fbpx
 
Adriana Nastasă, profesoară de Religie de la Școala Hașdeu (stânga) și Augustin Cezar Vieru, profesor de Științe Sociale la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni (dreapta, alături de senatoarea Diana Șoșoacă) și-au anulat sancțiunile la instanță Adriana Nastasă, profesoară de Religie de la Școala Hașdeu (stânga) și Augustin Cezar Vieru, profesor de Științe Sociale la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni (dreapta, alături de senatoarea Diana Șoșoacă) și-au anulat sancțiunile la instanță

Doi profesori acuzați de violență împotriva elevilor rămân la catedră prin deciziile judecătorilor


Școlile au întocmit greșit actele de sancționare

O lege de aur din învățământ spune că abuzurile profesorilor asupra elevilor trebuie sancționate de unitățile școlare, conform Codului Muncii

Codul Muncii prevede clar pașii care trebuie urmați în sancționarea unui angajat

Școala Gimnazială Bogdan Petriceicu Hașdeu din Municipiul Iași și Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni au eșuat lamentabil în astfel de situații

Doi profesori pe numele cărora au existat o sumedenie de acuzații de violență împotriva elevilor au fost pedepsiți – unul cu diminuarea cu 15% a salariului, iar celălalt a fost concediat – dar amândoi au obținut anularea acestor decizii la instanță

Mai mult, unul dintre profesori a primit și daune morale de 5.000 de lei care trebuie plătite de școală!

De fiecare dată, judecătorii și-au motivat gestul prin faptul că școlile nu au respectat pașii procedurali înainte de a dicta sancțiunile. Prin urmare, completurile de judecată nu au mai analizat pe fond dacă profesorii au comis sau nu abuzuri

Copiii din două unități de învățământ din județul Iași au fost lăsați fără apărare în fața a doi profesori pentru care chiar școlile respective au admis că au un comportament nepotrivit în sălile de clasă. Este încă un eșec revoltător al sistemului de învățământ care a avut la dispoziție toate „armele” pentru a sancționa cadre didactice acuzate de violență, dar, în final, le-au permis să se întoarcă la catedră cu reputația intactă și fără nici o garanție că aceștia nu cumva vor recidiva și vor băga frica, din nou, în copii.

9 din 11 membri CA au votat pentru sancționare

Pe 21 aprilie 2021, Consiliul de Administrație (CA) al Școlii Gimnaziale Bogdan Petriceicu Hașdeu din Municipiul Iași a sancționat-o disciplinar, cu diminuarea cu 15% a salariului de bază, pentru 6 luni, pe profesoara de religie Adriana Nastasă. „Membrii CA au considerat că trebuie aplicată cea mai mare pedeapsă posibilă, faptele fiind foarte grave”, declara, în august 2021, pentru REPORTER, directoarea școlii, Manuela Vlasie.

Din 11 membri CA prezenți la ședință, 9 au votat pentru tăierea salariului profesoarei, unul s-a abținut și doar unul a votat împotrivă. Adriana Nastasă a fost directoare a școlii în trecut.

Ea a fost acuzată de violență de părinții a 32 de copii din 36 dintr-o clasă de a III-a, faptele fiind rezumate în documentul de sancționare „Copiii sunt certați, admonestați colectiv și obligați prin agresivitate verbală să facă ce li se impune”, „Doamna profesoară a obligat copiii ca la începutul orei domniei sale să se mute și să se grupeze mai în spatele clasei, astfel încât să mărească distanța față de catedră, distanța între copii micșorându-se sub limitele prevăzute în documentele legale”, „Doamna profesoară a obligat copiii să stea cu capul lipit de bancă preț de câteva minute, timp în care dumneaei a stat pe hol, supraveghind de acolo să nu se ridice vreun copil de pe bancă”, „Doamna profesoară transmite mesaje extrem de dure și inadecvate vârstei, precum că i-a pălit Covidul că nu au aerisit suficient clasa. Și pe voi o să vă ia cât de curând”, „Vă aduc DSP-ul, o să vă umpleți de Covid”, „Femeia este pedepsită de Dumnezeu să nască în chinuri.”, „Adoptă un comportament abuziv față de copii și manifestă o atitudine duplicitară, vorbește la telefonul mobil în timpul orelor și uneori chiar iese din sală în timpul orelor.”

Școala Gimnazială Bogdan Petriceicu Hașdeu

De asemenea, în document mai scrie că i-a amenințat pe copii că „îi ia de urechi dacă nu îi respectă cerințele”.

Ancheta Comisiei de Disciplină a concluzionat că acuzațiile se confirmă: „elevii sunt certați, admonestați colectiv și obligați prin agresivitate verbală să facă ce li se impune” și „utilizarea de cuvinte, expresii și mesaje extrem de dure și inadecvate vârstei.”

Judecător: „Faptele nu sunt descrise suficient”

Ulterior, Adriana Nastasă a contestat la Tribunal legalitatea deciziei de diminuare a salariului. În noiembrie 2022, completul de judecată i-a dat dreptate și a anulat sancțiunea, motivând că, în ciuda legilor care cer detalierea exactă a faptelor imputate, „cele doua fapte reținute ca fiind abateri disciplinare nu sunt descrise suficient în sensul că nu se indică data/datele sau perioada în care aceste fapte au avut loc. (…) Simpla menționare a acestor două fapte ca fiind abateri disciplinare, fără a se preciza în mod concret în ce zi/zile au avut loc aceste fapte, în ce au constat certurile, admonestările și agresivitatea verbală, mesajele extrem de dure și inadecvate vârstei, sunt de natură de a înfrânge dispozițiile art. 252 alin. 2, pct.a.”

Judecătorii au mai observat că din decizia de sancționare ”lipsesc cu desăvârșire motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate” de Nastasă.

„A luat pastile de somn, liniște și de ficat”

Prin urmare, instanța a decis ca profesoarei să-i fie returnați banii reținuți, dar să primească și 5.000 de lei daune morale din partea Școlii după ce două martore aduse de aceasta au relatat că, după sancționare, aceasta „era foarte supărată, a avut nevoie de îngrijiri de specialitate (psihologice) și că a văzut-o plânsă și supărată. (…) în acea perioadă a luat pastile de somn, liniște și de ficat”, respectiv că „Acum atmosfera este de distanțare a colegilor față de contestatoare, iar când intră aceasta în cancelarie se face liniște.”

De precizat că legea obligă judecătorul să analizeze, inițial, respectarea procedurilor în cazul unei decizii de sancționare și abia după aceea dacă acuzațiile sunt fondate sau nu. În dosarul lui Nastasă nu s-a mai ajuns la partea a doua deoarece încălcarea pașilor din prima parte a exclus continuarea judecății. Atât Nastasă, cât și Școala au depus apel împotriva deciziei de la Tribunal, procesul fiind pe rol.

Și cazul Vieru a căzut „pe excepție”

Un caz similar, aceeași decizie pe baza unei motivații identice. Pe data de 8 iunie 2023, profesorul de Științe Sociale Augustin Cezar Vieru de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni a obținut anularea deciziei de concediere pe care unitatea de învățământ a luat-o în cazul său în noiembrie 2021. Profesorul preda la clasele de gimnaziu ale școlilor Bohotin și Roșu subordinate Liceului. Motivația completului de judecată: nulitatea absolută a deciziei de concediere, ceea ce înseamnă că, și în acest caz, Comisia de Etică și Consiliul de Administrație nu au respectat pașii procedurali înainte de a dicta sancțiunea.

Conducerea Liceului a stabilit că Vieru făcea propagandă antivaccinistă la ore, cu manifestări extremiste. Se declara vicepreședinte al partidului neo-legionar Noua Dreaptă, făcea propagandă anti-avort la școală și prezenta elevelor de liceu, la ore, filme cu avorturi pentru a le „educa”, iar copiilor le scria pe grupul online că lasă corigent pe oricine îl contrazice. Le mai transmitea că vaccinul omoară și că o aduce pe senatoarea Diana Șoșoacă la Răducăneni: „Mai mult, eu am și nr. doamnei senator Șoșoacă. Mă gândesc chiar să-i fac cunoscut acest caz. Și are ea grijă apoi și de doamna agresivă din seara asta. Poate vreți un scandal de proporții naționale.”

„AȘA VREA MUȘCHIUL MEU”

Alte mesaje scrise de Vieru elevilor: „MARȘ MĂ TÂMPITULE MĂĂĂĂĂ. MARȘ AFARĂĂĂĂĂ. NU AI CE CĂUTAAAAA. ȘI ÎȚI VORBESC CU MARȘ CĂ AȘA VREA MUȘCHIUL MEU.” La alte link-uri antivaccin, copiii au replicat: „Nu ne pasă, domnu”. Răspunsul a fost: “GURA! NU ȚI-AM CERUT PĂREREA!”. „Nici noi nu v-am cerut informații despre vaccin”, au spus copiii. „DAR NU TREBUIE SĂ-MI CERI TU, MĂĂĂĂĂ. EU ȘTIU CE TREBUIE SĂ DAU”.

O elevă pe nume Alexandra i-a răspuns: „Degeaba sunteți profesor de Socială”, ceea ce l-a făcut pe Vieru să reacționeze: „NOTA SCĂZUTĂ LA PURTARE”.

În timpul procesului în care contesta faptul că a fost dat afară, Vieru a obținut o sentință prin care a fost suspendată măsura concedierii sale, Inspectoratul Școlar repartizându-l, apoi, la alte școli din județ.

În noile condiții, cu decizia de la Tribunal executorie, Vieru se va întoarce din toamnă la Răducăneni, plus că va primi o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate precum şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data desfacerii contractului individual de muncă şi până la data reintegrării efective.

După ce va primi motivarea sentinței, liceul din Răducăneni are dreptul de a depune apel, dar, în mare parte, în astfel de faze completurile de judecată mențin deciziile de pe fond, mai ales că este vorba de încălcarea procedurilor și nu de interpretarea acuzațiilor.

Article image
Augustin Vieru a contestat concedierea și, cât ține procesul, are dreptul să predea A fost mutat de la Răducăneni la Mogoșești-Siret Directoarea școlii spune că îl știe din anii anteriori, când a făcut mari probleme, dar că acum e liniștit deocamdată. „Stăm cu ochii pe el” Augustin Vieru e vicepreședinte la partidul extremist Noua Dreaptă, amenința că o aduce pe Diana Șoșoacă în școală și își teroriza elevii pe grupul de...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: