fbpx
 
Pravda.com.ua Pravda.com.ua

Comandantul trupelor terestre ucrainene a refuzat oferta de a-l înlocui pe generalul Zalujnîi, șeful armatei (surse)


Comandantului forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a primit propunerea de a-l înlocui pe şeful său, generalul Valeri Zalujnîi, în calitate de comandant şef al armatei ucrainene, dar el a refuzat, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune.

Media ucrainene au relatat că preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut luni generalului Zalujnîi, şeful armatei ucrainene, să-şi dea demisia din proprie iniţiativă, dar el a refuzat.
Plecarea sa de la conducerea armatei ar reprezenta un seism puternic în cadrul forţelor armate ucrainene, care în prezent resping numeroase atacuri ruseşti în estul ţării, în timp ce creşte incertitudinea cu privire la viitorul sprijinului vital din partea SUA şi a Uniunii Europene pentru Ucraina.
Sursa citată, care a solicitat să rămână anonimă având în vedere problema sensibilă, nu a fost în măsură să spună cu exactitate cum sau când i-a fost făcută oferta lui Sîrski.
Statul Major ucrainean şi biroul preşedinţiei de la Kiev nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.
Zalujnîi este văzut ca un erou de mulţi în Ucraina, după ce trupele sale au apărat cu succes Kievul împotriva forţelor Moscovei la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei cu aproape doi ani în urmă.
Media ucrainene i-au menţionat pe Sîrski şi pe Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, drept doi posibili succesori ai lui Zalujnîi.
Sub comanda lui Zalujnîi, Ucraina nu s-a dat bătută în faţa forţelor inamice care o depăşeau, încercând să respingă ofensiva iniţială a Moscovei, iar apoi a recâştigat porţiuni din teritoriile ocupate mai târziu, în 2022.
Apărarea Kievului şi o înaintare fulgerătoare în regiunea Harkov (nord-est) au fost supervizate de Sîrski.
Dar mult aşteptata contraofensivă ucraineană din 2023 nu a dus la o străpungere majoră în poziţiile ruse puternic apărate în sudul şi estul ocupat.
Nu este deocamdată clar modul în care aliaţii Kievului în Occident ar vedea înlocuirea lui Zalujnîi, care îşi menţine o popularitate covârşitoare în Ucraina.
Kremlinul a spus că speculaţiile despre viitorul lui Zalujnîi reflectă problemele cu care se confruntă Kievul la aproape doi ani de la începutul războiului, potrivit Reuters
.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: