fbpx
 
EXCLUSIV. Testele Ecopiața arată că pepenii din Grecia și căpșunile sunt pline de pesticide. Depășire mare la nitrați

EXCLUSIV. Testele Ecopiața arată că pepenii din Grecia și căpșunile sunt pline de pesticide. Depășire mare la nitrați


Cu cât valorile nitraților în fructe sunt mai mari, cu atât înseamnă că s-au folosit mai multe pesticide, pentru a se forța dezvoltarea plantelor

Consumul îndelungat de alimente cu nitrați distruge ficatul și favorizează apariția cancerului

Depășirile la pepenii importați din Grecia erau uriașe, dar aparatul Ecopiața nu este omologat în România, deși are această agreere în alte țări europene

Direcția Sanitară Veterinară a anunțat că va lua probe din toate piețele din Iași și le va trimite la cele două laboratoare omologate din România - București și Constanța, pentru a ști exact ce mâncăm

Ecopiața, firma care adiministrează piețele din Municipiul Iași, a realizat mai multe măsurători ale valorilor nitraților din fructele și legumele vândute de comercianți. Chiar dacă măsurătorile au fost realizat cu un aparat neomologat în România, cifrele au stârnit îngrijorare.
Pentru multe dintre legume și fructe, valorile au fost normale. Dar în cazul căpșunilor de la Satu Mare, al căror sezon se termină, depășirile au fost cu 40-60%, iar pepenii din Grecia au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât maximul permis.
După efectuarea măsurătorilor, Ecopiața a convocat o ședință cu DSVSA, DSP, Vamă, pentru că sănătatea ieșenilor este pusă în pericol.
„Am format o echipă care strânge mostre din toate piețele și le trimitem la laboratoarele de la Constanța și București pentru analize”, anunță și directorul DSVSA.

Pepenii se găsesc acum din martie, aduși din Grecia, Turcia sau Egipt. E o veritabilă cursă a înarmării pentru a ieși cât mai repede pe piață, astfel că producțiile sunt „dopate” cu pesticide

Aparatură neomologată dar precisă

Ecopiața, societatea Consiliului Local care administrează piețele din Municipiul Iași, a achiziționat recent un aparat care poate măsura, printre altele, cantitatea de nitrați din legume, fructe sau carne. Aparatul, denumit Green Test Eco 6, costă 1.000 de lei și este disponibil în comerț. Producătorii spun că l-au omologat în mai multe țări din Europa și că este verificat metrologic. În România nu este omologat. Conform fișei tehnice, precizia măsurătorilor este de 91%.
„Am achiziționat aparatul pentru a vedea care este cantitatea de nitrați din legumele și fructele vândute în piețe, existând ideea că ar avea cantități mari. Nu este un aparat care să țină locul unui laborator specializat, nu are valoare juridică măsurătoarea, dar poate indica o problemă și aceasta poate fi investigată de laboratoarele de la București sau Constanța. Măcar îți spune, cu o precizie acceptabilă, cam cum stai”, a declarat Radu Botez, directorul interimar Ecopiața.

Alt sortiment cu depășiri mari la nitrați este cel al căpșunilor aduse de la Satu Mare

Căpșuni și pepeni cu valori uriașe

Măsurătorile au fost realizat în toate piețele din Iași, de mai multe ori, la vânzători diferiți. Valorile, conform directorului Ecopiața, au fost normale pentru majoritatea produselor. Dar, în două cazuri, aparatul a indicat depășiri mari, una fiind uriașă.
„La căpșuni aduse de la Satu Mare, cifra indicată a fost de 140-160 de mg/kg de nitrați, ca valoare normală maxim permisă având 100. Oricum, sezonul se termină, am avut și căpșuni din altă categorie care erau în regulă. A fost cazul căpșunilor mari”, a precizat Radu Botez.
În schimb, la pepeni, valoarea a fost uriașă: 600 de mg/kg, în condițiile în care valoarea maximă acceptată era de 60 de mg/kg – depășire de 10 ori.
„A fost cea mai mare cifră atinsă, au mai fost valori mai scăzute. Nu știu de ce, ulterior, cu același aparat, a fost apoi valoarea mai mică, puțin peste maxim admis”, a mai spus Radu Botez.
Producătorii explică faptul că același produs poate avea valori diferite din cauza distribuirii neuniforme a substanțelor.

 Semnalul de alarma l-au reprezentat depășirile mari și repetate de la pepenii importați din Grecia

S-a dat alarma

După măsurătorile efectuate, mai ales pentru valorile detectate la pepeni, Ecopiața a convocat o ședință cu Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Direcția de Sănătate Publică, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Vamă.
„Nu desconsiderăm valorile indicate de aparat, chiar dacă acesta nu este omologat. Drept urmare, a fost formată o echipă la noi care strânge mostre din piețe. Acestea vor fi trimise la Constanța și București, unde sunt laboratoarele omologate. În câteva zile vom primi rezultatele oficiale, în baza cărora pot fi luate măsuri”, ne-a spus Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Radu Botez, director interimar la Eco Piața, a fost curios să vadă ce se mănâncă în piețele lui

Nitrații – consecința directă a îngrășămintelor chimice

Nitraţii se acumulează în producţia agricolă, sursele de poluare fiind îngrăşămintele chimice sau organice bogate în azot. Cu alte cuvinte, excesul de îngrășământ utilizat pentru creșterea rapidă a plantelor devine periculos pentru om. Plantele asigură cerințele lor de azot prin nitrați, astfel că legumele pot conține cantități mari.
Specialiștii de la Direcția Agricolă Județeană Iași au explicat că procesul de acumulare nu depinde numai de supradozele de îngrăşăminte azotate, ci şi de termenele în care acestea acționează, de perioada semănatului, de durata zilei, de condiţiile de lumină. Aceștia mai spun că pericolul nu vine de la nitraţii ca atare (NO3), ci de la nitriţii (NO2) derivați din ei, precum şi sărurile acidului azotic.
Reacţia de transformare nitrat-nitrit are loc în tubul digestiv al omului şi al animalelor, dar și în cazul păstrării îndelungate a produselor vegetale. În doze mai mari decât maxim admise în apă, legume sau fructe proaspete provoacă distrugerea hemoglobinei, afectează ficatul, pe termen lung au efect cancerigen.

Aparatul de masurat nitrații se introduce în pulpa fructelor

Sunt legume cu conținut mare de nitrați

Principalele surse de nitraţi sunt salata, sfecla, varza, pătrunjelul, mărarul, morcovul, ridichea, ceapa verde, fructele. Se acumulează în plante neuniform, cantitatea maximă fiind mai aproape de rădăcină. Miezul verde de lângă coaja pepenilor verzi şi galbeni au cantitate mai mare decât la interiorul fructelor. Exemplu de cum poate fi recunoscută o plantă crescută cu exces mare de nitrați (îngrășământ): salata exteriorizează prin frunze de culoare verde intens, îngroşate, care la creșterea cantității se ard pe capete. Cantitățile moderate de nitrați din evoluția plantei din seră până la recoltare nu pot fi recunoscute doar după aspect.
Determinarea corectă a cantităților se realizează cu ajutorul unei hârtii indicatoare care se colorează la contactul cu sucul plantei. În funcţie de intensitatea coloraţiei (comparată cu o scală), se apreciază concentraţia de nitrați. Cantitativ, se determină cu ajutorul unui aparat cu electrod.

Article image
Vieți distruse, bani aruncați pe fereastră, traume pentru familii. Statul a permis proliferarea sălilor de jocuri de noroc din cinism: încasează sume foarte mari – pe fiecare slot-machine taxa anuală fiind de aproximativ 3.000 de euro, iar autorizația locației costă 20.000 de euro/an. Astfel tolerează un flagel despre care specialiștii spun că este la fel de grav ca drogurile, în plină proliferare. Un psiholog afirmă că, în...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 21 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: