fbpx
 
Tabasco Hoy Tabasco Hoy

Cel puțin 10 migranți care călătoreau ilegal într-un camion au murit, iar alți 25 au fost răniți, în Mexic


Un nou accident rutier produs duminică în statul Chiapas din sudul Mexicului, al doilea în mai puţin de o săptămână, s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 25 de răniţi în rândul migranţilor care călătoreau ilegal într-un camion.

O sursă din cadrul Parchetului, care a cerut să nu fie identificată, a declarat că victimele ar fi femei din Cuba, printre acestea aflându-se şi o minoră, informează AFP, potrivit Agerpres.

Camionul a fost parţial distrus în accidentul care a avut loc la primele ore ale dimineţii, la graniţa cu Guatemala, pe coasta Pacificului, o rută obişnuită de trecere pentru mulţi migranţi care doresc să ajungă în Statele Unite.

Este al doilea accident de acest tip în mai puţin de o săptămână. Doi migranţi au murit şi alţi 27 au fost răniţi joi, după ce camionul care îi transporta s-a răsturnat în acelaşi stat.

La începutul lunii august, în vestul ţării, cel puţin 18 persoane au murit şi alte 23 au fost rănite după ce un autobuz, care transporta în principal migranţi, a căzut într-o râpă.

Mulţi migranţi traversează Mexicul ilegal, înghesuiţi în autobuze, camioane şi chiar în trenuri de marfă în condiţii inumane, în încercarea de a ajunge în SUA.

La acest sfârşit de săptămână, în statele nordice Chihuahua şi Zacatecas, aproape trei mii de migranţi au rămas blocaţi în zone izolate, când trenurile de marfă în care călătoreau s-au oprit fără un motiv aparent. Săptămâna trecută, cel mai mare operator feroviar şi-a suspendat 30% din activităţi, copleşit de afluxul de străini fără acte.

Poliţia de frontieră a SUA a înregistrat oficial 1,8 milioane de treceri de migranţi la graniţa sa de sud între octombrie 2022 şi august 2023.

Un raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) dat publicităţii pe 12 septembrie că frontiera dintre SUA şi Mexic a fost "cea mai periculoasă rută de migraţie terestră din lume" în 2022, cu 686 de decese sau persoane dispărute.

Migranţii sunt victime ale contrabandiştilor, dar şi ale atacurilor infractorilor, precum şi, uneori, chiar ale autorităţilor. Un grup de lucru al ONU privind detenţia arbitrară a denunţat vineri extorcarea migranţilor vulnerabili de către oficiali, inclusiv de către ofiţeri de poliţie. Peste 240.000 de migranţi au fost plasaţi în centre de detenţie din Mexic în prima jumătate a anului, în multe cazuri dincolo de termenul legal, au mai denunţat raportorii ONU.

Confruntat cu afluxul copleşitor de migranţi, preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a cerut ajutor omologului său american.

Vineri, Statele Unite şi Mexic au promis să îşi dubleze eforturile pentru a consolida cooperarea economică şi de securitate în ceea ce priveşte problematica migraţiei, precum şi cea a traficului de droguri şi arme.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: