fbpx
 
Omul care se joacă de-a Dumnezeu: Crețu-Indiana a blocat curgerea râului Jijia veche, lăsând zece sate fără apă în plină secetă

Omul care se joacă de-a Dumnezeu: Crețu-Indiana a blocat curgerea râului Jijia veche, lăsând zece sate fără apă în plină secetă


Inspectorii Apelor Române au mușamalizat cazul, fără să caute probe

Țăranii din Victoria au desfundat singuri canalele blocate de omul de afaceri

Practic, un râu a fost secat complet pentru că „era mizerie, țânțari și mătasea broaștei” - părerea lui Marian Crețu, cel care a îngropat 2 tone de pește ce putrezeau în albia uscată

Zeci de oameni de-a lungul a 20 km, în aval, sunau și întrebau disperați unde a dispărut apa, pentru că o foloseau la irigatul grădinilor

Inspectorii Apelor Române, găsiți la pensiunea lui Crețu de către REPORTER, s-au așezat la masă, au băut o cafea cu viceprimarul și n-au mai pus deloc întrebări

Ei dau vina pe scăderea debitului Jijiei din dreptul stăvilarului de la Cotu Morii

În realitate, apa în amonte continua să curgă, fiind blocată în dreptul pensiunii lui Marian Crețu

Colac peste pupăză, odată cu secarea râului, au ieșit la suprafață conductele care deversau dejecțiile de la pensiune direct în albia râului, deși în comună există canalizare de la Apavital

Povestea este halucinantă și seamănă cu celebrul film animat Rango

Imagine martor: în stânga este apă, în dreapta albia este secată. La mijloc, digul cu tuburile înfundate de omul de afaceri Marian Crețu

Un om de afaceri din Iași a lăsat, în plină secetă, sute de familii din comunele Victoria și Golăiești fără apă pentru animale și grădini. Pe cursul Jijiei vechi, pe o distanță de 500 de metri, Marian Crețu, proprietarul unei pensiuni, a secat cursul apei pentru a-l curăța și pentru a amenaja un debarcader.

„A blocat tuburile de alimentare cu căcălău de oaie și pământ. De vreo două luni jumătate. Le-am desfundat eu. Au murit două tone de pește, pe unii i-a îngropat, alții au putrezit”, a acuzat Andrei Feraru, unul dintre sătenii revoltați.

Inspectorii Apelor Române, așezați la masă cu viceprimarul, îmbrățișând pe loc teoria omului de afaceri, în pensiunea acestuia: „Nu este apă, de unde să curgă?”. Nu s-au mișcat de la masă, n-au verificat digurile, iar după plecarea REPORTER au rămas în compania lui Marian Crețu

Funcționari români: „Nu e apă de la Dumnezeu!”

Imaginile arată dezastrul ecologic. În interiorul comunei, pe vechiul curs al Jijiei, există o porțiune de jumătate de kilometru fără niciun strop de apă, în dreptul pensiunii lui Crețu.

Omul de afaceri a dat-o la întors: „Am văzut că e secetă, că a scăzut cursul, și am curățat-o din banii mei. 30.000 lei am cheltuit”, a spus acesta.

N-a putut explica paradoxul: în amonte și în aval de porțiunea pe care a curățat-o, albia are apă. Iar inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad, veniți luni în control, îmbrățișaseră fără rezerve varianta patronului Crețu. „Nu e apă de la Dumnezeu”, a fost refrenul patronului și al angajaților de la stat. Al doilea subiect: Crețu deversează apele uzate de la pensiune în Jijia. E legal, poluează?

Dezastrul din aval de pensiunea lui Crețu: apa băltește nemaifiind alimentată din amonte, satele au rămas fără râu, duhoarea e deranjantă și toată zona s-a transformat într-un focar de infecție

„Balta îmi strica afacerea”
Pe aproape un hectar, în centrul comunei Victoria, omul de afaceri Marian Crețu (cunoscut în Iași pentru restaurantele Indiana și Moara de Foc) a amenajat, de mai mulți ani, o pensiune. Cu terenuri sportive, terase, restaurant, locuri de cazare, saună și piscine.

Luni la prânz, la una dintre mese, erau Gheorghe Zaharia, viceprimarul comunei, și doi inspectori de la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad. Funcționarii de la Iași fuseseră alertați de mai mulți localnici, care au anunțat și REPORTER DE IAȘI, că Marian Crețu a scos toată apa din Jijia veche în dreptul proprietății sale.
„E de la secetă, eu doar am curățat-o. Pentru că altfel ar fi fost mirosuri urâte și țânțari. Or asta îmi strică afacerea. Am făcut un bine pe banii mei”, a afirmat Crețu.

Conductele de canalizare de la pensiune ies direct în albia Jijiei, devenind vizibile după ce râul a fost secat. Normal, scurgerile ar trebui colectate în rețeaua de canalizare și nu vărsate direct în râu. Inspectorii Apelor Române nu s-au scandalizat

Funcționari slugarnici, neinteresați de situația reală
Versiunea acestuia a fost susținută și de Gheorghe Zaharia, viceprimarul din Victoria. „Nu mai e apă. Am încercat să aducem din cursul nou, regularizat pe timpul lui Ceaușescu, să băgăm apă pe canalele astea. Dar nu e apă nici în Jijia, țevile colectoare stau deasupra apei”, a spus Zaharia.
Și inspectorii ABA Prut – Bârlad erau ferm convinși că patronul Crețu nu are nicio vină. Se antepronunțaseră fără nicio ezitare. Fără să discute cu localnicii, au acceptat explicația lui Crețu și pe cea a viceprimarului.

„Am verificat, nu sunt tuburi blocate, pur și simplu nu mai este apă. E secetă, sunt probleme peste tot, nu doar aici. Și au mai fost și greșeli la construcție, tuburile care duc apa dintr-un canal în altul sunt realizate prea sus”, a zis unul dintre funcționari.
Fals: fotografiile de la fața locului arată că gurile de tub sunt la cota zero a albiei.

Canalele care fuseseră înfundate în dreptul Pensiunii din Victoria. Un localnic le-a desfundat, timp de 4 ore, în cursul serii de vineri, 8 iulie. REPORTER a făcut fotografia luni, 11 iulie

Crețu a secționat albia în urmă cu peste două luni
Oamenii din sat au afirmat că secarea porțiunii de albie din dreptul pensiunii lui Crețu s-a produs acum două luni jumătate, când nu era secetă și când apa era la un nivel ridicat și avea curgere. Problema ar fi fost la două tuburi, prin care apa trece dintr-un canal în altul. „Le-a înfundat cu excremente de animale și pământ și apa n-a mai trecut. Am deblocat eu în urmă cu câteva zile, dar acum nu mai are ce să curgă. Proprietarul pensiunii și-a făcut și pilonii pentru ponton, s-au făcut lucrări în albie”, a declarat Andrei Feraru.

Marian Crețu n-a explicat semnificația acestei țevi de canalizare care iese direct în râu

Peisajul dincolo de segmentul întrerupt de patronul pensiunii este straniu. Apa în aval băltește și se evaporă de la o zi la alta, nemaifiind alimentată din amonte. Pericolul de proliferare a microbilor este mare, iar sătenii care foloseau apa pentru grădini, trăgând-o cu pompe, au întrebat săptămâni la rând unde a dispărut râul, iar vina este dată pe natură, și nu pe intervenția omului.
În plus, în amonte, pe alte sectoare, întrerupte de diguri cu canale de scurgere, debitul este mai mare, deci din Jijia Nouă apa continuă să curgă.  

Andrei Feraru, localnicul revoltat de secarea râului: „Crețu a îngropat 2 tone de pește care a murit în albia uscată”

Singura măsură: autorizarea pontonului
Atât inspectorii ABA Prut-Bârlad cât și Marian Crețu au admis că pentru lucrări în albie ar fi fost necesară autorizarea de la „Apele Române”. Care nu există. „Dacă tot a fost perioada asta de secetă, am zis să fac și eu acolo, că am niște bărcuțe. Dar altceva n-am construit”, a precizat Crețu.


La câteva zile după control, inspectorii au dispus „stoparea lucrărilor privind realizarea pontonului provizoriu și obținerea actelor de reglementare în vederea realizării acestuia”. Conducerea ABA Prut – Bârlad nu a precizat dacă patronul SC Agrement Victoria a fost sau nu sancționat în vreun fel pentru că a montat cei 9 piloni în vederea realizării unui ponton.
Directorul Șerban Chihaia n-a răspuns apelurilor repetate ale REPORTER DE IAȘI, deși i-am trimis și mesaje și le-a citit, iar purtătoarea de cuvânt a spus că este în concediu de odihnă.

 

Feraru arată scurgerea din canalizarea pensiunii direct în râu

„A îngropat două tone de pește, după desecare”
Faptul că pe distanța de 500 de metri nu mai este niciun pic de apă a afectat ecosistemul. „Au murit mulți pești, cred că vreo două tone. O parte i-a îngropat, alții au putrezit. În plus, tot ce are la pensiune, ape, evacuează în râu. Cu clor cu tot. Asta nu e poluare?”, a argumentat Feraru.
Omul de afaceri a menționat că are o micro-stație de epurare. „Este canalizare în zona mea, dar e mai înaltă decât nivelul pensiunii. Folosesc micro-stația de epurare, se știe că în 24 de ore clorul se evaporă”, a parat Crețu acuzațiile. Pe malurile și în albia acum secată se văd mai multe conduce care provin de la zona de agrement a omului de afaceri.

Așa arată pensiunea din Victoria, imagine din satelit, capturată pe Google Earth: râul are suficientă apă pe toate segmentele. Acum, el a fost secționat la mijloc, întrerupându-i curgerea

Răspunsul oficialilor de la ABA Prut – Bârlad nu spune, de fapt, nimic. „SC Agrement Victoria deține autorizație de gospodărire a apelor (valabilă iunie 2022 – iunie 2023 – n.r.) pentru alimentarea cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate la Baza de agrement din comuna Victoria. Față de cele înscrise în actul de reglementare (...) nu s-au constatat modificări la instalațiile de alimentare/canalizare/epurare a apei potabile/tehnologice/uzate”, se arată într-un răspuns semnat de directorul Șerban Chihaia pentru publicația 7IAȘI. Șeful ABA Prut-Bârlad a refuzat dialogul pe această temă cu REPORTER DE IAȘI.

Marian Crețu spune că a făcut un loc frumos, cu piscină și că râul leneș îi alunga clienții

Sate care brusc au rămas fără apă
Acum câțiva zeci de ani, cursul Jijiei a fost regularizat. De la Cotu Morii până la Golăiești. Însă, în paralel, a fost păstrată și albia veche, canalele cu zeci de meandre fiind vitale pentru sute de familii. „Folosim apa din Jijia veche pentru animale și pentru udatul grădinilor. Crește nivelul primăvară și atunci când decid ei să mai dea drumul din Jijia nouă”, a explicat un localnic.

Așa arată râul Jijia Veche pe segmentul luat în stăpânire de Marian Crețu

În amonte, lângă satul Cotu Morii, există o amenajare făcută pentru ca, atunci când e necesar, din cursul nou al Jijiei să fie băgată apă pe albia veche, canalele fiind de folos localnicilor din Luceni, Icușeni, Cotu lui Ivan, Grădinari, Cilibiu și Golăiești.

„Nu vorbesc de alte comune, dar la noi este dezastru cu apa”, a spus Gheorghiță Amanolesei, viceprimarul comunei Golăiești. Localnicii din Golăiești, inclusiv primarul, s-au fi interesat la Victoria care este cauza nivelului atât de mic al Jijiei vechi.

Article image
Conflictul este fără ieșire: locuitorii au ajuns la pragul suportabilității de la nopțile de concerte în aer liber, iar patronii clubului spun că nu e normal să blochezi o activitate economică DSP trebuie să facă măsurătorile de zgomot, iar Poliția Locală să ia măsurile efective, care pot ajunge până la închiderea Tiki Village pentru încălcări repetate ale legislației Dar nicio instituție din Iași nu acționează, totul e l...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30