fbpx
 
Acrobații bugetare ca să-l facă inspector ISJ pe Viorel Motaș. Sunt trei adjuncți și doi inspectori de minorități, să ajungă la toată lumea

Acrobații bugetare ca să-l facă inspector ISJ pe Viorel Motaș. Sunt trei adjuncți și doi inspectori de minorități, să ajungă la toată lumea


Nu le pasă de recesiune: au creat al treilea post de inspector general adjunct, ca să facă loc și unui reprezentant PSD

Cei doi adjuncți de la PNL n-au vrut să demisioneze, așa că au mărit organigrama

Viorel Motaș n-a avut acordul Partidei Rromilor să rămână inspector, astfel că i-au făcut o altă normă pentru celelalte minorități

Festivalul sinecurilor e fără sfârșit la Inspectoratul Școlar: a apărut un nou inspector pentru Rromi, dar a rămas și Motaș în funcție

Banii în România nu sunt o problemă: dacă erau șase partide la guvernare, ISJ ar fi avut șase inspectori generali

Posturile de conducere ale Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași sunt rezervate simpatizanților și membrilor PNL. Exemple concrete: pentru Viorel Motaș a fost luată jumătate de normă de la un alt angajat pentru a redeveni inspector în instituție și a fost inventat al treilea post de adjunct pentru ca liberalul Ciobotaru să își păstreze locul.
S-a ajuns la absurd: la ISJ Iași există și inspector pentru rromi, și inspector pentru minoritățile naționale și este aruncată vina pe organigrama aprobată de către Ministerul Educației. Dar, organigrama a fost aprobată la solicitarea conducerii ISJ Iași. Mesajul oficial este că județul este mare, dificil și trebuie acoperit cu mulți oameni de valoare.

Există inspector dedicat pentru rromi, separat de alte minorități, dar comunitatea tot se plânge de rasism și segregare în școlile din Iași

Cum a pierdut Motaș postul de inspector

Viorel Motaș este fostul inspector al IȘJ Iași pe probleme ale romilor și este mai cunoscut pentru că soția sa, Elena Motaș, este consilierul de rromi al Prefecturii Județului Iași. Cei doi sunt vestiți și pentru scandalurile în care au fost implicați. Exemplu: în trecut, Elena Motaș a jignit o întreagă comunitate de care teoretic se ocupă pentru că nu-i permitea soțului să devină inspector școlar de rormi.
Explicația este că pretendentul la poziția de la ISJ are nevoie de acceptul scris al Partidei Romilor pentru a ocupa postul.
„La fiecare final de an școlar, inspectorii școlari rămân fără post, pentru că nu sunt veniți prin concurs. Ei sunt reconfirmați în funcție la începutul fiecărui an școlar. În cazul inspectorului pentru rromi și al celui de Religie este nevoie de acceptul scris al Partidei Romilor, respectiv al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei”, au explicat surse din cadrul IȘJ.
La începutul acestui an școlar, Partida Romilor nu i-a mai dat acceptul.
„E vreo problemă? Nu am idee de ce nu m-au mai acceptat. Nu mi s-a explicat de ce, eu nu am întrebat”, ne-a spus Viorel Motaș.
În locul său a devenit inspector pentru rromi Denisa Elena Amironesei, profesor de la Liceul Dimitrie Cantemir. Ea a obținut acceptul comunității, în locul lui Viorel Motaș.

Soții Viorel și Elena Motaș s-au lipit de ISJ și Prefectură și nu vor să se mai desprindă, deși nu mai au sprijinul comunității rrome

Cum a redevenit Motaș inspector

Lăsat pe dinafară la începutul anului școlar, Viorel Motaș a fost salvat în ultima clipă printr-un artificiu al conducerii ISJ. A fost luată jumătate de normă de inspector de la Monitorizarea Accesului la Educație, post ocupat de către Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al instituției, și i s-a dat lui Viorel Motaș.
El a devenit din nou inspector școlar cu jumătate de normă.
Este o chestiune de competențe din punctul meu de vedere. Chiar mă ocup de monitorizarea programelor de acces la educație. Am gestionat, și eu, și soția, programe foarte importante ale ISJ începând cu 2010, a explicat Viorel Motaș schimbarea de domeniu din cadrul IȘJ.

Florentin Ciubotaru ar fi trebuit demis după venirea PSD la guvernare, conform algoritmului, dar așa ceva era de neconceput pentru zelosul activist al lui Mihai Chirica

Inspector de rromi și altul de minorități

Antoninei Bliorț, care mai avea încă jumătate de normă de inspector la Alternative educaționale, i s-a dat jumătate de normă în completare, ca inspector minorități. Practic, județul Iași are și inspector pentru rromi, care sunt minoritate națională, și inspector de minorități. „Minoritățile sunt separate de romi. Cei de la Partida Rromilor au ținut să aibă alocată separat o persoană. Inspectorul de minorități a rămas cu rușii, lipovenii, grecii și acum, cu războiul, cu ucrainenii”, a mai spus Viorel Motaș.
„Aceasta este organigrama decisă de Ministerul Educației. Ea răspunde nevoilor identificate la nivelul județului. Inspectorul pentru minorități naționale răspunde problematicii copiilor care fac parte din minoritățile naționale, dar și numărului tot mai mare de copii ucraineni care, în ultimii doi ani, trebuie integrați în școlile din județ. Numărul mare de unități de învățământ în care sunt școlarizați copii rromi, cu o problematică și nevoi specifice, impune prezența unui inspector pentru rromi”, a explicat Antonina Bliorț.
De fapt, conform declarației de avere, suma anuală pe care IȘJ o plătește pentru jumătate de normă de inspector este, cu tot cu taxe, 65.000 de lei. Valoarea se adaugă altor găuri ale statului.

S-a lua o jumătate de normă de la Antonina Bliorț și i s-a dat lui Viorel Motaș. Inspectoarea a mai primit, la rândul ei, o jumătate de normă din altă parte. Se inventează posturi ca să se plătească salarii mari, nejustificate

Joc politic: Ciobotaru a fost securizat

Consilierul local liberal Traian Florentin Ciobotaru este inspector școlar general adjunct din anul 2021, de când mandatul de șef al IȘJ a fost preluat de către Luciana Antoci – figură importantă a PNL Iași.
După ce PSD a preluat guvernarea prin Marcel Ciolacu, cele două posturi de adjunct de la ISJ ar fi urmat să revină partidului. În această situație, Traian Ciobotaru ar fi rămas fără funcția de adjunct. Pentru a rămâne în funcție, șefa IȘJ a solicitat Minitserului Educației, în luna septembrie, al treilea post de adjunct, motivând că județul Iași este unul dificil, cu multe școli, mulți elevi și mulți profesori. Până în august nu era așa, la începtul lunii septembrie a devenit.
Este un raționament care pare corect, dar povestea nu este așa. De fapt, Iași este cel mai mare județ raportat la numărul angajatilor – 13.000 – și al elevilor – 130.000, a menționat Traian Ciobotaru.
Același mesaj l-a dat și Antonina Bliorț, purtătoarea de cuvânt a ISJ:
Județul Iași are cel mai mare număr de școli din țară, cel mai mare număr de elevi, o problematică diversă și complexă. La nivel național există și alte inspectorate cu un număr mult mai mic de școli și cu un număr mai mic de elevi care au în organigramă trei inspectori generali adjuncți”.
De fapt,
sunt doar două județe în țară cu 3 adjuncți: Arad și Buzău.

Article image
Stupoare în rândul profesorilor ieșeni. 15 cadre didactice, printre care și dascăli reputați și chiar șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Luciana Antoci, apar în Registrul național al profesorilor mentori întocmit în noiembrie 2022, fără, însă, a fi dobândit această calitate. Au existat două modalități de a deveni mentor: fie printr-un concurs care a avut loc în 2012, fie prin absolvirea unor cursuri speciale. Cei 1...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 August 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: