fbpx
 
Care este cauza morții gravidei din Bacău, care a stat cu fătul mort în corp 12 ore. Reacția spitalului

Care este cauza morții gravidei din Bacău, care a stat cu fătul mort în corp 12 ore. Reacția spitalului


Conducerea Spitalului Județean Bacău a făcut mai multe precizări după decesul Mariei, o femeie gravidă de 38 de ani care a stat cu fătul mort în corp 12 ore.

Prezentăm mai jos reacția conducerii unității medicale:

„În lumina evenimentelor recente, vă comunicăm cu responsabilitate și transparență, detaliile esențiale ale cazului medical din 15-16.03.2024.

Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături.

Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit “sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție”. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată.

Pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat.

Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei.”, a precizat conducerea spitalului, conform bacau.net.

Vreme de aproape 24 de ore, mai mulți medici nu ar fi știut să stabilească un diagnostic corect, susține logodnicului pacientei. Bărbatul spune că femeia pe care urma să o ia de soție luna viitoare a fost tratată inițial pentru o viroză, deși acuza dureri abdominale. Mai mult, ar fi fost investigată chirurgical abia dupa 12 ore de la internare, timp în care s-a știut că fătul ei era mort.

Maria Cergan era însărcinată în luna a patra, în urma unei proceduri de fertilizare in vitro.

La Spitalul Județean din Bacău a ajuns, în jurul orei 7 dimineața, la recomandarea unui medic care o monitoriza în privat pentru că avea dureri abdominale puternice și febră. 24 de ore mai târziu, iubitul ei a primit cumplita veste: Maria murise în spital.

Bărbatul le reproșează medicilor care au văzut-o că nu au știut să îi stabilească un diagnostic și să o trateze.

Ovidiu Pruteanu, iubitul femeii: „Faptul că au dat diagnostice total greşite. Au considerat-o o viroză iniţial, ba abdomen acut. Maria chiar mi-a zis când a fost transferată, că trei medici i-au zis că are cădere psihică. Ea acuza dureri de burtă, dar ei i-au spus că are o cădere psihică”.

Iubitul Mariei a depus plângeri la Colegiul Medicilor, Poliție și Ministerul Sănătății și în anchetele deschise se verifică acuzațiile lui. Până acum s-a stabilit că în mai puțin de o oră din momentul în care femeia de 38 de ani a ajuns la spitalul din Bacău, medicul de gardă a constatat că inima pruncului ei nenăscut nu mai bate. A urmat prima ezitare.

Aurelia Țaga, directorul general al Spitalului Județean Bacău: „Medicul a întâmpinat o greutate în a-i expune, a-i exprima acest diagnostic dat fiind faptul că era o pacientă care își dorea foarte mult un copil.”

Cu fătul mort în corp, Maria a rămas internată cu febră. Un medic ginecolog și unul din secția de Terapie Intensivă care au consultat-o ulterior i-au pus primul diagnostic.

Aurelia Țaga, directorul general al Spitalului Județean Bacău: „Este adevărat că s-a suspicionat o viroză respiratorie peste situația de sarcina pe care avut-o.”

După câteva ore, însă, Maria a început să se simtă și mai rău iar medicii care i-au pus diagnosticul de viroză au cerut sprijin de la un coleg chirurg. Femeia a fost mutată - ulterior - în secția de chirurgie și dusă într-o sală de operație.

Aurelia Țaga, directorul general al Spitalului Județean Bacău: „Se punea problema dacă să se facă histerectomie totală sau nu. A avut loc avort spontan al acestui făt oprit în evoluție și nu a mai fost nevoie de intervenția pe zona genitală. Pacienta a fost transferată la ATI.”

La terapie intensivă, Maria a intrat în stop cardio-respirator, dar doctorii au reușit să o resusciteze. După cinci ore, inima i s-a oprit a doua oră, de această dată definitiv.

Baciu Aurelia, mama Mariei: „Cu zile a murit, dacă eu seara am vorbit cu ea, dimineaţă am sunat-o şi mi-a zis: Mămică, sunt la spital şi mi s-au uscat buzele şi nu e nimeni aici”.

Autoritățile așteaptă rezultatele analizelor trimise medicilor legiști. Se ia în calcul și varianta că femeia să fi suferit de o boala de care nu știa. Medicii spun că este posibil ca o afecţiune despre care nu ştia să îi fi grăbit sfârşitul Mariei. Ancheta urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat. Deocamdată, sunt așteptate mai multe rapoarte medico-legale.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: