fbpx
 
DNA anchetează Afacerea Eky Sam de la Drumuri Naționale. Tunul suspectat: 1 milion de euro

DNA anchetează Afacerea Eky Sam de la Drumuri Naționale. Tunul suspectat: 1 milion de euro


Mixtura asfaltică pe Drumul European Iași-Bălțați (30 km) trebuia să aibă 6 cm grosime. Măsurătorilor cu laserul arată că are doar 4,3 cm

Materialul care lipsește valorează 1 milion de euro, dar patronul Eky Sam susține că a livrat toate cantitățile din contract

Asfaltarea drumului european Bălțați – Iași, pe o porțiune de 30 de kilometri, este investigată de procurorii DNA Iași. Aceștia au cerut documentele aferente afacerii și ar fi audiat mai multe persoane. Anterior, o anchetă internă la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a dezvăluit, anul trecut, că de pe șosea lipsesc peste 7.000 tone de asfalt, echivalentul unui strat de 1,5 centimetri.

Tunul financiar ar fi undeva între 700.000 și 1 milion de euro. În primăvara acestui an, lucrarea a fost verificată și de corpul de control al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Nu s-a finalizat încă raportul, dar în același timp pot să vă înștiințez că este și o anchetă a DNA”, a precizat Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Turnarea covorului s-a făcut în 2020, în regie proprie de DRDP, care a cumpărat mixtura asfaltică de la firma Eky Sam, societate de la care a închiriat și utilajele. „N-am cunoștință, credeți-mă”, a spus Ioan Echimov, proprietarul Eky Sam, chestionat de REPORTER DE IAȘI despre ancheta procurorilor anticorupție.

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a fost coleg la conducerea TNL cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe

Lipsesc 7.000 tone de mixtură asfaltică

Coordonatele afacerii sunt extrem de simple. Acum trei ani, conducerea de-atunci a DRDP Iași a dispus decaparea și, ulterior, turnarea unui covor asfaltic pe un segment de 30 de kilometri dintre Bălțați și Iași. Mixtura a fost cumpărată de la Eky Sam, de la aceeași firmă fiind închiriate și utilajele necesare operațiunii.

„După executarea contractului, pentru că a existat suspiciunea că nu s-a turnat cât fusese convenit, au fost făcute mai multe verificări. Carotele au arătat că pe porțiuni întinse stratul turnat a fost de 4,5 centimetri față de cei 6 cm necesari”, a explicat o sursă din interiorul DRDP.

Cu alte cuvinte, din asfalt s-au prelevat, pe zone diferite de drum, zeci de carote. Adică probe de formă cilindrică au fost extrase din șosea în vederea verificării grosimii acesteia. „S-au facturat 54.000 tone de asfalt, dar pe teren, potrivit măsurătorilor, n-ar fi fost turnate decât 47.000 tone. Rezultă o diferență, plătită însă fără a fi fost așternută, de 7.000 de tone ceea ce ar echivala cu un prejudiciu de aproape 1 milion de euro”, a explicat specialistul, sub rezerva anonimatului.

Un argument în plus: nu a fost semnat nici procesul verbal de recepție la terminarea lucrării. Nimeni nu și-a asumat să-și pună semnătura că realitatea din teren corespunde cu cea din acte. Acesta ar fi un al doilea indiciu.

Asfaltul a fost măsurat cu laserul: lipsesc 1,7 cm din grosimea covorului

Pentru că au fost constatate aceste deficiențe, au fost alertate și alte instituții ale statului: corpul de control al CNAIR, compania-mamă a DRDP Iași, dar și Curtea de Conturi.

În primăvara acestui an, desant CNAIR la Iași. Pe parcursul mai multor zile s-au luat din nou probe de pe acel tronson de drum. „De această dată au fost folosite echipamente și mai sofisticate, cu laser, care au acuratețe, iar rezultatele sunt și mai exacte”, a punctat un alt lucrător din cadrul DRDP.

Un altul a precizat: „Verificările corpului de control de la București nu au fost încă finalizate sub forma unui raport, însă surse din interiorul companiei susțin că măsurătorile lor ar arată că, pe alocuri, stratul turnat ar fi chiar mai mic, de doar 4,3 centimetri”, a declarat expertul DRDP.

Ioan Echimov spune că nimeni de la DNA nu i-a pus nicio întrebare

Directorul CNAIR confirmă ancheta DNA

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a confirmat atât acțiunea de control întreprinsă de subordonații săi din Capitală cât și investigația demarată de procurorii DNA. „Este o chestiune de normalitate dacă există indicii. Sper să se concluzioneze cât mai repede”, a spus Pistol despre demersurile DNA.

Și a adăugat: „Avem și noi procedurile noastre, începusem deja controlul înainte de trimiterea documentelor la DNA. În primăvară am început, din ce-mi aduc aminte. Colegii mei încă sunt în procedura asta de verificare”. Directorul Pistol a susținut că nu are indicii despre concluziile propriilor inspectori.
Cronologic, derularea faptelor arată așa:
- 2022: verificare internă DRDP Iași. S-a constatat lipsa de pe teren a 7.000 tone de asfalt deși cantitatea ar fi fost facturată și achitată
- 2023, primăvară: verificare a corpului de control a CNAIR, noi măsurători ale stratului. Raportul nu a fost încă finalizat
- 2023, vară: DNA a solicitat DRDP documentele oficiale referitoare la această afacere. Mai multe persoane din cadrul direcției ar fi fost deja audiate

Drumul european a fost scanat cu laserul pentru a se calcula grosimea stratului turnat

Echimov spune că a livrat toată cantitatea
Așternerea asfaltului pe 30 de kilometri dintre Bălțați și Iași a fost realizată de angajații DRDP cu materia primă și utilajele Eky Sam, un mare jucător pe piața construcțiilor de drumuri.
„Ceea ce știu este că le-am livrat mixtură. Avem documentele, cantitatea. Nu e lucrare, e livrare de material. Au închiriat și utilaje”, a afirmat Ioan Echimov, patronul Eky Sam.

a adăugat că nu a fost contactat de DNA și că nu știe nimic despre anchetă. „Întrebați DRDP”, a indicat Echimov când i s-au solicitat mai multe informații despre acest contract. Până la ora editării acestui articol, Ovidiu Laicu, actualul director al DRDP, care însă în momentul derulării contractului nu era în funcție, nu a putut fi contactat pentru a preciza poziția direcției în această speță.

Article image
S-au luat peste 60 de carote pe toată lungimea drumului. Grosimea trebuia să fie de 6 cm, dar media este de 4,5 cm S-a plătit mixtură asfaltică la furnizor ca și cum ar fi fost strat de 6 cm, dar în realitate lipsesc 7.000 de tone, adică un sfert din cantitatea totală. Asfaltul a fost cumpărat de la Eky Sam DRDP a chemat Curtea de Conturi. Dirigintele de șantier neagă acuzațiile: „E un război politic între două tabere” D...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Noiembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: