fbpx
 
Doi pușcași marini, declarați morți după ce au dispărut într-o misiune pentru capturarea unor arme iraniene

Doi pușcași marini, declarați morți după ce au dispărut într-o misiune pentru capturarea unor arme iraniene


Doi membri ai Forțelor speciale Navy SEALs ale SUA au fost declarați decedați după o operațiune pentru capturarea de arme iraniene destinate rebelilor Houthi din Yemen.

Cei doi soldați de pe USS Lewis Puller au căzut peste bord în timpul unei misiuni în largul coastei Somaliei pentru a captura arme iraniene, conform informațiilor furnizate de armata SUA, citate de The Guardian.

Cei doi pușcași marini au fost declarați decedați după o căutare de 10 zile în timpul căreia nu au putut fi localizați.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) anunțase anterior că cei doi membri SEALs raportați ca pierduți în mare au fost implicați în operațiunea din 11 ianuarie, în cadrul căreia personalul de operațiuni speciale de elită a urcat la bordul unei ambarcațiuni cu pânze dhau, în largul coastei Somaliei și a confiscat componente de rachete produse în Iran.

Regretăm să anunțăm că, după o căutare de 10 zile, cei doi membri lipsă ai Navy SEALs nu au fost găsiți și au fost declarați decedați”, a menționat Centcom într-un comunicat, duminică.

Operațiunea de căutare și salvare pentru cei doi soldați raportați ca dispăruți în timpul îmbarcării ilegale a unui dhau care transporta arme iraniene convenționale avansate... a fost încheiată și acum desfășurăm operațiuni de recuperare”, se arată în declarație.

Centcom a descris capturarea componentelor de rachetă drept „capturarea primelor arme convenționale avansate, letale, furnizate de Iran către Houthi începând cu atacurile împotriva navelor comerciale în noiembrie 2023”.

Armata SUA a declarat anterior că cei doi au fost dați dispăruți în timp ce forțele navale efectuau o „verificare a steagului” a unei ambarcațiuni dhau în apropierea coastei Somaliei. Comandanții de pe USS Lewis Puller au executat o îmbarcare „complexă” în timpul nopții, cu sprijinul elicopterelor și dronelor, și au confiscat componente de rachete balistice și de fabricație iraniană.

Conform unor rapoarte anterioare ale SUA citate de oficiali din domeniul apărării, membrii SEALs s-au apropiat de dhau cu bărci mici de operațiuni speciale. La ora 20:00, în timp ce urcau la bordul bărcii în apele agitate cu valuri de 2,4 metri, un membru SEAL a fost aruncat în mare, iar un alt membru a sărit în urma lui, conform protocoalelor pentru astfel de incidente.

În noiembrie, Houthi au început să atace nave în Marea Roșie în sprijinul palestinienilor din Gaza, unde forțele israeliene sunt în război cu Hamas.

SUA și Marea Britanie au efectuat atacuri asupra a zeci de ținte ale rebelilor Houthi la începutul acestei luni, iar forțele americane au lovit ulterior mai multe rachete despre care Washingtonul susține că erau gata să fie lansate și prezentau o amenințare atât pentru navele civile, cât și pentru cele militare.

Houthi - care au declarat că navele americane și britanice sunt ținte legitime - nu au fost încă descurajați și continuă să efectueze atacuri asupra acestora.

Aproximativ 12% din comerțul global trece în mod normal prin Strâmtoarea Bab al-Mandeb, intrarea din Marea Roșie între sud-vestul Yemenului și Djibouti, dar atacurile rebelilor au determinat devierea multor nave pe distanțe de mii de kilometri în jurul Africii.

 

Sursa: Adevărul

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: