fbpx
 
„Garantat Chirica”: ANFP a ejectat-o pe șefa PUZ-urilor din Iași, care ocupa ilegal funcția. N-are studiile!

„Garantat Chirica”: ANFP a ejectat-o pe șefa PUZ-urilor din Iași, care ocupa ilegal funcția. N-are studiile!


* Petronela Lupu are niște studii de peisagism, a venit la Primărie prin transfer de la Schitu Duca, a schimbat mai multe funcții și a ajuns acum nr. 1 în cea mai mare afacere din Iași: PUZ-urile
* Jenant: Agenția Națională a Funcționarului Public a somat Primăria să o îndepărteze din funcție pentru că nu are studiile necesare: arhitectură sau urbanism
* Practic, o amatoare răspunde de toate marile proiecte de urbanism din oraș. Și rezultatul e catastrofal: PUZ-urile stau câte 3 ani la semnat
* Mihai Chirica tocmai îi făcuse salariul de 11.000 de lei brut, plus bonuri de masă
* Formal, primarul a declasat-o din funcția de Șef Serviciu, dar i-a menținut atribuțiile
* La urbanismul ieșean, singurul specialist este arhitecta-șefă. Tot departamentul e format din amatori veniți cu pile. Nu mai există niciun alt arhitect sau inginer constructor

Orașul lui Papură Vodă: primarul Mihai Chirica a pus un inginer horticol în funcția de șef Serviciu Autorizare Construcții, a doua funcție ca importanță din Direcția Arhitectură și Urbanism. Este ca și cum ai pune un tractorist să piloteze avioane pe principiul că ambii au drept de conducere.

Chirica a numit-o, prin dispoziție, pe Mihaela Lupu în funcția de șef pe 6 octombrie 2021. După doar 8 zile, pe 14 octombrie, a venit răspunsul necruțător al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici: „Lupu Petronela Mihaela nu îndeplinește condițiile de studii”.

Absolut aiuritor: Mihaela Lupu mai fusese instalată șefă a aceluiași serviciu, pe perioadă determinată, în februarie 2021. „Poziția respectivă este extrem de importantă, e a doua după arhitectul-șef. Se ocupă de procedura Planurilor Urbanistice Zonale, de la depunere, prezentarea dosarelor în comisia de oportunitate și de urbanism, până la redactarea proiectului de hotărâre a Consiliului Local”, a explicat un specialist în administrație publică.

Formal, Lupu a fost eliberată din funcție, dar surse din direcția respectivă au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că tot ea îndeplinește sarcinile.

Petronela Luca a fost făcută Șef Serviciu fără să aibă studiile necesare

Avansată în februarie: i s-a dublat salariul
Prima dispoziție a fost pe emisă pe 3 februarie. „Lupu Petronela Mihaela (...) va exercita cu caracter temporar funcția publică de conducere vacantă de șef Serviciu Autorizare Construcții – Direcția Arhitectură și Urbanism”, s-a menționat în documentul semnat de primarul Mihai Chirica.

Practic, Lupu a fost avansată, anterior ea îndeplinind funcția de consilier, gradul profesional principal, gradația 2 la Biroul Dezvoltare și Monumente.

Foarte important, prin aceeași dispoziție i-a fost fixat și salariul de șef: 11.523 lei brut, total drepturi salariale. Acest venit corespunde unui net de aproape 7.000 de lei. La care s-a adăugat „indemnizația de hrană acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară”.

Spre comparație, în 2020, media lunară netă a salariilor Mihaelei Lupu a fost de doar 3.600 lei. Aproape i s-a dublat venitul.

Viteză fulgerătoare în carieră
Două lucruri i-au intrigat pe colegii Mihaelei Lupu: viteza cu care a urcat pe scara ierarhică și lipsa studiilor de specialitate. Concret, Lupu a venit în Primărie în 2016, pe filieră directă Mihai Chirica, după ce anterior lucrase la Primăria din Schitu Duca.
La Iași, Lupu a lucrat în mai multe direcții până a ajuns la Arhitectură și Urbanism. În decembrie 2019, în calitate de consilier la Biroul Dezvoltare Urbană și Monumente, a moderat dezbaterea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul Palas II, zona Sf. Andrei. Consultarea publică a adunat sute de oameni în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

Primarul i-a prelungit mandatul prin dispoziție
A doua dispoziție a lui Chirica este de pe 6 octombrie. „(...) Lupu Petronela Mihaela (...) va exercita cu caracter temporar funcția publică de conducere vacantă de șef Serviciu Autorizare Construcții (...) pe durata stării de alertă, stării de urgență și pentru o perioadă de 60 de zile calendaristice calculate de la data încetării acestora”, a precizat Chirica în dispoziția sa.

Salariul fixat a fost același: 11.523 lei brut + norma de hrană.

Mihai Chirica a pus șefă la PUZ-uri o persoană de încredere, fără criterii de competență

Chirica n-a văzut că Lupu e inginer horticol

Această a doua numire a fost însă blocată de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). Într-o adresă de-o pagină, datată 14.10.2021 și sub semnătura Violetei Vijulie, președintele ANFP, a fost notat că Mihaela Lupu „nu îndeplinește condițiile de studii”.

Practic, Lupu este inginer horticol, iar pentru poziția pe care fusese numită de Chirica se cer alte specializări. „Personal cu pregătire adecvată în domeniile urbanismului, arhitecturii și construcțiilor”, se arată în misiva ANFP.
În organigrama Primăriei, poziția de șef Serviciu Autorizare Construcții este una cheie. „Este al doilea om ca importanță din direcție după arhitectul-șef”, a explicat un expert. Practic, ANFP a invalidat mutarea lui Chirica. „Ea nu mai e șefă, dar are fix aceleași atribuții ca și cum ar fi pe funcție”, a remarcat o sursă din interior, sub protecția anonimatului.

 

La Urbanismul din Primărie nu mai există specialiști
În ultimii ani, direcția a fost implicată în mari scandaluri privind investițiile derulate de mai mulți dezvoltatori imobiliari. Inclusiv dosarele deschise la DIICOT Iași și DNA București au în prim plan și personaje care lucrează sau au fost angajate aici.

„Acum sunt doar doi oameni care lucrează pe urbanism, Lupu și Moisuc, și sunt depășiți de volumul mare de muncă. Am cerut explicit arhitectului-șef atât organigrama direcției cât și fișele de post, să vedem cum le putem veni în ajutor. Nu le-am primit. Acolo este o problemă gravă, au plecat mulți oameni din diferite motive. Și nu se pune problema de lipsă de interes a arhitecților. Mi s-a spus textual: «aș veni la Primărie, dar mi-e teamă de pușcărie». Îi cer public primarului să recredibilizeze Instituția arhitectului-șef, iar apoi să vorbească cu organizațiile profesionale pentru a atrage specialiști la Primărie”, a declarat arhitectul Iulian Nicolau, consilier local USR PLUS și președinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.

Mihaela Lupu: „Discut doar cu familia”

Surse din interiorul Primăriei au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că nici cel de-al doilea consilier din acel serviciu nu are studii de specialitate.

Contactată telefonic, Mihaela Lupu a refuzat orice formă de dialog pe această temă. „Este telefonul meu personal și îl folosesc ca să discut doar cu familia. Nu vreau să vorbesc nimic cu dumneavoastră”, a afirmat aceasta.

O persoană din anturajul Mihaelei Lupu a spus că, în ultima perioadă, femeia are un comportament straniu. „Și-a închis paginile de Facebook și Instagram, iar numărul de telefon și-l schimbă foarte des”, a afirmat sursa, sub rezerva anonimatului.

Un PUZ în Iași poate dura și 4 ani. Cerințele sunt subiective, schimbându-se indicatorii din PUG-ul vechi din 1999. Urbanismul e o junglă în mandatul lui Mihai Chirica

Casă, două terenuri, două mașini
În declarația de avere completată în vară, Mihaela Lupu a menționat două parcele de teren în Schitu Duca și Ciortești (3.330 mp în total), o casă în Schitu Duca și două mașini, un Audi și un Volkswagen, absolut toate moștenire. Lupu are doi copii din căsnicia pe care a avut-o cu Adrian Asoltani, antrenor kickboxing.

Alte pile și rubedenii la Primăria lui Chirica

- Alexandra Bejan Minciună, văduva fostului lider PNL Daniel Minciună. Este consilier principal la biroul Diaspora, iar anul trecut a încasat, în medie lunar, aproape 3.200 lei net
- Ioana Apopi, cât tatăl său Paul Boișteanu a fost consilier local PSD, a fost angajată la Primărie. Inițial, a venit prin detașare pentru ca ulterior să ia concursul de inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ
- Cristina Drăgan – consilier superior, 70.220 lei anul trecut. Este soția lui Cătălin Drăgan, prieten și partener de-afaceri de-al familiei primarului Mihai Chirica
- Monica Boca este șef serviciu la Primărie. Anul trecut a câștigat 85.701 lei (peste 7.100 lei lunar). Este soția fostului consilier local PSD Adrian Boca (în mandatul căruia a fost angajată la Primărie), important dezvoltator imobiliar
- Paul Scripniciuc, consilier, Direcția Evidență Patrimoniu – 47.338 lei aferent anului 2020. Angajat în 2016. Este fiul fostului chestor Ioan Scripniciuc, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean

 

Article image
* Adina Stoleru e șefă și are două angajate. A fost traducătoarea lui Mihai Chirica, a avut și un stagiu la MAE * A aterizat la invenția comunistoidă a lui Chirica, cu șezători și cenacluri decrepite la care nu participă nimeni * Niciun oraș mare din țară nu are Birou Diaspora, adică nu aruncă bani pe geam * De șase luni, Stoleru și consiliera Alexandra Minciună vin facultativ la serviciu: nu fac efectiv nimic * O a tre...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31