fbpx
 
Republica Moldova: Igor Dodon nu vrea batalion comun cu România, ţară membră a NATO

Republica Moldova: Igor Dodon nu vrea batalion comun cu România, ţară membră a NATO


Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, se declară categoric împotriva creării unui batalion mixt moldo-român, aşa cum a anunţat la începutul săptămânii ministrul român al apărării, Mihai Fifor, în cadrul discuţiilor avute la Chişinău cu omologul său moldovean Eugen Sturza, relatează astăzi Unimedia şi Deschide.md.

Înfiinţarea unui astfel de batalion este ‘încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale’, susţine Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

‘Am convingerea că orice tentativă de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova’, consideră Dodon.

‘Având în vedere că astfel de iniţiative – pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate armatei naţionale de a participa la exerciţii militare organizate de blocul militar NATO – capătă un caracter sistematic, am cerut autorităţilor competente explicaţiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acţiuni’, anunţă preşedintele moldovean.

‘În calitatea mea de preşedinte şi garant al Constituţiei nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice care doar dăunează ţării noastre’, scrie în final Igor Dodon în mesajul citat.

La 5 februarie, cu ocazia vizitei ministrului român al apărării, Mihai Fifor, la Chişinău s-a discutat despre formarea unui batalion mixt moldo-român, fiind reluată o iniţiativă mai veche, abordată pentru prima oară în anul 2015 de cele două părţi, notează Deschide.md. Acesta ar fi un batalion mixt pentru situaţii de urgenţă, după modelul celui româno-ungar ‘Tisa’.  (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31