fbpx
 
Sursa foto: Facebook Sursa foto: Facebook

Demagogia Velo-City: 8 ani de proiect, iar bicicletele au dispărut complet din Iași. Firma de închirieri a închis și a plecat


Mihai Chirica vorbește despre marele proiect încă din 2016. Cu chiu cu vai s-ar putea implementa în 2023, dacă se vor hotărî să facă piste pe câteva bulevarde

Procedurile proiectului european sunt extrem de greoaie, iar în Primărie nu există niciun impuls de a grăbi procesul, pentru că este timp berechet până la care se închide decontarea: decembrie 2023

Între timp, în 8 ani, din Iași bicicletele au dispărut aproape complet, trotuarele și carosabilul fiind periculoase

IVelo, firma care închiria celebrele biciclete galbene, a închis complet și a dispărut din oraș

Întrebarea este: dacă afacerea nu a mers în regim privat, pe unde vor circula bicicletele exploatate în regim public?

Nici o șansă ca sistemul de bike-sharing VeloCity implementat de Primăria Iași din fonduri europene să fie terminat în acest an.

Întârzierea licitației și prelungirea verificărilor detaliilor tehnice au tot decalat data de începere a lucrărilor. 

La Sibiu, finanțatorul a dat aviz documentației trimise de Primărie în trei săptămâni, la Iași – în 3 luni.

Primarul Chirica „amenință” cu acest proiect încă din 2016, dar cea mai probabilă data pentru inaugurare este undeva în primăvara lui 2023.

În plan privat, o inițiativă de bike-sharing cu puncte de închiriere în zonele Fundație și Palat s-a închis brusc.

Sunt 5 ani de când șefii Primăriei ne tot amenință cu revoluția bicicletelor pe bani europeni. Nu s-a implementat nimic, iar orașul a devenit extrem de neprietenos cu bicicliștii

12 luni – așteptări înșelate

Ieșenii mai au de așteptat până când vor putea închiria biciclete din mai multe zeci de terminale amenajate de Primăria Iași în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Conform prevederilor din SICAP ale licitației de 13,2 milioane de lei, atribuită de municipalitate în august 2021, Sustainable Urban Mobility Solutions SRL, o societate din București, avea termen 12 luni pentru a întocmi proiectul tehnic, cu detaliile de execuție, și a construi 62 de terminale cu 950 de biciclete care să fie puse la dispoziția amatorilor. Anunțul din SICAP este, însă, incomplet. În fapt,

Sustainable Urban Mobility Solutions SRL avea 2 luni să întocmească proiectul și 10 luni să construiască terminalele, dar etapa din urmă începea numai după ce proiectul tehnic primea aprobarea experților din Primărie, a unor verificatori independenți și a finanțatorului Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) - vehiculul prin care banii europeni ajung de la Bruxelles la beneficiari, având ca sarcină și urmărirea implementării proiectelor.

Din seria „Numai nouă ni se întâmplă”

La Iași, perioada dintre depunerea proiectului la Primărie și primirea avizului final din partea ADRNE a durat, nici mai mult nici mai puțin, decât opt luni! Inițial, după primirea proiectului tehnic, în octombrie 2021, cei din Primărie au cerut efectuarea unor modificări, iar Sustainable Urban Mobility Solutions SRL a făcut revizuirile cerute. Și-au intrat apoi în rol verificatorii independenți, care, la rândul lor, au făcut observații ce au trebuit corijate.

În final, proiectul tehnic a ajuns la ADRNE, unde conform lui Marian Ionuț Istrate, patronul Sustainable Urban Mobility Solutions SRL, a stat trei luni înainte de a fi aprobat.

„La Sibiu, un proiect similar de bike-sharing, e adevărat că puțin mai mic, cu 49 de terminale și 550 de biciclete, a primit aviz de la Agenția de Dezvoltare Regională de acolo în trei săptămâni. O posibilă explicație ar fi că în Ardeal au mai multă experiență în evaluări, în zonă fiind implementate mai multe proiecte de acest gen, în timp ce în Moldova, înaintea celui de la Iași, mai este doar unul, la Piatra Neamț”, a explicat Istrate.

Terminal care va fi amenajat de firma din București la Iași

După avizul ADRNE, dat pe 31 mai 2022, Primăria a anunțat că ordinul de începere a lucrărilor va fi dat pe 6 iunie. Patronul

Sustainable Urban Mobility Solutions SRL, Marian Istrate, a declarat pentru REPORTER că speră că va livra sistemul la cheie mai devreme de termenul oficial de 10 luni, scadent în aprilie 2023, pe care îl are la dispoziție conform contractului.

6 luni prelungire pentru contractul de finanțare

Pe de altă parte, Primăria a mai transmis că, din cauza decalării cu 6 luni faţă de calendarul prevăzut în contractul de finanţare a unor termene din cadrul procedurii de achiziţie, faţă de calendarul prevăzut în contractul de finanţare, a fost semnat cu ADRNE un act adiţional de prelungire a acestuia, până la data de 28 februarie 2023.

Contractul inițial dintre părți a fost semnat pe 22 mai 2020, iar procedura de achiziție pentru implementarea sistemului a fost iniţiată în august 2020, anunţul de participare fiind avizat de Agenția Națională a Achizițiilor Publice și publicat în SICAP în noiembrie 2020. Atribuirea a avut loc în august 2021.

Două dintre tipurile de biciclete care vor fi disponibile la Iași

Prin vocea purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga, municipalitatea susține că au existat decalaje și la alte primării din țară care au avut astfel de proiecte de bike-sharing, exemplificând cu situații din Sibiu și Hunedoara.

Din verificările REPORTER, la Sibiu întârzierea s-a datorat unor contestații depuse de participanții la licitație. De precizat, însă, că acolo Primăria a lansat licitația cu șapte luni înainte de a semna contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Estimat a fi încheiat în iunie 2021, proiectul a avut terminate cele 49 de terminale în februarie 2022 și a fost inaugurat în mai. „A avut un mare succes. În prima lună au fost 22.000 de închirieri”, a declarat Istrate, firma sa fiind antreprenor și la proiectul de pe Cibin.

În ceea ce privește Hunedoara, amenajarea sistemului de bike-sharing este prins în cadrul unor proiecte de mai mare anvergură, în valoare de circa 30 de milioane de euro, care presupun inclusiv achiziția de autobuze hibrid, repararea de stații de transport public, drumuri și trotuare.

La Iași, primarul Mihai Chirica vorbește încă din 2016 despre acest proiect, deși nu exista finanțare. În 2018, edilul spunea că rețeaua de biciclete va fi gata în 2020.

Varianta privată din Centru, desființată

Pe de altă parte, o inițiativă privată de anvergură, IVelo, prin care amatorii puteau închiria biciclete în Iași – cea a Asociației Green Revolution în colaborare cu Raiffeissen Bank, nu mai există după ce s-au desființat punctele amenajate în zone centrale precum Fundație și Palat.

Unul dintre punctele IVelo din Iași, cel din Fundație

În trecut, asocierea punea la dispoziție biciclete în mai multe orașe mari din țară. „Nu mai au decât în București, dar nu știu de ce au închis în celelalte orașe”, a declarat unul dintre jucătorii de pe piață. Managerul proiectului IVelo nu a răspuns solicitării REPORTER de acordare a unui interviu pe această temă.

Article image
* Mihai Chirica vorbește din 2016 despre acest proiect, deși nu exista finanțare. De la bugetul local nu se dau decât bani pentru salarii, pentru investiții nu mai rămân * În 2018, spunea că rețeaua de biciclete va fi gata în 2020. Astăzi, nici măcar proiectarea n-a fost scoasă la licitație * Prin 2023, vorbim de finalizare * Vom avea 900 de biciclete, dar nu vom avea piste: nu se construiește niciuna * Mihai Chirica a ...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31