fbpx
 
Profesoara Adriana Nastasă (prima din stânga), într-o ipostază mai calmă Profesoara Adriana Nastasă (prima din stânga), într-o ipostază mai calmă

Nou scandal cu „profa" de Religie: copii terorizați, părinți revoltați. „De ce naște femeia în chinuri"


Profesoara de religie de la Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu, Adriana Nastasă, a fost sancționată de instituția de învățământ cu diminuarea cu 15% a salariului de bază, timp de 6 luni, în urma acuzațiilor că a agresat psihic copiii unei clase primare. „Faptele doamnei Nastasă au fost considerate foarte grave de către Consiliul de Administrație al școlii, drept dovadă că s-a aplicat cea mai mare sancțiune, cu excepția desfacerii contractului de muncă, care era ultimul pas”, spune directoarea Manuela Vlasie. Profesoara se apără afirmând că acuzațiile fac parte dintr-un „complot dirijat de persoane rău intenționate” și a  contestat la Tribunal legalitatea deciziei de sancționare.

REPORTER a scris, săptămâna trecută, că Nastasă este președintă a unei asociații care eliberează, contra unor sume cerute la plic, adeverințe și diplome pentru proiecte despre care spune că sunt avizate de Inspectoratul Școlar, lucru fals.

 

Încă puțin și era data afară

Pe 21 aprilie 2021, Consiliul de Administrație (CA) al Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu a sancționat-o disciplinar, cu diminuarea cu 15% a salariului de bază pentru 6 luni, pe profesoara de religie Adriana Nastasă. Conform Codului Muncii, este cea mai mare sancțiune, cu excepția desfacerii contractului de muncă, la care nu s-a apelat pentru că Nastasă era la prima abatere. „Membrii CA au considerat că trebuie aplicată cea mai mare pedeapsă posibilă, faptele fiind foarte grave”, spune directoarea școlii, Manuela Vlasie.

De fapt, surse din școală spun că s-au făcut presiuni asupra membrilor CA, prin intermediul unor preoți, pentru ca Adriana Nastasă să nu fie dată afară, așa cum doreau părinții unor elevi. Din 11 membri CA prezenți la ședință, 9 au fost categoric pentru tăierea salariului profesoarei, unul s-a abținut și doar unul a votat împotrivă. Adriana Nastasă a fost directoare a școlii în trecut.


„A obligat copiii să stea cu capul lipit de bancă”

Părinții a 32 de copii din 36, câți are clasa, au depus plângere, în martie 2021, povestind ce le face Adriana Nastasă elevilor din clasa a III-a B la acea vreme (în vârstă de 8–9 ani). „Copiii sunt certați, admonestați colectiv și obligați prin agresivitate verbală să facă ce li se impune”, este una dintre acuzații. „Doamna profesoară a obligat copiii ca la începutul orei domniei sale să se mute și să se grupeze mai în spatele clasei, astfel încât să mărească distanța față de catedră, distanța între copii micșorându-se sub limitele prevăzute în documentele legale”, mai este relatat în documentul de sancționare.

„Doamna profesoară a obligat copiii să stea cu capul lipit de bancă preț de câteva minute, timp în care dumneaei a stat pe hol, supraveghind de acolo să nu se ridice vreun copil de pe bancă”, au mai spus părinții. A trecut și printr-o adevărată lecție despre Covid, spunându-le copiilor sursa infecției: „Doamna profesoară transmite mesaje extrem de dure și inadecvate vârstei, precum că i-a pălit Covidul că nu au aerisit suficient clasa. Și pe voi o să vă ia cât de curând”. O altă afirmație a fost: „Vă aduc DSP-ul, o să vă umpleți de Covid”. De asemenea, în document mai scrie că i-a amenințat pe copii că „îi ia de urechi dacă nu îi respectă cerințele”.

„Pomelnicul” acuzațiilor la adresa Adrianei Nastasă

„Noi am luat decizia pe baza mărturiilor depuse de părinți și de către copii. Nu avem alte probe, cum ar fi înregistrări audio sau video, dar toate mărturiile sunt asumate de către părinți, cu nume și prenume, și de către copii. Părinții sunt dispuși să depună mărturie directă oriunde este nevoie că faptele descrise s-au petrecut. Faptele descrise sunt extrem de grave”, a precizat Manuela Vlasie, directoarea Școlii Hașdeu.

 

„Adoptă un comportament abuziv”

Printre alte acuzații descrise de către părinți a fost cea legată de o lecție ținută de profesoara de religie a școlii elevilor de 8-9 ani când aceasta a spus: “Femeia este pedepsită de Dumnezeu să nască în chinuri”, fără ca părinții să explice exact circumstanțele.

Mai sunt și alte acuzații, printre care: „Adoptă un comportament abuziv față de copii și manifestă o atitudine duplicitară, vorbește la telefonul mobil în timpul orelor și uneori chiar iese din sală în timpul orelor”. Părinții au mai povestit că elevii au fost avertizați să nu facă reclamații, întrucât au mai existat și în trecut și toate au rămas fără efect.

Adriana Nastasă s-a apărat în documentele depuse la instanță spunând că este absurd să fie sancționată pentru că a vrut să aerisească clasa, iar alte acuzații nu le recunoaște. Și în fața Comisiei de Disciplină a avut o atitudine de respingere a susținerilor părinților, afirmând că „întotdeauna activitățile de la clasă s-au desfășurat normal.” Ea a spus că remarcile din contextul Covid au fost justificate de frica ei față de această boală și că vorbește mai tare la clasă pentru a fi auzită, mai ales că trebuie să poarte mască. Pentru restul acuzațiilor a declarat că fac parte dintr-un „complot dirijat de persoane rău intenționate, fiind supusă unui atac la demnitatea propriei persoane, în stare de șoc, afectată psihic și emoțional.”

Ancheta Comisiei de Disciplină a concluzionat că se confirmă acuzațiile: „elevii sunt certați, admonestați colectiv și obligați prin agresivitate verbală să facă ce li se impune” și „utilizarea de cuvinte, expresii și mesaje extrem de dure și inadecvate vârstei.” 

Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu

Într-o scurtă întâlnire cu REPORTER DE IAȘI pe tema sancțiunii de la școală, profesoara a refuzat orice discuție, spunând că nu cunoaște să fi fost vreodată sancționată. Acest lucru, deși există un proces la Tribunalul Iași în care contestă decizia. La instanță, ea a cerut anularea procesului-verbal de sancționare și daune de 10.000 de lei.

După sancțiunea din aprilie, profesoara de religie a stat în concediu medical 90% din timp, apoi a încheiat mediile și a intrat în vacanță. Din toamnă, revine la catedră la Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu.

 

Director: „Am aflat cu stupoare că se folosește de numele școlii”

Numele Adrianei Nastasă a devenit cunoscut după ce o asociație pe care a înființat-o anul trecut a întocmit un proiect nerecunoscut de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), proiect în cadrul căruia a cerut bani pentru participare și a promis pentru participanți câte 26 de adeverințe și diplome. „Am aflat cu stupoare că se folosește de numele școlii cu această asociație. Altceva nu comentez despre subiect”, a precizat directoarea Manuela Vlasie.

Profesorii care doreau să participe trimiteau în plic 220 de lei. În cadrul unui articol publicat de REPORTER DE IAȘI pe acest subiect, Adriana Nastasă a negat că ar exista o astfel de cerință. În descriere, profesoara susține că acest proiect ar fi figura în CAEJ (Calendarul Activităților Educative Județene) 2020 al ISJ Iași. Verificările au arătat că numele Adrianei Nastasă apare cu aviz CAEJ pentru proiectul ,,File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc”, desfășurat însă în iunie – octombrie 2019, și nu în 2020, iar locul de derulare este Școala Gimnazială Liteni, unde al doilea organizator este profesorul Gheorghe Moga. Proiectul desfășurat de asociația lui Nastasă nu are niciun aviz.

 

Article image
* Inventând o asociație fantomă și menționând un aviz al ISJ care nu există, Adriana Nastasă a lansat mare sesiune de comunicări științifice, „desfășurată online” * Taxa de înscriere este de 220 de lei, iar banii se trimit direct în plic, prin firmă de curierat. * Profesoara insistă în Regulamentul de participare că preferă această variantă, fără chitanțe, fără înregistrare fiscală * Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 August 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31