fbpx
 
Stadionul „Ferdinand I” Stadionul „Ferdinand I”

Chirica visează stadioane ca un șeic dar nu are banii. USR cere credit pentru linii de tramvai și flotă de transport


Anunțul lui Mihai Chirica privind angajarea unui credit de 20 milioane de euro pentru construirea unui nou stadion este o fumigenă. Exact același lucru îl declara și în iunie 2023: „Vom accesa un credit de 20 milioane de euro pentru a demara construirea unui nou stadion”. De ce a mai lăsat să treacă un an?

Contractarea unui credit public fără a avea o sursă clară de finanțare a întregului proiect este o aventură riscantă pentru Mihai Chirica și e o practică neconformă în utilizarea bugetelor publice. El se exprimă vag asupra viitoarelor surse: de la bugetul local sau de la Guvern, cu o etapizare de 3-4 ani. Dar nu poți îndatora bugetul Iașului fără a avea aprobat în Consiliul Local un cost total, evaluat corect și transparent, și fără a identifica precis sursele ulterioare de finanțare.

Nu poți pleca la drum fără să știi ce bani ai și până unde vrei să ajungi. Poate Iașul nu va putea plăti creditul și, în paralel, să disponibilizeze alte resurse bugetare pentru continuarea lucrărilor. Nu există un scenariu financiar aprobat legal și nimeni în România nu poate angaja cheltuirea unor bani publici fără o acoperire bugetară.

Fumigena lui Mihai Chirica este reprobabilă mai ales prin prețul anunțat public: 80 milioane de euro pentru un stadion de 26.000 de locuri. Primarul PNL are un proiect făcut cu ani în urmă pe care l-a denumit „Ferdinand I”, care include o fațadă somptuoasă, sub formă de coroană regală și care este extrem de scumpă.

20 milioane de euro pentru demararea proiectului nu va însemna 25% din prețul total, ci mai realist va ajunge să reprezinte doar 12% din costul real. Avem exemplul stadionului Ghencea, care a costat 95 milioane de euro la 30.000 de locuri, dar acesta a fost construit înainte de pandemie, între 2018 și 2020.

Stadion Hunedoara

Prețurile de construire a unor arene sportive moderne a crescut enorm în ultimii ani. Prețul de 3.000-3.500 euro/loc spectator nu mai este actual. La Hunedoara este aprobată construirea unui nou stadion de 10.000 de locuri, iar devizul aprobat de Guvern este de 64,5 milioane de euro. Un preț de 6.400 euro/loc. Arcul de Triumf a costat 4.500 euro/loc, iar prețurile acum sunt mai mari.

Comparând cu Hunedoara, stadionul din Iași ar putea avea un preț real de 150-160 milioane de euro. Același lucru s-a întâmplat cu Sala Polivalentă din Iași, a cărui preț s-a triplat în decurs de 6 ani. Și încă nu știm cât va costa în final.

USR cere un deviz serios pentru acest proiect. USR cere identificarea surselor de finanțare pentru întregul proiect înainte de angajarea unui credit de 20 milioane de euro.

USR cere analiza tuturor costurilor de întreținere a unui stadion de 26.000 de locuri și estimarea veniturilor pe care le va genera. Toate stadioanele din România construite din bani publici în ultimii ani au mari probleme de acoperire a cheltuielilor de întreținere, constituindu-se în poveri bugetare care trebuie dezbătute public.

USR consideră foarte necesar proiectul unui stadion nou, dar pe baze solide de finanțare și de evaluare a costurilor de întreținere, nu prin heirupism faraonic, ca într-o dictatură în care contează voința unui singur om, un despot cu interese ascunse și cu discernământul grav afectat.

USR îl suspectează serios pe Mihai Chirica de interesul de a controla licitația pentru construirea unui stadion, fără a avea alte planuri de finalizare.

USR consideră că prioritatea nr. 1 a Iașului este mobilitatea și infrastructura de transport, care afectează grav nivelul de trai. Mihai Chirica să angajeze un credit de 20 milioane de euro ca să extindă urgent liniile de tramvai din Lunca Cetățuii, Copou, Tomești și să mărească flota de transport de la 150 de unități la 500 de unități.

USR are un plan de administrare concret a acestui oraș. Asemenea fumigene și tunuri financiare trebuie să dispară din Iași. Chirica a ajuns să se viseze un șeic pe banii unor ieșeni chinuiți. La Iași e nevoie urgent de o trezire la realitate.

USR IAȘI


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: