fbpx
 
Absorbiție zero: Primăria Rediu nu crede în fonduri europene

Absorbiție zero: Primăria Rediu nu crede în fonduri europene


Caz unic într-o comună cu pretenţii din apropierea Iaşului, loc unde stau mulţi patroni sau angajaţi la firme din oraş. La Rediu, edilul Vasile Haidău n-a construit nimic cu ajutorul fondurilor europene. A candidat la un moment dat pentru o finanţare, a fost eligibil, dar nu a primit bani aşa că s-a supărat. Spune că a reuşit, totuşi, să facă multe lucruri în comună din fonduri proprii, de la Guvern şi Consiliul Judeţean.

 

În condiţiile în care toţi primarii din ţară se luptă să obţină cât mai multe fonduri europene pentru realizarea obiectivelor importante din comunele lor, la Rediu, primarul Vasile Haidău este convins că aceste fonduri nu reprezintă o soluţie viabilă.

Eligibil, fără succes

Haidău a explicat motivul pentru care este sceptic. „Am făcut în 2009 un proiect pe Măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor, pentru construirea unui cămin de bătrâni, 20,5 km de canalizare şi achiziţionarea unui autogreder. În total erau 2,5 milioane de euro. Proiectul a fost declarat eligibil, dar a fost până la urmă respins pe motiv de lipsă a finanţării. Am păţit ca studentul care a luat notă bună, dar nu a fost admis. Atunci am zis că nu are rost să cheltuim banii Primăriei pentru un studiu de fezabilitate şi depunerea unor astfel de proiecte. Consiliul Local nu a mai fost de acord cu aceste proiecte“, spune Vasile Haidău.

 

„Toţi au ridicat din umeri“

Primarul susţine că nu ştie nici acum de ce nu a mai primit acei bani de la Uniunea Europeană. „Nu am înţeles cum un proiect care este declarat eligibil nu primeşte bani. Am stat şi eu de vorbă cu deputaţi şi senatori ieşeni şi toţi au ridicat din umeri. Am insistat pe lângă mulţi politicieni să mă ajute, dar nu pot să mă las în baza unor fonduri ce nu pot fi accesate. E uşor să spui că primarii nu fac proiecte pentru fonduri europene. Pentru ce să le fac? Să cheltui bani aiurea?! Sincer, nu mai am încredere în UE, dar vom mai depune proiecte în continuare“, adaugă Haidău.

 

Primarul Haidău nu prea crede în vorba cu „Hai, ia de la Uniunea Europeană”

 

Canalizare pe 55 de kilometri

Edilul din Rediu spune că nu a renunţat complet la ideea accesării de fonduri europene, având acum un proiect pentru introducerea canalizării în comună, pe 55 de kilometri. „Şi proiectul din 2009 şi cel de acum l-am făcut cu Dragoş Samoilă (patronul unei firme de consultanţă n.r.). Ştiu că el a obţinut multe fonduri europene prin proiectele făcute. Am depus acum un proiect, la care s-a muncit foarte mult, pentru introducerea canalizării în comuna Rediu, pe 55 de kilometri, în toate cele patru sate. Vreo 12 kilometri vor fi făcuţi în 2018, din fonduri europene, în urma unui proiect depus de Apavital. Dacă nu vom reuşi să obţinem fonduri europene, va trebui să apelăm din nou la fondurile guvernamentale“, spune primarul.

 

Edil: „Le-am dat oamenilor apă, lumină, gaz şi drumuri”

Primarul din Rediu, care este la al patrulea mandat, crede că banii obţinuţi din taxele locale şi eventualele proiecte depuse la ministere reprezintă soluţia pentru rezolvarea problemelor. „Dacă nu făceam treabă şi dacă nu rezolvam problemele cetăţenilor, nu mă mai alegeau a patra oară. Le-am dat oamenilor apă, lumină, gaz şi drumuri. Asta contează! Au fost făcute mai multe proiecte, dar banii au venit din fonduri guvernamentale, de la ministere, de la Consiliul Judeţean şi de la bugetul local. Importante pentru noi sunt taxele şi impozitele locuitorilor, care sunt din ce în ce mai mulţi. Pe 2016, am avut un buget de 5,78 milioane de lei. Şoseaua Rediu – Păcurari s-a făcut din bani guvernamentali, în 2007, cu ajutorul lui Fenechiu şi Vosganian. În 2009, din bugetul propriu s-au făcut mai multe drumuri şi podeţe. În 2010, s-a terminat alimentarea cu apă, din fonduri guvernamentale şi de la Ministerul Mediului, în toate cele patru sate. În 2014, am făcut un kilometru de drum betonat, care leagă două drumuri judeţene şi pentru care am fost atât de hulit, dar este funcţional şi intens circulat şi astăzi. Anul acesta, din bugetul propriu, vom face un drum de 2 kilometri“, precizează edilul.

 

Localnic: „Important e că avem tot ce ne trebuie“

Sătenii din Rediu îi dau dreptate primarului când vine vorba de munca acestuia în cele trei mandate. „Fonduri europene, nefonduri europene, important pentru noi este că avem drumuri bune, avem apă potabilă, avem gaz. Suntem la câteva minute de Kaufland. E ca şi cum am sta în Iaşi“, spune un sătean.

„Nu am ştiut că nu au fost proiecte din fonduri europene. Important este că primarul a făcut ceva pentru noi din 2004 încoace. Atunci nu era lumină pe stradă, acum este peste tot lumină. Nu era nici cablu, nici internet. Acum fiecare are. Drumul este foarte bun până în Iaşi“, adaugă un alt locuitor din Rediu.

 

La alţii se poate

În alte comune din zona metropolitană, primarii au reuşit să obţină bani din fonduri europene. La Miroslava, reţeaua de aducţiune de apă şi canalizare a fost realizată în 2010 printr-un proiect european în valoare de 2,5 milioane euro. În urma unei investiţii de 1 milion de lei, din fonduri europene, în 2014 a fost inaugurat un centru de informare turistică.

În 2015, tot la Miroslava, a fost ridicată o centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare. Investiţia a costat 23,5 milioane de lei, din care primăria a contribuit cu doar 434.000 de lei, 2,3 milioane de lei fiind de la bugetul de stat, iar restul din fonduri europene.

La Holboca, în 2012, a fost realizată reţeaua de aducţiune de apă şi canalizare, ce a costat aproximativ 7 milioane de euro, bani proveniţI de la UE.

 

Preşedintele Popa îndeamnă edilii să depună proiecte 

 

Îndemnaţi să depună proiecte

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, consideră că multe probleme pot fi rezolvate în comunele ieşene dacă primarii vor depune proiecte pentru accesarea de fonduri europene. „Au fost deja publicate ghidurile de finanţare pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, dându-se curs, astfel, depunerii de proiecte. Va trebui să fim prompţi, pentru că modalitatea de alegere a proiectelor s-a schimbat. Până acum exista un termen până la care puteau fi depuse proiectele şi, în funcţie de punctaj, se stabileau câştigătorii. Acum, cine depune primul proiectul are şanse foarte mari să devină eligibil. Îmi doresc foarte mult ca Iaşul să fie unul dintre judeţele de top în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Orice proiect câştigat înseamnă locuri de muncă, creşterea nivelului de trai şi  dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezentăm“, consideră Popa.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: