fbpx
 
Tudorel Toader revine cu precizări suplimentare la „Afacerea Apollonia”: „UAIC a ratat cumpărarea imobilului. Interesele legitime ale universității trebuie să aibă prioritate”

Tudorel Toader revine cu precizări suplimentare la „Afacerea Apollonia”: „UAIC a ratat cumpărarea imobilului. Interesele legitime ale universității trebuie să aibă prioritate”


Profesorul Tudorel Toader, rectorul Universității „Al.I. Cuza”, a sunat la redacția REPORTER DE IAȘI în urma publicării articolului publicat marți, 22 august, referitor la respingerea, în Senatul instituției, a achiziției clădirii Apollonia. Rectorul a insistat să aducă precizări suplimentare privind derularea acestei investiții, considerând că poziția sa, redată în articolul nostru, nu a fost destul de lămuritoare pentru marele public.

Respectând principiile dialogului în interesul cititorilor și considerând relevante explicațiile rectorului Tudorel Toader, redăm integral expunerea remisă redacției.

„Cumpărarea imobilului din str. Păcurari a fost aprobată, cu unanimitate, atât de către Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie, cât şi de către Consiliul de Administraţie al UAIC, în şedinţele din data de 18 mai 2023, după ce, în prealabil, în şedinţele din data de 15 februarie 2023 a fost aprobată atât participarea UAIC la procedurile legale de vânzare-cumpărare a imobilului, cât şi raportul de evaluare a clădirii. Documentele au fost înaintate Senatului UAIC, pentru şedinţa din 25 mai 2023.

Inclusiv în cadrul dezbaterilor din şedinţa de Senat, am subliniat oportunitatea şi necesitatea cumpărării respectivului imobil, pornind şi de la faptul că este amplasat în perimetrul campusului UAIC, având vecinătatea clădirii corpului E, a cărei consolidare este aproape de finalizare, imobil care a fost repartizat facultăţilor de Litere, Psihologie şi Filosofie. Am subliniat nevoia de spaţii didactice pentru UAIC, rezultând şi din aceea că: unele facultăţii sunt nevoite să închirieze spaţii didactice de la diferite licee din oraş; la unele facultăţii profesorii nu au birouri; la UAIC sunt derulate tot mai multe proiecte care necesită astfel de spaţii; timp de trei ani Facultatea de teologie ortodoxă are stingentă nevoie de spaţii didactice, pe durata consolidării şi restaurării sediului propriu, din vecinătatea Mitropoliei; învăţământul preuniversitar s-a consolidat, având autorizate să funcţioneze toate treptele de educaţie, de la grădiniţă şi până la liceu; respectivul imobil este adecvat pentru activităţi didactice.

În urma demersurilor, prealabile şi legale, respectivul imobil urma să fie cumpărat astfel: aproximativ jumătate din preţ, prin deblocarea unei sume de bani din fondul de investiţii, sumă rămasă blocată încă din 2010, iar cealaltă jumătate din fondul de rezervă al Ministerului educaţiei.

În cuprinsul materialului, la care formulez prezenta replică, se face o tendenţioasă referire şi la clădirea Romtelecom, „cumpărată cu 2,1 milioane de euro, dar a cărui funcţionalitate este foarte scăzută, pentru că imobilul are un mare atrium gol în interior”. Autorul afirmaţiei evită să ne spună şi faptul că pentru acelaşi imobil, pe timp de numai câţiva ani, conducerea executivă anterioară a plătit o chirie de 3,7 milioane de euro, şi că atunci probabil a fost de bine.

În şedinţa de Senat votul a fost indecis, în sensul că au fost 28 de voturi pentru, 25 de abţineri şi 3 voturi împotrivă!

Personal, consider că UAIC a “ratat” cumpărarea respectivului imobil, cu banii provenind de la minister şi dintr-un sold de investiţii, blocat din 2010.

Consider că interesele legitime ale UAIC trebuie să aibă prioritate!”

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER

Rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: