fbpx
 
VIDEO. Operațiunea Mosul, prima zi de lupte. Nouă sate, curățate de luptători ai Statului Islamic. Kurzii, cei mai eficienți luptători

VIDEO. Operațiunea Mosul, prima zi de lupte. Nouă sate, curățate de luptători ai Statului Islamic. Kurzii, cei mai eficienți luptători


Pentagonul a anunțat că prima zi a vastei ofensive pentru eliberarea și recucerirea orașului irakian Mosul (nord) de sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) s-a derulat conform previziunilor, fiind mulțumit de rezultate chiar dacă este vorba despre o operațiune dificilă ce ar putea dura câteva luni.

 

Premierul Irakului a anunțat luni dimineață că forțele irakiene, sprijinite de cele 60 de țări ale coaliției internaționale împotriva SI, au declanșat luni ofensiva pentru recucerirea celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, ultimul bastion al grupării jihadiste în această țară.

 

„Până acum, prima zi s-a derulat așa cum a fost prevăzut. Încă de la prânz, forțele irakiene aproape își atinseseră obiectivul zilei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, în cursul unei conferințe de presă.

 

Comandantul general al forțelor Peshmega (n.r.- lupătorii kurzi) a emis, de asemenea,  un comunicat în care a anunțat cum a decurs prima zi de ofensivă. Acesta a anunțat că nouă sate din Mosul, Baskhira, Tarjala, Kharbat  Sultan, Karbirli, Bazgirtan, Shaquli, Badana Bchuk, Badana Gawre și Shekh Amir au fost eliberate și au preluat controlul și pe drumul Erbil-Mosul. Acesta a anunțat că marți continuă operațiunea în coordonare cu forțele irakiene și că 17 poziții ale Statului Islamic au fost lovite de raidurile coaliției, informează site-ul irakian Rudaw.

 

 

Comandantul a mai declarat că forțele Peshmega au fost atacate cu mașini capcane și kamikaze și au pierdut cinci soldați kurzi, iar alți cinci au fost răniți. Cu toate acestea, el a precizat că au reușit să facă față rezistenței militanților ISIS.

 

Locuitorilor li se fac recomandări de securitate și de siguranță în perioada luptelor.

„În unele cazuri, o modalitate ar fi să rămână acasă, pentru că poate ar fi mai sigur decât să încerce să părăsească orașul”, a subliniat Peter Cook.

 

În prezent, în Mosul se află aproape 1,5 milioane de persoane. ONU se teme de un exod masiv al populației în afara orașului și de o criză umanitară cu sute de mii de refugiați.

 

În acțiunile declanșate luni sunt implicați peste 30.000 de membri ai forțelor federale irakiene — armată, poliție, brigăzi antiterorism.

 

Consilierii militari americani oferă sprijin trupelor irakiene, peste 4.800 de militari americani fiind trimiși în Irak, cu misiunea de a pregăti și ajuta forțele guvernamentale, precum și cu funcții logistice, însă nu vor participa la luptele tereste, la decizia președintelui Barack Obama.

 

Asaltul asupra oraşului Mosul ar putea fi una dintre cele mai mari operaţiuni militare ce are loc în Irak de la invazia din 2003 ce a dus la răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

 

Acesta este ultimul bastion important pe care organizaţia teroristă Stat Islamic îl mai are în Irak. Statele Unite vor susţine ofensiva. Jihadiştii sunt pregătiţi şi, cel mai probabil, vor folosi civili pe post de scuturi umane, cum au făcut de multe ori în alte confruntări.

 

Mosul este al doilea cel mai mare oraș din Irak și a devenit din iunie 2014 capitala autoproclamatului Stat Islamic, iar locuitorii au fost sfătuiți să stea departe de locul unde vor avea loc confruntările.  Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31