fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI: Fără resetarea baronilor, Iohannis e la fel de viciat ca Dragnea

Editorial Gabriel GACHI: Fără resetarea baronilor, Iohannis e la fel de viciat ca Dragnea


E un semnal evident că Sistemul nu vrea să se schimbe. Racolările PNL din PSD şi de peste tot, precum şi eternizarea în funcţii a baronilor, ale căror pretenţii şi indolență cresc de la o zi la alta, sunt manifestări ale unui Sistem care e obişnuit să se menţină intact, indiferent cum s-au rotit la Putere PDL-PSD-PNL.

Contrar intenţiilor timide de la început, Orban n-a fost un om care să reformeze Sistemul. L-a oploşit şi i-a trădat pe români. Preşedintele Iohannis are o mare responsabilitate asupra eşecului de ţară.

Resetarea clasei politice este o urgenţă naţională. Fiefurile locale sunt cotropite de mafii transpartinice, în care instituţiile au devenit decorative. Cei mulţi şi săraci sunt efectiv călcaţi în picioare, drepturile lor fundamentale nu mai există. Parchetele, Poliţia, DNA s-au transformat în apărătorii grangurilor locali, care nu mai au frică.

Este mai rău ca în anii '90, pentru că atunci exista o presiune din partea unei părţi a societăţii, care îşi dorea integrare europeană şi stat de drept. Acum, iluzia apartenenţei la lumea civilizată este ca un opium, iar grija Sistemului, care elimină derapajele de tip Dragnea, este să păstreze nişte aparențe care adorm vigilența oamenilor. PNL e un rău mai mic, dar iluzia are un termen de expirare, vraja se risipeşte, iar Sistemului îi convine aceasta rocadă interminabilă, în locul unei reformări reale, profunde.

Sumele aruncate de politicieni în judeţele lor sunt ameţitoare, se vorbeşte iar de sute de mii de euro făcuţi cât ai pocni din degete. Cazul directorului alcoolic de la Vaslui denotă disoluţia autorităţii într-o veselie generală în cumătria PNL-PSD. În judeţe, departe de ochii televiziunilor centrale, dănţuiesc şi se încolăcesc pe sub masă. Instituţii fundamentale, ca Inspectoratul în Construcţii, sunt total capturate, alcoolicul din Vaslui nu e doar dependent, ci dispreţuitor faţă de lege.

Retragerea temporară a lui Orban poate însemna un semn sau poate nu înseamna nimic. Blaturile generalizate de menţinere a lui Chirica la Putere cuprind toată suflarea ieşeană: nu sunt doar câţiva hrăpareţi din PNL, e tot PSD conectat la acest plan, PMP, ALDE toată lumea. Justiţia e ca un căţel în lesă. Poţi face un milion de sondaje, dacă există non-combat, nu vei avea niciodată o concurenţă reală.

Premiul nu este al lui Chirica, ci al tuturor din politică şi afacerile locale branşaţi prin acesta la resurse. PSD, în 4 ani de când a rămas oficial fără primar, nu i s-a opus nici măcar o zi, iar apariţia vreunui lider independent, care, Doamne fereşte!, să crească natural şi să-şi propună să ajungă primar, a fost înnăbuşită din faşă. Efectiv, PSD-ului nu-i pasă că pierde alegerile de primar, iar mahărilor care conduc partidul le e foarte bine cu amoralul şi făţarnicul Mihai Chirica.

Aşa e şi la PNL. Sistemul ştie că actualul Chirica menţine afacerile clientelare, proiectele imobiliare aberante, nepotismul, controlul asupra tuturor instituțiilor-cheie. Orice înlocuitor ar distruge tot. Afacerile se fac şi la Drumuri, la spitale şi oriunde sunt mulţi bani şi unde liderul local decide tot - oameni, responsabilităţi. E o Caracatiţă.

Iohannis n-a făcut absolut nimic din această perspectivă. Unii infractori scăpaţi de Justiţie, cu suspendări sau achitări în coadă de peşte, dar cu tinichelele sunându-le la spate, revin cu tupeu în partide, în funcţii publice, ameninţă şi reduc la tăcere orice opoziţie. Dacă Iohannis a vrut doar să-l iubim pentru că pare inofensiv, atunci poate să-şi ia mandatul, să-l împacheteze și să plece cu el unde vrea. Pentru România e la fel de dăunător ca Dragnea. Nu e nicio diferenţă.

Arogantul de Orban, care a devenit aşa după numai 4 luni la guvernare, a ajuns să-şi ameninţe propriii soldaţi cu excluderile în loc să-i vâneze pe baroni, să ceară audituri serioase, să îi stârpească pe blatiştii din partidul său. Asta am primit pentru că am ieşit milioane în stradă: baronii sunt mai valoroşi electoral decât propriul tău electorat, decât propriile tale convingeri.

Dacă nu asistăm la o resetare, cu lideri reformişti, care inspiră bună credinţă şi asupra cărora nu planează suspiciuni, schimbarea PSD cu PNL este total neimportantă. Dragnea era oricum dispărut. PSD în varianta soft, care nu mişcă un deget pentru reformarea instituţională, este fix ca PNL actual. Din acest punct de vedere, nu am câştigat nimic. Absenteismul va reveni, sila va fi din nou o stare de spirit. Un nou Dragnea se va ivi imediat. Ar putea fi chiar un liberal. Sunt exact din acelaşi aluat.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: