fbpx
 
De la ce ar fi pornit incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce arată probele adunate de anchetatori

De la ce ar fi pornit incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce arată probele adunate de anchetatori


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă anunță că pensiunea Ferma Dacilor putea fi închisă în 2019,  însă nu au fost luate măsuri pentru că, susţine Raed Arafat, ISU Prahova făcea controale în funcţie de interese.

Aşa a fost posibil ca pensiunea să funcţioneze timp de un deceniu fără autorizații de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare, arată Știrile PRO TV

Opt oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor, dar rămășițele unuia dintre ei încă nu au fost găsite.

Șeful DSU, Raed Arafat: „Clar că avem indicii că anumite lucruri nu au mers cum ar trebui pe partea de prevenire, dar și pe partea administratorului, iar în situația acestui incendiu, din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum, care alarmează în caz de incendiu și care putea să alarmeze pe cei care dormeau la mansardă, nu era funcțională.

În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis, aveam baza legală de închidere a acestui amplasament.

Vreau să subliniez că noi ne vom face treaba mai departe, vom veni cu propuneri. Se știe ce s-a găsit, se știe care sunt problemele și clar trebuie găsite soluții. Și cum am zis, nu putem să ne plângem că legislația care este nu ne permitea. Legislația, da, permitea să luăm unele măsuri, dar legislația trebuie completată și trebuie să încep să începem, cum am zis, să responsabilizăm și partea cealaltă.”

General maior Benone Duduc, adjunctul șefului I.G.S.U.: „Constatările pe care vi le voi comunica sunt bazate pe verificări făcute la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Și acestea sunt:

- vicierea actului de autoritate exercitat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova prin implicarea fără drept a comenzii inspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului șef pe funcție la acel moment

- impunerea unei stări de temere și presiune asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale

- modificarea discreționară a planurilor individuale de control ale inspectorilor, după propriile interese

- organizarea controlului la Ferma Dacilor s-a realizat prin încălcarea documentelor de planificare și neasigurare a pregătirii controlului. În fapt, prim-adjunctul inspectorului șef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv și a dispus participarea acestora la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor, fără a asigura pregătirea controlului conform regulamentului.

- stabilirea unilaterală de către prim adjunctul inspectorului șef a deficiențelor care au fost consemnate în procesul-verbal de control și a sancțiunilor contravenționale, așa cum s-a reținut, au fost aplicate doar avertismente.”

Continuă audierile la IPJ Prahova. Puţin probabil că Dinicu, şeful de la Ferma Dacilor, să meargă la Poliţie, pentru că nu şi-a înmormântat încă băiatul. Abia sâmbătă o va face.

În cenuşa de la Ferma Dacilor au mai fost găsite câteva fragmente osoase şi trimise la București pentru expertiza genetică. Se așteaptă rezultatele.

Ar putea aparţine singurei victime din care până acum nu s-a găsit nicio rămășiță. E vorba de unul dintre cei doi copii - frați, care n-au mai ieșit din clădire. Rămăşiţele unuia au fost găsite, iar probele ADN au arătat că este fiul lui Lucian Ene, mort și el în incendiu. Nu se ştie însă dacă e vorba de copilul de 11 ani sau cel de 16. Iar criminaliştii şi pompierii îl caută încă pe cel de-al doilea.

Greu de identificat ceva, fie obiecte, fie trupuri, în cenuşă, pentru că temperaturile au fost atât de înalte, încât farfuriile de porţelan din bucătărie s-au topit.

După încheierea cercetărilor la fața locului, Ferma Dacilor este acum izolată și păzită, în caz că va fi nevoie ca anchetatorii să revină acolo.

Până acum, indiciile duc către instalația electrică sau bucătărie, ca surse de pornire a incendiului. Nu au venit informații preliminare de la ISU sau INSEMEX. Deocamdată, nimic din probele adunate nu confirmă ipoteza unei mâini criminale.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: