fbpx
 
Toaletele de 150.000 de euro stau de 9 luni nefuncționale

Toaletele de 150.000 de euro stau de 9 luni nefuncționale


Au trecut trei anotimpuri peste WC-urile „minune” ale lui Chirica. Ce eficiență de invidiat! Ieșenii au ajuns, la propriu, să-și facă nevoile pe pereții exteriori ai grupurilor sanitare, dacă în interior nu pot fi folosite. Din noiembrie anul trecut nu s-au putut trage câteva racorduri la apă și curent. Toaletele se degradează în aer liber deși n-au funcționat nici măcar o zi. Cheful de muncă din Direcția lui Tomorug te lasă perplex: au dat o avere pe WC-uri și nu sunt în stare să le pună în funcțiune.

 

Primăriei Iași îi ia un an pentru a pune în funcțiune 5 WC-uri cu fise. Pentru racordurile electrice şi de canalizare a celor 5 WC-uri achiziționate la preţ de garsoniere, a trebuit să treacă mai bine de 8 luni. Înte timp, toaletele-minune prezintă zgârâieturi, iar ieșenii au început să-și facă nevoile direct pe pereții acestora.

Ne mișcăm domol

Perioada „lucrurilor care au nevoie de timp” a trecut demult. Autorul a plecat, meteahna a rămas. Au trecut trei anotimpuri peste o investiție de 150.000 de euro și nici acum aceasta nu este funcțională. Ieșenii vor trebui să mai aștepte, pe puțin încă un anotimp, până vor putea folosi WC-urile de lux cumpărate de administrația Chirica.

Achiziționate în luna noiembrie 2016, niciuna dintre aceste toalete automate nu a apucat să fie dată în funcțiune. „În acest moment, toaletele au fost racordate la rețeaua de apă și canalizare și se lucrează la racordul pentru energie electrică. După finalizarea racordurilor la utilități, toaletele vor fi deschise publicului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În ciuda acestor asigurări, parte dintre toaletele vizionate de REPORTER DE IAȘI au fost găsite în faza racordurilor la canalizare. De exemplu, toaleta din Parcul Expoziției este ridicată pe de două traverse de beton, lăsând să se vadă conductele de racord și găurile prin care un copil ar putea cădea cu ușurință sub veceu.

 

Esplanada Nicolina. Primăriei îi trebuie un an să pună în funcțiune cinci toatele publice. Minunat!

 

Lux în conservare

În privința celorlalte patru toalete automate amplasate pe Esplanada Oancea, Esplanada Piața Voievozilor, Esplanada Nicolina și în parcul de vizavi de Sala Sporturilor, acestea par a nu fi nici măcar clintite de la momentul amplasării, excepție făcând urmele unei folosiri exterioare intense, exact pentru scopul în care administrația ieșeană a aruncat la WC… 150.000 de euro.

„Municipiul Iaşi este un oraş mare, cu mulţi locuitori, mulţi turişti, mulţi pelerini care vin cu coazia Sărbătorilor Sfintei Parascheva. Pe raza municipiului Iaşi funcţionează în prezent patru grupuri sanitare fixe, acestea fiind insuficiente pentru satisfacerea nevoilor populaţiei şi a protejării zonelor verzi, mai ales în zonele de trafic pietonal intens. Pentru a împiedica tentaţia populaţiei de a-şi face nevoile fiziologice în ganguri, în parcuri, pe spaţiile verzi, am propus achiziţia unui număr de cinci toalete automate racordate la reţele de utilităţi, apă, canalizare şi energie electrică”, declara în urmă cu un an, Dumitru Tomorug, directorul general al Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din Primăria Iaşi. Paradoxul face că, deși au fost gândite ca o necesitate pentru pelerinii care vin anual la moaștele Sfintei Parascheva și, totodată, ca un capital de imagine pentru Iași,  niciuna dintre aceste toalete nu a fost aplasată în proximitatea Catedralei Mitropolitane, practic în centrul Iașului.

 

Lucrare lăsată de izbeliște în Parcul Expoziției. Toaleta cât o garsonieră stă într-o rână

 

Tehnică de tip James Bond

În luna noiembrie a anului trecut, Primăriei Iaşi au reuşit să identifice firma care a furnizat Iaşului cele cinci toalete minune, racordabile la reţele de utilităţi. Valoarea totală contractului a ajuns la suma de 644.065 lei şi a fost semnat cu firma Comex Rom S.R.L. din Bucureşti, firmă care și-a îndeplinit prima clauză din contract, respectiv furnizarea celor cinci toalete automate până la finele anului trecut.

Toaletele sunt dotate cu sistem electronic automat pentru deschiderea şi închiderea uşii în caz de urgenţă, în lipsa alimentării cu electricitate, sistem de siguranţă SOS cu buton care se acţionează la deschiderea uşii chiar şi în absenţa energiei electrice, sistem automat pentru spălarea şi dezinfectare după fiecare utilizare, sistem de aerisire şi odorizare, de detecţie a înfundării vasului de toaletă, de siguranţă pentru a preveni spălarea şi curăţarea toaletei cu utilizator în cabină, sistem de distribuire automată a hârtiei igienice, sistem de uscare a mâinilor şi lavoar încastrat în perete cu distribuire automată de apă şi săpun.

 

Zona Palas: toaleta electronică se degradează în bătaia vântului

 

Sunt perfecte dar nu funcționează

De asemenea, toalele au sistem GPS și telecontrol GSM pentru transmiterea la distanță a parametrilor de funcționare. Sistemul de iluminare este automat, cu LED, pentru consum redus, iar toaletele au și sistem acustic de instrucțiuni vocale și afișaj electronic.

Totul e perfect, mai puțin că nu funcționează.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: