fbpx
 
Dr. Răzvan Socolov (USR Iași):  Despre (ne)siguranța spitalelor ieșene...

Dr. Răzvan Socolov (USR Iași): Despre (ne)siguranța spitalelor ieșene...


Sărbătorile de iarnă au fost marcate, și în acest an, de drame care evidențiază disfuncționalități majore ale instituțiilor responsabile de siguranța fiecăruia dintre noi.

Petardele - aparent interzise, bubuie peste tot. În pensiunile cu multe stele, dar fără autorizații de incendiu, turiștii își găsesc, în mod tragic, sfârșitul.

Credeți că în spitalele ieșene sunteți în siguranță? Nu tocmai. Pacienții și personalul medical din spitalele ieșene – care oricum nu au autorizațiile necesare - sunt într-un permanent pericol în cazul producerii unui incendiu sau unui cutremur.

În urmă cu aproximativ 2 ani, a fost publicat un raport al Curții de Conturi privind riscul seismic al spitalelor. Problemele grave dezvăluite nu au stârnit nicio reacție din partea autorităților.

Situația riscului seismic la spitalele din Iași este îngrijorătoare conform Anexei 5 a Raportului de audit al Curții de Conturi a României din 2022.

Raportul menționat a constatat că peste 50% dintre clădirile spitalelor din Iași au o vechime mai mare de 60 de ani, iar 15% dintre acestea sunt încadrate în clasele de risc seismic RsI, RsII, RsIII sau RsIV.

Printre spitalele din Iași care prezintă un risc seismic ridicat se numără:

Spitalele încadrate la Clasa I de Risc Seismic:

- Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, care este un monument istoric construit în secolul al XVIII-lea

- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Dr. Grigore T. Popa” (clădirea principală)

Spitalele încadrate la Clasa II de Risc Seismic:

- Institutul Regional de Oncologie Iași, care are un corp din secolul al XIX-lea

- Spitalul de Recuperare Iași, care a fost construit în 1960

- Spitalul de Psihiatrie „Socola” Iași, care are o serie de clădiri cu o vechime de peste 100 de ani

- Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, care are o vechime de peste 100 de ani

- Spitalul Parhon, care are o vechime de peste 60 de ani

- Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” (clădirea principală)

Spitalele încadrate la Clasa III de Risc Seismic:

- Maternitatea Cuza Vodă, care are o vechime de peste 40 de ani

Aproape toate spitalele din Municipiul Iași sunt vulnerabile!

În cazul unui seism puternic, aceste clădiri, cu risc seismic 1 sau 2, ar putea suferi avarii grave sau chiar prăbușiri, iar consecințele ar fi devastatoare pentru pacienți, personalul medical și pentru populația din Iași.

În paralel, citim despre spitalul de la Lețcani părăsit, în continuare, în câmp, precum și despre proiecte fantastice de spitale mamut pentru care guvernul PSD-PNL nu găsește niciodată bani. În tot acest timp, spitalul regional de urgență se târâie cu pași de melc, fără să existe o strategie integrată de funcționare.

Disfuncționalitățile, știm bine, caracterizează din păcate, de prea mulți ani, administrația ieșeană. Dacă la aeroport ambuteiajele și nervii ating cote alarmante, imaginați-vă ce se va întâmpla cu o unitate destinată a rezolva urgențe și a salva vieți.

Suntem la început de an, când se creionează bugetul. Poate în acest an administrația ieșeană va aloca fondurile necesare ca să aducă spitalele din Iași la nivelul de siguranță minim cerut pentru pacienți. În calitate de consilieri județeni din partea USR, vom depune în acest sens amendamente, ca în fiecare an.

Se spune că speranța moare ultima. Cu toate acestea, în anul 2024, sperăm că aceasta va supraviețui, deoarece, fără speranță, Iașul riscă să rămână mereu în umbra unor proiecte eșuate.

Dr. Răzvan Socolov

Consilier județean USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: