fbpx
 
Tinerii liberali: omul lui Dangă primește contracte fără licitație de la Primărie. Preț umflat pentru un soft banal

Tinerii liberali: omul lui Dangă primește contracte fără licitație de la Primărie. Preț umflat pentru un soft banal


* Aplicația e o bază de date existentă de mult pe piața de contabilitate
* Prețul, cu tot cu server, este de 80.000 de lei și este de 4 ori mai mare decât cifra de afaceri a firmei, care practic nu exista
* Bogdan Agache era până de curând asociat cu soția lui Marius Dangă, vicepreședintele CJ
* Dangă a refuzat să vorbească despre subiect cu REPORTER

Firma unui membru al Biroului Municipal PNL Iași a luat două contracte de realizare softuri și baze de date de la Primăria Iași, pe filiera vicepreședintelui CJ Marius Dangă. Firma ar urma să pună la punct evidența contractelor, a apartamentelor, ratelor și chiriilor pentru imobilele ANL administrate de Primărie.

„Am luat mult mai puțin decât face. În mod normal, altă firmă ar fi avut un contract mai mare”, spune Mircea Bogdan Agache, acționarul unic al Weldart SRL.
Un specialist în IT, care dorește să rămână sub anonimat, îl contrazice: „O aplicație de evidență a contractelor și chiriilor o găsești și în programele de contabilitate. Pur și simplu un tabel care îți activează zilnic valoarea ratei scadente. Aceste programe sunt preexistente în piață”.
După ce a fost urcat în SICAP, contractul pentru soft a fost adjudecat în 40 de minute. A mai avut contracte în fieful PNL de la Oficiul Județean pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară, pe o altă societate, și are contracte și la Consiliul Județean Iași.

Cele două achiziții s-au făcut în câteva minute, afacerea fiind vorbită dinainte

 

El pierde dar totuși onorează comanda

Weldart SRL, o firmă cu sediul social în satul Vlădiceni din comuna Tomești, va realiza pentru Primăria Iași un soft de evidență a contractelor pe imobilele ANL. Contractul a fost dat prin încredințare directă, pe 27 august, după ce oferta a fost disponibilă în SICAP, portalul achizițiilor publice, de la 10.57 (ora postării) la 11.37 (ora finalizării). Valoarea contractului: 49.900 de lei.
Descrierea se referă la realizarea unui soft pentru gestionarea contractelor ANL. „Softul și baza de date vor fi utilizate pentru evidența locuințelor, a cererilor, a contractelor aflate în derulare – vânzare și închiriere. Softul calculează ratele pe care le are de încasat Primăria”, explică Mircea Bogdan Agache, acționarul unic al Weldart SRL.
„Este un soft complex, care ar costa mai mult dacă ar fi realizat de o altă firmă. Practic, firma mea pierde bani la acest contract, raportat la volumul de muncă, durata de implementare, configurarea bazelor de date. Dar atât a fost bugetul pe acest contract”, mai explică Mircea Agache.

 

Firmuliță cu cifră de afaceri minusculă

Surprinzător este că Weldart a mai câștigat, cu câteva zile înainte, pe 19 august, un alt contract, tot prin încredințare directă, oferind Primăriei serverul pe care se va lucra cu softul ce avea să fie scos pe SICAP pe 27 august. Adică a vândut „sistem server HPE și sistem operare server”, cu 29.099,98 de lei, cu 8 zile înainte de a vinde softul ce va rula pe el. Oferta a fost disponibilă pe SICAP 37 de minute, între orele 10.49 și 11.26. Sunt astfel 80.000 de lei pentru firmă, de la Primărie.
Pentru 2020, cifra de afaceri a firmei a fost mai mică decât valoarea server-ului livrat Primăriei Iași: 16.574 de lei, cu o pierdere de 23.113 lei și un singur angajat.

 

Cu Marius Dangă în suflet

Numele lui Mircea Bogdan Agache este cunoscut la PNL Iași, pentru că s-a ocupat de baze de date și call-center pentru partid, dar este și membru al Biroului Municipal al partidului, din iunie 2021, președintele filialei fiind ales Marius Dangă.
În interviul cu Mircea Agache, acesta a spus că a mai fost membru al Biroului Județean PNL, până în 2016, și a activat la partid între 2006 și 2016. Perioada coincide cu cea în care a avut influență Marius Dangă, actualul vicepreședinte CJ Iași, care a fost ținut departe de puterea în partid câțiva ani. Odată cu revenirea lui Dangă la conducerea PNL Iași, a revenit și Mircea Agache în pollitică.
„Mă cunosc cu Marius Dangă din 2006, de când sunt membru PNL. O vreme, după ce s-a întâmplat atunci la partid, și nu vreau să comentez în niciun fel, nu am fost activ, am rămas doar membru simplu”, a precizat Mircea Agache.

Produsul vândut de Bogdan Agache și soția lui Marius Dangă n-a avut mare succes

 

A mai scos un produs pe piață împreună cu soția lui Dangă

De Marius Dangă nu îl leagă doar apartenența la PNL, ci și afacerile. Numărul de telefon al lui Mircea Agache apare în documentația pentru un soft denumit Easy Public Procurement, distribuit de firma Tatau Services and Trade SRL, care aparține Elenei Cătălina Dangă, soția vicepreședintelui CJ.
„Este un soft pentru achiziții, complex, dezvoltat de firma mea, dar pentru că nu am abilitățile de a-l vinde, îl distribuie Tatau Services”, a precizat Agache, explicând de ce numărul său de telefon, comun cu firma Weldart, apare la „consultanță tehnică și vânzări” în oferta firmei Elenei Cătălina Dangă.
Agache a declarat că softul de achiziții a fost vândut către aproximativ 30 de entități publice din țară, fără a preciza care sunt acestea, dar că din cauza complexității nu este un succes.
În ciuda insistențelor, timp de două zile, Marius Dangă nu a răspuns apelurilor și mesajelor REPORTER DE IAȘI.

 

Contracte la Cadastru și CJ

Printr-o altă firmă, Ascont SRL, Mircea Bogdan Agache a mai vândut softuri către entități publice controlate de liberali, dar le minimalizează importanța și valoarea. De fapt, vânzările către Cadastru au asigurat o parte importantă din cifrele de afaceri anuale ale firmei.
În 2018, a avut contracte de 15.000 de lei cu OJCPI Iași (cifra de afaceri Ascont SRL 146.000 de lei), în 2019 a avut contracte de 34.000 de lei (cifră de afaceri de 112.000 de lei), iar în 2020 a avut contracte de 34.000 de lei (cifră de afaceri de 164.000 de lei).
„Nu mai am contracte la Cadastru, au fost în trecut. Erau contracte de mentenanță”, a mai precizat Mircea Agache.
La Direcția de Pază și Protecție a CJ a avut două contracte anul trecut, pe Ascont SRL, valoarea fiind foarte mică: 4.250 de lei – creare pagină web (4.000 de lei) și mentenanță (250 de lei).

 

Article image
Anunțul Primăriei a stat o oră pe SICAP și s-a adjudecat cu oferta lui Tudor Jijie. Al doilea contract, identic, la Școala Ionel Teodoreanu. Jijie trebuie să scrie proiecte pentru cumpărarea de tablete pe bani europeni. La școală, moment penibil: firma liberalului a licitat 9.000 de lei peste prețul maxim oferit, dar achiziția tot a fost adjudecată. A fost necesară a doua procedură, câștigătorul fiind același: Tudor Jijie. ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 23 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31