasat pe ultimul loc.

Salubris (5.563 lei net/lună/membru CA)

Cătălin Neculau (director, fost director la Citadin SA)

CA: Ioan Ciobanu: șef serviciu în cadrul Primăriei Iași, apropiat de Mihai Chirica

Carmen Paula Vornicu: Membră cu state vechi a PSD Iași. Șef Birou Administrativ la Citadin, membru CA al Salubris și președinte CA Eco Piața.

Claudiu Narcis Sauciuc: membru PSD, reprezentant în CA la școli al Consiliului Local Iași

Daniel Juravle: Membru PNL, angajat ca șef birou în cadrul Primăriei Iași de către Mihai Chirica, un militant activ pentru aducerea acestuia la PNL Iași.

Marius Ionescu: directorul în funcție al Citadin SA, unde a fost director Cătălin Neculau. De altfel, este o încrucișare remarcabilă aici: Cătălin Neculau este membru CA la Citadin.

Nicoleta Nedelcu

Salubris dă un mizilic de 110.000 de lei pe un automobil electric în plină pandemie și mai cheltuie 200.000 de lei pe niște aplicații web

CA Termoservice SA (membrii CA: 4.212 lei net)

Alin Aivănoaei (director general): membru PMP, apropiat de Petru Movilă, adus la Temroservice de către Mihai Chirica.

Vasile Tiron: președintele CA, omul de încredere al primarului, șef serviciu în Primăria Iași. Fost militar, cumulează pensie și salariu. Este artizanul apariției partidului Pro Iași, colacul de salvare al lui Mihai Chirica dacă nu devenea membru PNL.

Kristian Bârzu: este directorul tehnic al Citadin Iași.

Victor Lefter: afacerist, apropiat de Primărie

Ema Maria Dominte

CA Citadin (3.546 lei net/membru CA)

Kristian Bârzu (director tehnic)

Marius Ionescu (director general)

Gheorghe Gugiuman: profesor la Universitatea Tehnică Gheroghe Asachi

Cătălin Neculau: director la Salubris, fost director la Citadin

Niculae Sofica: inginer Centru Eletrificare CFR Iași, membru CA Ecopiața

Mihai Teodorescu

Maria Gheorghiu

Sunt bani la Primărie: autoturism de 100.000 de lei la Termoservice, un SUV ceva...

SC Ecopiața (2.340 de lei net pentru membrii CA)

Cristian Stărică: arbitru de fotbal, apropiat al lui Mihai Chirica

Paula Carmen Vornicu: președintele CA, membru PSD

Nicolae Mândrilă: inginer, fost candidat PSD la CL Iași, din partea lui Mihai Chirica

Sofica Niculae: inginer Centru Eletrificare CFR Iași

Viviana Podianu: expert contabil

Ce salarii se iau la companiile Consiliului Județean

Doar la Apavital salarizarea este la nivelul celor aflate pe lista consilierilor locali pentru a fi aprobate. Concret, Mihai Doruș, directorul general al Apavital, societatea cu acționar majoritar CJ, are un venit lunar net de 27.000 de lei pe lună.
La Direcția Județeană de Administrare Drumuri și Poduri, salariul directorului general Ciprian Ciucan este de aproximativ 8.000 de lei lunar. La Tehnopolis, tot fondul de salarii, pentru toți angajații, este de 1,12 milioane de lei. Doar la Servicii Publice SA, cheltuielile cu veniturile celor doi directoiri și ai membrilor CA depășest 1,5 milioane de lei.

Article image
Piloșii din Primărie, cărora le-au încetat detașările, sunt salvați prin concursuri cu „dedicație”. Probele au loc în această perioadă la Palatul Roznovanu și sunt organizate de colegii acestora, iar jurizarea e realizată de comisii numite prin dispoziții ale primarului. „Scoaterea la concurs a posturilor e aprobată de primarul Mihai Chirica. Agenția Națională a Funcționarilor Publici e doar notificată”, a spus o sursă ce a...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31