fbpx
 
Sala de jocuri din Copou, făcută din structură metalică, ancorată în beton. Fără autorizație, fără licitație. Se văd roțile puse la derută Sala de jocuri din Copou, făcută din structură metalică, ancorată în beton. Fără autorizație, fără licitație. Se văd roțile puse la derută

Incredibil: prietenul lui Harabagiu și-a făcut sală de jocuri fără autorizație și fără licitație în Parcul Copou. Chirica ignoră Consiliul Concurenței


* Chirica și Harabagiu și-au luat orașul pe persoană fizică. Cristi Zlăvog, partenerul de vacanțe al viceprimarului, a amplasat în inima Copoului o construcție de 55 mp: fără autorizație de construcție și fără licitație pe domeniul pubic!
* În bătaie de joc, Zlăvog a sudat patru roți de colțurile construcției, ca să pară rulotă, deși aceasta este ancorată într-o fundație de beton
* Poliția Locală trebuie să constate nelegalitatea clădirii, dar aceasta este subordonată chiar lui Chirica și Harabagiu, deci n-are cum să-i deranjeze. Practic, instituțiile sunt capturate
* Afacerile pe domeniul public au fost penalizate și de Consiliul Concurenței: au dat termen Primăriei să organizeze licitații până pe 30 iunie. Chirica e total indiferent, refuză
* Cristi Zlăvog a sudat patru roți de sala de jocuri, să pară rulotă, un fel de bătaie de joc la adresa legii. Anterior, Harabagiu i-a angajat și soția la Primărie
* Sunt mii de ieșeni care și-ar dori o afacere în Parcul Copou. Accesul e interzis: amplasamentele se dau fără licitație doar pentru prietenii lui Chirica și Harabagiu. Aceste practici n-au nicio legătură cu liberalismul

Un apropiat al viceprimarului Gabriel Harabagiu, cu soția angajată la Primăria Iași, și-a făcut sală de jocuri pentru copii, fără autorizație, în inima Parcului Expoziției. Clădirea, așezată strategic la câțiva metri de locul de joacă din Copou și lângă parcul de skateboard, este camuflată într-o construcție provizorie.

Este imposibil de înțeles cum poate apărea o construcție neautorizată și fără licitație pe domeniul public, în mijlocul Copoului. Toate serviciile din Primărie și Poliția Locală s-au transformat în complicii lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu în această afacere.

Comisie la discreția lui Harabagiu

Autorizația este obligatorie chiar și pentru o clădire provizorie, dar proprietarul Cristi Zlăvog spune că nu-și amintește să fi fost necesară. Prietenul viceprimarului Harabagiu, cu care acesta se poza în vacanță la Bonn, a încercat să fie ambiguu.
În acest caz, legislația este limpede. Conform Legii Construcțiilor (50/1991), pot fi amplasate fără autorizație doar tonetele de cărți, flori și presă. Pe domeniul public se acceptă chioșcuri fără autorizație de construcție doar dacă acestea nu depășesc o amprentă la sol de 5 mp.
Cristi Zlăvog, administratorul firmei care deține sala de jocuri, este prieten vechi cu viceprimarul Gabriel Harabagiu. Acesta este șeful comisiei care avizează amplasarea chioșcurilor pe spațiul public, aprobările fiind acordate fără licitație, în mod discreționar.

Zlăvog și soția, angajată tot la Primărie, s-au fotografiat într-o telecabină la Bonn, în Germania. Cei din spate sunt Gabriel Harabagiu și soția sa

Zlăvog nu-și amintește de autorizație

Sala de jocuri realizată pe schelet metalic în Parcul Epoziției nu funcționează, deși a fost finalizată. “Din cauza pandemiei, este interzisă deschiderea sălilor de jocuri pentru copii. Este terminată, nu a funcționat”, spune proprietarul Cristi Zlăvog. Acesta a lucrat la Coca Cola și este delaer Rompetrol, având benzinăria de lângă Dedeman, pe Bd. Socola.
Clădirea are schelet metalic, fiind ancorată într-o platformă betonată. Măsurată, are laturile de 11 m, respectiv 5 m. Dar Zlăvog susține că are doar 40 mp. Sala de jocuri este înregistrată pe firma Oneteam Pixies SRL, administrată de Cristi Zlăvog.
Arhitectul Andrei Ciuhodaru spune că această construcție trebuia autorizată: „Trebuiau obținute aceleași avize ca la orice clădire, chiar dacă are statut provizoriu. Adică de la furnizorii de utilități, ISU etc. Plus planșele unui arhitect și aprobările pe tot traseul ierarhic în Primărie. E o procedură mai simplă decât la clădirile definitive, dar tot autorizație de construcție se numește”.

Containerul lui Zlăvog are circa 55 mp, ocupând un spațiu verde din Parcul Expoziției, amplasament primit fără licitație

I-a sudat patru roți, la derută

Bizară este atașarea a patru roți din cauciuc în cele patru colțuri ale clădirii metalice. Aceste roți sunt efectiv sudate, dar puse la vedere, ca și cum ar fi funcționale și ar permite mutarea containerului dintr-un loc în altul. Prostire pe față, deoarece spațiile comerciale mobile n-ar avea nevoie de autorizație de construcție. Dar rulotele sau autoruletele folosite în comerțul stradal trebuie să respecte reglementările din domeniul auto: să aibă inspecții RAR și ITP-ul valabil.
„Tonetele mobile au alt statut, ideea este că le aduci dimineața, seara le iei de acolo, dar această clădire este ancorată în beton, nu poate fi mutată”, a explicat arhitectul Andrei Ciuhodaru.
Text din lege încălcat clar

Administratorul Oneteam Pixies spune însă că n-a avut nevoie de autorizație de construcție: “Nu țin minte să-mi fi trebuit așa ceva. Am un dosar întreg de la avizarea activității, nu cred că a fost necesară autorizație de construire”, spune acesta.
Conform Legii 50/1991, este obligatorie autorizarea și în cazul construcțiilor provizorii (articolul 3, litera h). La articolul unui alt act normativ care reglementează verificarea autorizațiilor este precizat faptul că, în cazul construcțiilor provizorii, se merge pe procedură simplificată, respectând aceiași pași dintr-o autorizare normală.

Rolul roților sudate este inexplicabil: doar dacă Harabagiu și Zlăvog îi cred pe ieșeni atât de proști încât să creadă că aceasta este o rulotă

Harabagiu administrează spațiile publice ca pe moșia lui

REPORTER DE IAȘI a încercat să obțină punctul de vedere al Primăriei pe acest subiect. A fost sunat purtătorul de cuvânt al instituției, i s-a dat apoi mail cu întrebările. Subiectul a fost total ignorat, așa cum se întâmplă cu întrebările REPORTER de mai bine de un an.
Avizul pentru sala de jocuri a fost dat de Biroul pentru Mici Întreprinzători, din cadrul Primăriei. Șefa Biroului a trimis propunerea de atribuire a amplasamentului în Copou la Comisia pentru construcțiile temporare pe domeniul public, organism condus de viceprimarul Gabriel Harabagiu.
Această comisie funcționează netransparent. Listele cu cererile de obținere a amplasamentelor nu este comunicată public. Ar fi sute de agenți economici care ar dori un spațiu în Copou, dar nu-l vor primi niciodată. Cele mai bune vaduri comerciale sunt rezervate familiei Harabagiu și apropiaților conducerii Primăriei. Lipsa de transparență a acordării amplasamentelor temporare a fost penalizată și de Consiliul Concurenței, la începutul acestui an, cerând imperativ organizarea de licitații. Mihai Chirica ignoră această cerință.

Republica Chirica: nu se organizează licitații

Sesizarea Consiliului Concurenței a fost făcută de către consilierul local Răzvan Timofciuc, la acea vreme membru PNL. În plângerea sa, acesta a precizat că domeniul public este închiriat de către Primărie în mod arbitrar, fără respectarea principiilor non-discriminare și concurențiale din lege.
Consiliul Concrenței, în răspunsul său, a dat și un termen până la care Primăria Iași să rezolve problemele, prin licitații pe domeniul public: 30 iunie, dată la care să fie organizate licitații. Nu a fost așa.
Articolul din lege spune că “sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa“ (Legea 21/1996 a concurenței).

Harabagiu (dreapta) și-a făcut de cap patru ani la Primărie. Cumătrul său, primarul Mihai Chirica, i-a asigurat spatele

Spații fără licitație, luate pe 26 de ani

Consiliul arată că închirierea locurilor publice trebuie făcută prin licitaţie. „În urma analizei datelor, informaţiilor şi documentelor aflate la dispoziţia autorităţii de concurenţă, UAT Iaşi a închiriat terenuri aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale, fără organizarea de licitaţii, prin încredinţare directă, cu titlu temporar, pentru perioade, conform clauzelor contractuale încheiate între părţi, cuprinse între 1 lună şi 10 ani, prelungite ulterior, prin acte adiţionale succesive, pentru perioade care au atins 15, 20 şi chiar 26 de ani“.
Aceeași instituție a precizat că „Închirierea bunurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se face pe bază de licitaţie publică. (…) Neorganizarea de licitaţii în vederea închirierii acestor bunuri, precum şi prelungirea duratei acestora pe bază de acte adiţionale constituie ingerinţe ale autorităţii publice prin care se distorsionează mediul concurenţial“.

Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, este o marionetă: el este subordonatul lui Chirica și Harabagiu și tot el este cel care trebuie să demoleze construcțiile ilegale ale celor doi

Familiile Zlăvog și Harabagiu: prietenie pe spatele ieșenilor

În 2018, soții Luminița Mihaela și Cristi Zlăvog călătoreau în Germania împreună cu familia viceprimarului Gabriel Harabagiu. La acea vreme, Luminița Mihaela Zlăvog lucra, prin detașare de la SC Mercur Mary, la Biroul Management Trafic al Primăriei Iași.
Între timp, a promovat concursul de admitere pe post cu durată nedeterminată, desfășurat în octombrie 2019. Au fost 20 de candidați pe două posturi scoase la concurs, Mihaela Zlăvog a promovat.
Pe 1 septembrie 2018, Mihaela Luminița Zlăvog a venit la Primăria Iași prin detașare, pe 3 decembrie pleca la Bonn, unde își făcea poze cu viceprimarul Gabriel Harabagiu, care se ascundea cu spatele să nu fie recunoscut.
Cu Harabagiu și Luminița Zlăvog erau în Germania și partenerii de viață, Mădălina, soția viceprimarului, și Cristi Zlăvog, cel care a făcut sală de jocuri fără autorizație în Parcul Expoziției.Cristi Zlăvog se făcuse remarcat, anterior angajării soției la Primărie, prin postările pro-Harabagiu și Chirica de pe Facebook.

Article image
Și-a cultivat relațiile cu șefii din Primărie și a dat lovitura: de-a lungul anilor, soțul n-a făcut rabat la laude și like-uri la adresa lui Chirica și a lui Harabagiu. Într-o fotografie făcută la începutul acestei luni, în capitala Germaniei, viceprimarul Gabriel Harabagiu apare alături de o subordonată din Primărie și soțul acesteia. Mihaela Luminița Zlăvog a ajuns în Primărie acum trei luni, prin detașare de la firma Me...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Decembrie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: