fbpx
 
Marius Bodea (USR): Rafila, șeful de dric

Marius Bodea (USR): Rafila, șeful de dric


Sănătatea românească este condusă, cu cinism, pe ultimul drum, de unul dintre cei mai incompetenți miniștri pe care i-a avut sistemul în întreaga sa istorie. Un ministru care suferă din plin de prea multe păcate capitale: invidie, mândrie, lăcomie, apatie. Din pixul lui Rafila 700 de milioane de euro s-au evaporat de la construcția spitalelor prin PNRR, gest însoțit de o pletoră de justificări ridicole.

Guvernarea Ciolacu-Iohannis nu mai vrea să ia banii gratis de la Uniunea Europeană pentru a face spitale din prostie și frică. Prostie pentru că lista proiectelor selectate a întârziat nepermis de mult, iar unele dintre acestea nu au intrat la începutul acestui an în faza de licitație, iar cum PNRR are un termen strict de finalizare a obiectivelor de investiții, toamna anului 2026, a intervenit frica de a nu trebui să dea integral banii înapoi la Bruxelles dacă acestea nu sunt recepționate până atunci.

Cu toate tragediile care au zguduit România și care ne-au demonstrat că avem un număr insuficient de spitale în țară, acest guvern al nepăsării minte cu nerușinare că cei care ne-au forțat să tăiem investițiile în sănătate au fost reprezentanții Comisiei Europene. În vreme ce o serie de ajustări erau necesare în urma rezultatelor economice obținute de țara noastră în 2021 și 2022, nicăieri UE nu a indicat DE UNDE trebuie făcute. Sigur nu de la bunăstarea bolnavilor! 
Banca Mondială, într-unul din rapoartele sale, ne-a atras atenția la timp că dacă proiectele destinate sistemului medical nu intră mai repede în implementare, nu vom mai putea onora termenul convenit prin PNRR. Ca răspuns, ce-a făcut ministrul Rafila, încurajat și tolerat de Iohannis, Ciolacu și Ciucă? Și-a văzut mai departe de somn, de etalarea apatiei, invidiei, mândriei și lăcomiei!

Iașul nu pierde nimic acum pentru că nu primise nimic, oricum. Atât de competentă s-a dovedit guvernarea locală penelistă, care a avut până de curând Premier de aceeași culoare politică, cu Alexe și Chirica strângând în pumni cu forță toată puterea conferită în teritoriu de deținerea monopolului asupra puterii centrale, încât nu a reușit să includă pe lista obiectivelor finanțare prin PNRR nici un proiect. A propus Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava, care a picat sub linia roșie a lui Rafila. În fața acestei situații, te-ai fi așteptat ca cei doi corifei peneliști să protesteze, să se lege cu lanțuri de ușile Ministerului Sănătății și să obțină lucruri palpabile pentru Iași. Dar de unde? Ceasul le ticăie la începutul fiecărei zile a pușcărie, iar fiecare zi pe care nu și-o dedică hoției, e o zi pierdută din mandat pentru propria căpătuială din bani publici. Prea puține are o zi ca să se mai ocupe și de proiecte de investiții! Sunt hoți, iar asta le ocupă tot timpul.

Să ai bani pe mână, bani europeni gratis, și să le dai cu piciorul atunci când vine vorba despre școală și spital, înseamnă să dovedești un comportament de-a dreptul criminal față de această țară. Am auzit 30 de ani că nu sunt bani. Dar dacă astăzi sunt bani, dar nu se sinchisește nimeni să îi cheltuie dacă e vorba de interesul public, și nu de cel personal? Ce face Justiția cu acești ipochimeni care atacă interesele primordiale ale cetățenilor și refuză să respecte minimal contractul social? 

În fața acestui dezastru, ca să facem o glumă amară, singurul deznodământ acceptabil ar fi, nu-i așa, să mai demisioneze o dată Vlad Voiculescu. Evident, vina este a USR, pentru că i-a incomodat pe acești siniștri, punând miliarde de euro în PNRR pentru spitale, adică pentru genul de „nimicuri” de care pesediștii și peneliștii nu au chef și nici timp. Pentru ei, orice ban investit în România care nu poate fi furat e un ban inutil. Au întinat, în cele din urmă, memoria marelui Anghel Saligny, două cuvinte care au ajuns în această guvernare să fie sinonime cu hoția de partid și de stat.   

Marius BODEA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: