fbpx
 
Fenomenul Tiki: Jean de la Craiova n-a lăsat un cartier întreg să doarmă până la 4 dimineața. COMENTARIU

Fenomenul Tiki: Jean de la Craiova n-a lăsat un cartier întreg să doarmă până la 4 dimineața. COMENTARIU


Trăim într-o buclă. Este din nou vară, au reînceput reclamaţiile ieşenilor care nu pot dormi noaptea din cauza manelelor de la Tiki.

Filmarea este de azi noapte, ora 2.34. Oamenii care mi-au trimis-o sunt din cartierul Aviaţiei, unul dintre cele mai pitoreşti locuri de trăit din Iaşi, cu reguli, curăţenie, linişte, armonie. Oameni care se respectă unii pe alţii şi nu îşi fac rău.

Azi noapte a cântat Jean de la Craiova. Locuitorii din jurul Tiki spun că nu în toate nopţile se aude aşa de tare. Când vin numele mari în domeniu, boxele se dau mai tare. Când un artist vinde mii de bilete, este chemat de mai multe ori şi nopţile devin asurzitoare.

Tiki este un fenomen social care radiografiază precis nivelul de organizare al acestui oraş şi corupţia, toleranţa la abuz, banalizarea răului, a lăcomiei. Tiki vinde până la 4.000 de bilete pe noapte dacă vine un manelist de top. Reţeta financiară este uriaşă, 4.000 de bilete înseamnă cât un spectacol la Sala Palatului.

Fenomenul Tiki a depăşit nivelul unei mici afaceri din industria distracţiei, cum sunt cu sutele în Iaşi. Miza a fost crescută, aici vorbim de 100.000 de euro încasări pe noapte, timp de jumătate de an, în weekend. Sunt câteva milioane de euro care alimentează câţiva asociaţi extrem de bine înfipţi la vârful administraţiei.

E ca la Firea şi Pandele în Voluntari. Toţi sunt oamenii lor, dar ei nu ştiau nimic. Miza financiară acolo era tot de milioane de euro. La Iaşi, primarul Mihai Chirica este un mare fan Tiki. Vara trecută era prezent aproape în fiecare sâmbătă, la o masă privilegiată, lângă scenă, doar pentru el şi VIP-uri. Ideal ar fi ca Tiki să-şi mute afacerea în Galata, vizavi de casa lui Chirica şi să cânte manelele acolo toată noaptea.

Cartierele care dorm în zgomot de manele până la 4 dimineaţa sunt specifice societăţilor capturate, în care abuzul Puterii depăşeşte capacitatea de mobilizare a populaţiei. La Aroneanu, comună cu un alt primar, mai speriat de reacţia locuitorilor cu drept de vot, concertele estivale au o durată limitată până la 12 noaptea. La miezul nopţii, boxele se închid şi lumea doarme, pentru că sunt case.

La Iaşi, încă nu s-a găsit acea autoritate a binelui tuturor care să pună în balanţă cele câteva milioane de euro pe care le fac în 6 luni câţiva asociaţi apropiaţi ai primarului şi vieţile a câtorva zeci de mii de ieşeni care locuiesc într-o zonă rezidenţială. La Iaşi, zeci de mii de vieţi încă valorează mai puţin decât câteva milioane de euro. Jean de la Craiova la tot cartierul la 4 dimineaţa. Medellinul lui Escobar părea un oraş care îi datora mult acestui baron. După 20 de ani de la stârpirea acestuia, Medellin este un oraş de zece ori mai înfloritor.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: