fbpx
 
Cosette Chichirău: „Facem ordine în haosul urbanistic lăsat de Mihai Chirica” (P)

Cosette Chichirău: „Facem ordine în haosul urbanistic lăsat de Mihai Chirica” (P)


Cosette Chichirău, candidata USR PLUS la Primăria Iași, a declarat că, timp de 30 de ani, s-a construit haotic în Iași, la limita legalității și adesea dincolo de ea. Nu s-a ținut cont de infrastructura rutieră și de utilitățile din zonă, nu s-au respectat cerințe minime privind spațiul verde și funcționalitățile mixte în noile cartiere, nu s-a urmărit păstrarea unei anumite coerențe arhitecturale.”Singurii care au câștigat din epoca Chirica au fost rechinii imobiliari”, a declarat candidata USR PLUS. ”De acum înainte trebuie să câștige ieșenii. Punem ordine în haosul urbanistic din Iași și încurajăm dezvoltarea urbană reală, nu tunurile imobiliare”, a adăugat Cosette Chichirău.

Cea mai importantă măsură este adoptarea PUG-ului, spune candidata USR PLUS. De ani buni, Iașul nu mai are un Plan Urbanistic General, ultimul fiind elaborat în 1999 și prelungit apoi de mai multe ori. „Iașul are nevoie de un PUG nou și modern, care să pună ordine în oraș, să garanteze păstrarea spațiilor verzi existente și extinderea lor acolo unde se poate și să revitalizeze fostele zone industriale”, a declarat Cosette Chichirău.

 O altă măsură pe care aceasta a anunțat-o este impunerea de exigențe suplimentare pentru noile cartiere. Legea permite ca primăria să ceară ca orice nou cartier să aibă spații verzi satisfăcătoare și aliniamente de copaci pe marginea străzii, plus bandă pentru bicicliști. „Pentru eliberarea autorizației, vom solicita spații verzi proporționale și, suplimentar în cartierele mari, spații pentru școli și grădinițe, pentru spații culturale și sportive. Vom cere asta nu doar în proiect, ci și în teren” a declarat candidata USR PLUS.

Cosette Chichirău a mai spus că, după ce va deveni primar, municipalitatea va prelua inițiativa dezvoltării orașului. „Extindem rețeaua de utilități în tot orașul, inclusiv în noile cartiere. Sunt ansambluri rezidențiale care nu au fost racordate la rețeaua de canalizare. Și sunt încă străzi întregi, aproape un sfert din total, pe care nu este rețea de gaze naturale. Pentru un oraș modern, acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Investițiile Primăriei trebuie să vizeze în special modernizarea infrastructurii rutiere și extinderea rețelelor de utilități”, a mai declarat Cosette Chichirău.

O altă propunere ca USR PLUS este lansarea de concursuri internaționale de soluții pentru regenerarea urbană a zonelor destructurate. În Iași au rămas zone industriale părăsite, clădiri reper abandonate și imobile într-o accentuată stare de degradare. Acestea trebuie readuse la viață prin ample proiecte de regenerare urbană. „Vom lansa concursuri internaționale la care vom invita cei mai buni arhitecți din lume. Și cele mai bune soluții vor fi puse în practică. Vom renova zonele centrale din Iași. Vom investi în simboluri arhitecturale moderne și creative. Iașul trebuie să aibă o Autogară, un Centru de știință, un Institut de cercetare, nu doar ca funcționalitate, ci și ca repere vizuale de secolul 21”, a declarat Cosette Chichirău.

Nu în ultimul rând, USR PLUS vrea să curețe orașul de publicitatea stradală invazivă. „Orașele moderne au limitat drastic panotajul. Panourile publicitare acoperă fața Iașului. Vom inventaria toate contractele și toate autorizațiile date până acum și vom ajusta regulamentul local de publicitate stradală astfel încât să ne asigurăm că orașul nu este sufocat de panouri”, a declarat Cosette Chichirău.

*Programul pentru Iași propus de Cosette Chichirău poate fi accesat aici: https://www.cosettechichirau.ro/program


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31