fbpx
 
Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene din Primărie, e în mare întârziere cu implementările Beatrice Fotache, șefa Proiectelor Europene din Primărie, e în mare întârziere cu implementările

Primăria se târâie de ani de zile cu un proiect european decontat la 10%. Cum se explică viteza melcului


Sunt simple planuri care trebuie scrise pe hârtie: planificare pentru dezvoltare urbană și mobilitate

Mai trebuie digitalizate câteva sute de mii de documente de la Finanțele Locale și făcute niște cursuri de specializare cu o mână de angajați

Executantul este Urban Scope, desprinsă din coasta celebrului Urdăreanu, patronul UTI din București, care a făcut proiectul de semaforizare inteligentă. N-avem management inteligent, ci doar un dosar DNA

Urban Scope are, la nivel național, peste 100 de contracte publice de „dezvoltare strategică” pe bani europeni

La Iași, din 700.000 de euro, se decontaseră la 31 decembrie 2021 doar 64.000 de euro

Șefa Direcției de Proiecte Europene din Primărie spune că lucrările sunt cam la 60%, lucrurile fiind blocate la ADR Nord-Est

Târâș-grăpiș, acesta este ritmul de implementare a proiectelor cu finanțare europeană la Primăria Iași. Un nou studiu de caz: „Îmbunătățirea capacității de planificare prin actualizarea documentelor strategice și creșterea calității serviciilor furnizate de Municipiul Iași”.

Iașul a decontat doar 8,8% din sumele programate pe contractele semnate în exercițiul european 2013-2020. Și suntem în 2022

Sub această denumire, ce pare sofisticată, se urmărește, de fapt, actualizarea a două studii, de dezvoltare urbană și mobilitate, arhivarea electronică a documentelor de la Direcția Locală de Finanțe și instruirea câtorva angajați. Cu toate că nu e nicio restaurare de clădire-monument, refacere a șinei de tramvai sau vreo investiție de la zero, ci doar muncă de birou, proiectul, demarat în luna mai 2020 figura în decembrie 2021 cu un decont de doar 323.210 lei (fonduri UE și contribuție națională), reprezentând un procent de 9,13% din valoarea totală.

„Cred că îl terminăm până la sfârșitul anului acesta”, a spus, cu jumătate de gură, Beatrice Fotache, șefa Direcției Proiecte Europene din Primărie.

„Plățile mari vin pe final”
Pe acte, data oficială de finalizare a acestui proiect este 21 noiembrie 2022. Au mai rămas, așadar, patru luni și 10 zile. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, pe propriul site-ul, o statistică cu stadiul, la acel moment, al fiecărei investiții cu finanțare UE din toată țară.

La Iași, aferent Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), acest proiect figura cu o plată de 323.210 lei dintr-un total de 3,5 milioane de lei, deci sub 10%.

„Poate nu au actualizat cei de la minister cifrele. Cred că suntem la un nivel de implementare de 60%. Oricum, plățile mari vin pe final”, a încercat o explicație Beatrice Fotache.

Radu Dragomir, executantul proiectului de 700.000 de euro, speră să finalizeze până la sfârșitul anului

Trebuie făcută o simplă listă de investiții
Una dintre țintele asumate: „Actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași 2015-2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru polul de creștere Iași 2016-2030, pentru perioada post 2020”.

Practic, aceste două documente programatice ar urma să arate care sunt investițiile de care are nevoie Iașul și cum ar putea Primăria să le finanțeze: de la bugetul local, cu fonduri guvernamentale sau cu bani europeni, diferite granturi. Și să facă și o prioritizare a lor. Un fel de Biblie a investițiilor publice din oraș până în 2030.

Updatarea acestor documente strategice a fost câștigată, prin licitație, de asocierea Urban Scope – Compania de Consultanță și Asistență Tehnică, ambele din București, valoarea contractului fiind de peste 620.000 de lei.

Se mai așteaptă informații de la Agenția Regională
Atât Beatrice Fotache, reprezentanta Primăriei, cât și Radu Dragomir, CEO al Urban Scope, au anunțat că refacerea celor două studii este aproape gata, dar că s-a împotmolit din motive independente de voința celor două părți.

„Se poartă o corespondență Primărie – Agenția de Dezvoltare Regională pe structura de finanțare aferentă exercițiului 2021-2027. Pentru că aceste documente vor cuprinde toate sursele posibile pentru investițiile Primăriei”, a declarat Radu Dragomir (Urban Scope).
Cu alte cuvinte, vor fi stabilite ce gen de proiecte pot fi finanțare cu fonduri europene nerambursabile. „Este vorba despre toate programele operaționale, tot ce ar putea accesa Primăria”, a explicat Beatrice Fotache.

Doar 50% din documentele de la Finanțele Locale au fost indexate electronic, cu 4 luni înainte de termenul limită al proiectului

Executantul: „Finalizăm până la sfârșitul anului”

Acest obiectiv, de reactualizare a celor două documente considerate „strategice”, ar avea un grad de realizare de 80%. „Noi am respectat toți pașii până acum. Așteptăm rezultatul discuțiilor Primărie – ADR. Ne încadrăm în termen, finalizăm până la sfârșitul anului”, a menționat Radu Dragomir.
Firma sa, Urban Scope, este specializată în acest gen de studii. Presa națională a scris că Radu Dragomir a lucrat, în trecut, la firma UTI (patronată de Tiberiu Urdăreanu), companie implicată, acum câțiva ani, într-un mare scandal de corupție la Primăria Iași pe un proiect european - Sistemul de management al traficului.

Cu Urban Scope, Radu Dragomir a câștigat în ultimii ani mai multe contracte publice, peste 100, în valoare de zeci de milioane de lei, cu instituții din toată țara. Acum doi ani, același Radu Dragomir cu Urban Scope a întocmit studiul de fezabilitate la proiectul Primăriei, Iași VeloCity, un sistem de bike-sharing. Și această investiție este în mare întârziere.
Potrivit Ministerului de Finanțe, firma Urban Scope a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 8,6 milioane de lei, cu un profit net de aproape 3 milioane de lei, indicatori realizați cu 13 salariați.
Urmează „îmbunătățirea cunoștințelor angajaților”

Despre celelalte două repere ale acestui proiect, arhivarea electronică a documentelor și instruirea personalului angajat în aparatul tehnic, Beatrice Fotache a afirmat că se află în stadii diferite de implementare.

„Pentru Direcția Economică și Finanțe Publice Locale au fost scanate 120.000 de documente din care jumătate au fost indexate”, a exemplificat Fotache. În paralel, se derulează și operațiunea de instruire, având ca scop „îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților profesionale ale angajaților”.

Județul Iași a decontat doar 736 milioane de lei de la Uniunea Europeană în ciclul bugetar început cu 9 ani în urmă. Absorbția de fonduri UE decurge extrem de lent

Pașcani a terminat primul proiect de 2,6 milioane de lei
Alături de acest proiect, prin POCU au mai fost destinate județului Iași alte două. „Simplificarea procedurilor administrative prin digitalizare” și „Soluții integrate, mecanisme și proceduri pentru fundamentarea deciziilor, planificarea strategică și simplificarea procedurilor administrative” ambele pentru municipiul Pașcani. Primul, cu o valoare totală de 2,6 milioane de lei a fost finalizat, al doilea, de 3,5 milioane de lei, este în derulare.

Iașul e decontat doar 8,8% din fondurile europene

Aferent exercițiului financiar 2014-2020, entități publice și private din județul Iași au semnat 406 contracte de finanțare în valoare de 8,3 miliarde de lei din care contribuția UE este de 4,2 miliarde de lei. Până la 31 decembrie 2021 fuseseră finalizate 137 de contracte cu o valoare de doar 736 milioane de lei. Cu dispensa de trei ani, toate investițiile cu fonduri europene ar trebui realizate până în decembrie 2023.

Article image
Deși e al doilea județ din țară ca populație, Iașul a reușit în 9 ani să finalizeze proiecte europene de doar 736 milioane de lei din 8,3 miliarde de lei semnate Procentele de absorbție din alte județe, în special din Ardeal, sunt mult mai mari: 22-25-30% Lentoarea de la Iași este exasperantă: proiecte marginale, fără o linie clară de dezvoltare. Unele investiții n-au început după 9 ani de la declanșarea exercițiului buge...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: