fbpx
 
Lovitură pentru inculpații din Dosarul Cheșcu: Înalta Curte a respins strămutarea judecății. Decizie cu impact pentru alegerile la Primărie

Lovitură pentru inculpații din Dosarul Cheșcu: Înalta Curte a respins strămutarea judecății. Decizie cu impact pentru alegerile la Primărie


Un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ieri, o cerere depusă de Gabriel Harabagiu, inculpat în Dosarul Cheșcu alături de primarul Mihai Chirica, de strămutare a judecății apelului de la Camera Preliminară. Decizia poate avea un impact major asupra alegerilor locale de anul viitor.

Totul pentru tergiversare

Trimis spre judecată în anul 2022, Dosarul Cheșcu se află în prezent în faza de Cameră Preliminară – stadiul în care un judecător verifică legalitatea administrării probeor pe durata urmăririi penale. Dosarul privește ilegalități comise, printre alții, de primarul Mihai Chirica, fostul său viceprimar Gabriel Harabagiu și omul de afaceri Tudor Cheșcu în intabularea de către firma Flux SRL a unui imobil din Tătărași care are edificate mai multe etaje fără autorizație.

Pe fond, la Tribunal, completul de Cameră Preliminară a respins toate excepțiile de nelegalitate ale inculpaților, care au depus contestații, cauza ajungând la Curtea de Apel Iași. La această instanță, avocații inculpaților au demarat o strategie organizată de tergiversare a judecății: cereri de amânare, recuzare, lipsă nejustificată de la termene etc. Din studierea încheierilor de ședință, REPORTER a observat că, la cele mai recente termene, de fiecare dată, avocații cereau programarea unui nou termen după data de 25 octombrie, data judecării cererii de strămutare – în fapt, altă strategie de a obține prelungirea judecății. Mai mult, unul dintre avocați și-a exprimat convingerea că această cauză va ajunge la altă instanță.

Miza a fost atât de mare încât Harabagiu s-a prezentat personal, ieri, la Înalta Curte deși acest lucru nu era obligatoriu, temeiurile unei strămutări fiind stabilite, în principal, pe bază de documente.

Dacă strămutarea ar fi fost aprobată de Înalta Curte, judecata apelului s-ar fi reluat de la zero, ceea ce ar fi prelungit cu circa o lună-două-trei judecata. În plus, este posibil ca noua instanță să fi acordat termene mai lungi decât cele în medie o dată la două săptămâni acordate de completul de la Curtea de Apel Iași. De precizat că de-abia după o soluție a acestui apel dosarul va putea fi judecat pe fond – locul unde se stabilește (ne)vinovăția inculpaților.

Tergiversarea judecății i-ar aduce cel mai mare avantaj primarului în funcție, Mihai Chirica, inculpat în dosar. În condițiile respingerii cererii de strămutare, este probabil ca o decizie definitivă la Camera Preliminară să fie anunțată în lunile noiembrie-decembrie, iar un prim termen al procesului propriu-zis să fie programat în decembrie-ianuarie. Astfel, există posibilitatea ca în dosar să existe o sentință înainte de alegerile locale din septembrie 2024 la care acesta și-a anunțat intenția de a candida pentru a obține un nou mandat de edil al Municipiului Iași.

Article image
Avocații au preluat rolul de iepuri care fug în toate direcțiile pentru a nu fi prinși de judecătorul de Cameră Preliminară Cătălin Boacnă și Sandra Grădinaru găsesc alternativ motive ca să lipsească de la termene și procesul să fie amânat la nesfârșit E un joc de copii: pe 19 septembrie, cineva a plecat în concediu de odihnă, apoi o rudă a făcut accident vascular, iar apoi celălalt avocat a preluat ștafeta, plecând câtev...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Octombrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: