fbpx
 
PRIMA IMAGINE: așa arată conacul lui Mihai Chirica. 820 mp dintr-un salariu de 3.000 de euro

PRIMA IMAGINE: așa arată conacul lui Mihai Chirica. 820 mp dintr-un salariu de 3.000 de euro


* Palatul va fi în stil neo-clasic românesc, asemenea vilelor marilor boieri ai Iașului, cu care Mihai Chirica vrea să se identifice
* Stupefiant: în ultimii 10 ani, Chirica a câștigat în medie doar 2.250 euro/lună dar are 3 vile, terenuri în Bârnova și Vatra Dornei și un apartament în Centrul Iașului
* Acum își face și un conac de 820 mp. Arhitecții spun că este un kitsch să pui o clădire atât de masivă într-o curte atât de mică
* Vreo 6 ani din cei 10 a câștigat doar 1.000 de euro/lună
* În toți acești ani a trebuit să plătească trei pensii alimentare, să se îmbrace, să mănânce, să plătească utilitățile, să meargă în vacanțe
* Numai gazul și lumina la vila sa din Galata costă 500 euro/lună
* Palatul din Sărărie are o suprafață cât 10 apartamente cu 3 camere în care ar putea locui 40 de persoane
* În palatul său va locui o familie formată doar din trei persoane: Mihai Chirica, soția și fiul de 4 ani, pe numele căruia e trecută proprietatea
* Întrebăm: din ce bani va plăti întreținerea la acest palat, în care doar gazul și lumina vor costa 2.000 de euro/lună?
* Din ce bani face un conac de 820 mp, în valoare de 800.000 de euro, când salariul său este cât a unui IT-ist fără mare experiență?
* Câți ieșeni cu salarii de 3.000 de euro/lună și cu trei pensii alimentare de plătit își permit să-și construiască un palat în Centru, Chirica fiind toată viața bugetar?

Mihai Chirica, Nababul Iașului, 5 case dintr-un venit de muncitor într-o țară occidentală



În sfârșit, Mihai Chirica se poate compara cu Nicolae Gane, primarul vizionar de-acum 100 de ani al Iașului. Chirica, pe numele mezinului său, Ștefan, își face o vilă cu trei niveluri și o suprafață construită desfășurată de 820 mp. Casa lui Gane are o arie de doar 695 mp.

Există, totuși, și o mică diferență: Gane era descendent al unei vechi familii boierești, Chirica a fost aproape toată viața slujbaș la stat.

REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unei schițe cu viitoarea vilă a lui Chirica. „E un conac imens, cu alură clasică. Există riscul să fie un kitsch, reproducerile contemporanilor au eșuat”, a spus un arhitect care nu dorește să-și divulge identitatea.

La 700 euro metrul pătrat construit, valoarea investiției lui Chirica va depăși 500.000 de euro. Dacă își face piscină interioară, marmură, abanos și alte decorațiuni scumpe, prețul urcă lejer spre 800.000 de euro.

În ultimii 10 ani, Chirica (director tehnic, viceprimar și primar) a jonglat cu mașini, terenuri, case și apartamente folosindu-se de persoane paravan: mama, copiii, soacra, nevestele și fratele.

Primarul își face o casă cât o ambasadă

 

Amprenta casei este imensă
Recent, publicația 7IAȘI a anunțat că familia Chirica a demarat procedurile pentru construcția unei case pe strada Manolache Drăghici, la 100 metri de Bolta Rece. Potrivit proiectului tehnic, imobilul va avea trei niveluri dispuse pe 820 mp, cu o amprentă la sol de 300 mp.

„Patru dormitoare generoase cu dressing-uri și băi proprii, iar la parter, pe lângă vestibul, living și «zona de dining» este prevăzut și un birou”, a menționat 7IAȘI. Oficial, toate demersurile se fac pe numele lui Ștefan Chirica, băiatul de 4 ani ani al primarului. Acesta este reprezentat de bunica sa, Silvia Chirica, mama edilului.

Conacul lui Chirica va fi mai mare decât Casa Gane din Copou, primarul din urmă cu 100 de ani neridicându-se la valoarea lui Mihai

 

Reproducerea unui conac de pe vremuri este un kitsch

REPORTER DE IAȘI a obținut o imagine care reprezintă fațada viitoarei construcții. Un arhitect, care nu a dorit să-și divulge identitatea, bănuind cine este proprietarul clădirii, a făcut o scurtă analiză pe baza schiței.

„Proprietarul acestei clădiri este evident un admirator al stilului neo-clasic românesc, dar modul în care transpune în realitate această afinitate este total greșit. Din două puncte de vedere: ca rezultat arhitectural propriu-zis și ca încadrare a clădirii în spațiul avut la dispoziție”, a spus acesta.

 

Nimeni nu mai face reproduceri, se proiectează în stil contemporan

Specialistul și-a motivat verdictul: „Trendul mondial este ca arhitecții contemporani să nu mai reproducă stiluri din trecut, clasice, cum ar fi rococo, gotic sau baroc, ci să creeze clădiri moderne cu mici sugestii împrumutate din stilurile vremurilor trecute, dacă aceasta este comanda proprietarului. Nimeni nu mai reproduce clădiri vechi pentru că experiența a arătat că rezultatul este un kitsch, e o copie nereușită, fără farmecul și patina originalului. Chinezii fac asemenea reproduceri și sunt eșuate. Rezultatul unei reproduceri cu arhitecți tineri nu mai este același ca acum 100 de ani, pentru că arhitecții din trecut așa se formau, e vorba de experiență, de spiritul vremii, de zeci de ani de exercițiu. A reproduce acum înseamnă a imita niște direcții pe care nu ți le-ai însușit în școală sau în ani lungi de ucenicie pe lângă mari maeștri”.

Terenul din centrul Iașului a fost luat pe numele copilului când acesta avea doar 11 luni

 

Un palat înghesuit într-o curte mică este un eșec
Un alt palier al discuției este adecvarea viitoarei clădiri în spațiul de pe strada Manolache Drăghici. „În al doilea rând, un conac de 820 mp nu poate fi pus în valoare într-o curte atât de mică. Nu poți înghesui o clădire clasică atât de masivă într-un spațiu restrâns, pentru că nu ai cum să o privești din toate unghiurile. Regula este ca o clădire de tip neo-clasic românesc, un conac de mari dimensiuni să fie așezat într-un spațiu de cel puțin cinci ori mai mare. Un conac are nevoie de o oglindă de verdeață în față, o alee lungă în care să se reflecte. Te așezi la distanță și îi admiri proporțiile și detaliile. Să trântești un conact într-o curte de câteva sute de metri pătrați este total inadecvat.

Sunt clădiri plombă în spații restrânse, dar acestea contează doar prin fațadă, care redă liniile generale ale caselor din jur, fără să iasă din stilul general al zonei.
Aici vorbim de o clădire masivă și discordantă față de casele din jur, care sunt de dimensiuni mai mici și care sunt mai apropiate de un stil contemporan. Fațada prezentată se duce chiar înainte de interbelic, cu peste 100 de ani în urmă.

Observ și latura psihologică a acestui proiect, în sensul în care oamenii mici doresc să dețină obiecte cât mai mari, căutând recunoașterea publică prin dimensiunile disproporționate ale bunurilor pe care le dețin. E un complex de inferioritate: nu poți rămâne în istorie prin ceea ce ești, ci prin ceea ce ai”, a afirmat arhitectul.

 

O mare problemă: justificarea banilor
Terenul de 836 de metri pătrați și clădirile existente au fost achiziționate de familia Chirica în 2018. Dezvăluirea a fost făcută, un an mai târziu, de REPORTER DE IAȘI care a prezentat și valoarea tranzacției: 250.000 euro.

După ce informația a făcut înconjurul țării, Mihai Chirica a catadicsit să indice proveniența banilor: sumele strânse la botezul fiului și vânzarea unui teren pe care mama sa îl deținea pe aleea Sadoveanu. Acum, Chirica a avansat și a început demersurile pentru a demola construcțiile existente în vederea edificării unui nou imobil.
Terenul de 460 mp, din Copou, l-ar fi luat cu suma simbolică de 7.000 de euro, de la un interpus al cumătrului său, omul de afaceri Bogdan Cihodaru. Pentru a masca tranzacția, Mihai Chirica a trecut-o pe mama sa ca proprietară.
Ulterior, Mihai Chirica a vândut același teren cu 100.000 de euro, de 15 ori mai scump, către un alt jucător imobiliar care tocmai beneficiase de un schimb de terenuri avantajos cu Primăria Iași. Nici după 3 ani cumpărătorul n-a construit nimic pe acel teren.

O parte din avere, Mihai Chirica o justifică prin soția sa, a cărui mamă deține o mică fabrică de brânzeturi. Profiturile acestei firme sunt însă modeste

 

O avere de 10 ori mai mare decât câștigurile
De-a lungul ultimilor ani, personal sau prin persoane apropiate din familie, pe care le-a folosit ca interpuși, Mihai Chirica a cumpărat mai multe terenuri, case și mașini.

Mare parte a consistentei sale averi a fost dezvăluită de REPORTER DE IAȘI. Chirica a refuzat constant să explice de unde au avut el și familia sa bani pentru aceste achiziții. Când, totuși, a fost chestionat frontal și de presa națională, Chiria a fost șovăielnic, răspunsurile i-au fost neconvingătoare.

Iată cronologia tranzacțiilor imobiliare ale slujbașului public, Mihai Chirica:

Terenul lui Chirica e chiar lângă Mănăstirea Bârnova, cu asfalt ca-n palmă și toate utilitățile la poartă


- În perioada 2004 – 2008, Chirica a achiziționat trei suprafețe de teren: 1.400 mp în Bârnova (250 euro), 306 mp pe str. Tudor Neculai (1.377 euro) și 4.200 mp pășune Neagra Șarului (2.100 euro). Două dintre aceste parcele încă le are, iar valoarea actuală de piață este de zeci de mii euro

- Vilă de 240 mp (an 2011) pe str. Tudor Neculai. Cumpărată de la fiica lui Ioan Melinte (Media Rom Grup). Oficial, Chirica a zis că a luat-o cu 39.000 euro, bani donați de unchiul său, Vasile Chirica. Acum, în respectiva casă locuiește Ana Maria Fodoreanu (fostă soție) cu cele două fete ale primarului din a doua căsătorie. Chirica le-a donat-o, dar și-a păstrat un drept de abitație. Valoarea actuală de piață: 150.000 – 200.000 euro

- Apartament pe bulevardul Independenței la „Y”-uri. Locuința măsoară 70 mp, iar Chirica a spus că a dat pe ea în 2011 fix 47.650 euro (preț subevaluat).

A afirmat că banii cu care a făcut achiziția au provenit din vânzarea unui apartament de 50 mp pe care l-a deținut pe strada Horga (zona Moara de Foc). Adică, a vândut apartamentul din Horga cu 46.500 euro și l-a luat pe cel din Independenței cu doar 47.650 euro. Cu numai 1.150 euro mai scump, deși era mult mai mare și situat, ideal, în Centru.

Potrivit declarațiilor de avere, primarul a închiriat în ultimii ani acest apartament, în contul chiriei primind 5.000 euro anual. Acum, valoarea de piață este aproape dublă prețului de achiziție, spre 90.000 euro

- Vizavi de blocul de pe Independenței unde primarul are un apartament se află un alt bloc turn în care Cristina, soția edilului, deține o locuință dinainte de căsătorie. Cristina Chirica (fostă Popa) a achiziționat în 2012 apartamentul cu o suprafață de 72 metri pătrați. Soția primarului a lucrat la departamentul de proiecte europene al Primăriei Iași, apoi la Conest (firmă de construcții cu contracte de sute de milioane cu Primăria). După concediul de creștere a copilului, Cristina Chirica a apărut ca salariată la Lacta Han (județul Neamț), firma de lactate a mamei sale

Celebrul domeniu de la Frasin, care are până și o biserică de lemn în curte. Sursele pentru acest ranch au rămas secrete


- Vilă de 160 mp și 4.251 mp de teren la Frasin Suceava (an 2014). Cumpărător a fost Eurodesign Consulting (cu unic asociat și administrator Ioan Chirica, fratele actualului primar). Vila a fost finalizată cu finisaje de calitate, curtea e pavelată, au fost construite patru foișoare, o cramă și o biserică privată, sus pe deal. „Nu merita și el? După câte a făcut pentru oraș”, le-a spus în 2018 Ioan Chirica jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI, admițând că proprietatea era a primarului. Firma Eurodesign avea 3-4 clienți captivi, din anturajul primarului, fratele fiind formal trecut ca administrator. Valoarea actuală a domeniului de la Frasin depășește 200.000 euro


Mihai Chirica a trecut prin două vile din Platoul Însorit


- Vilă de 170 mp pe Platoul Însorit (Galata), jumătate dintr-un duplex. Locuința noii familii Chirica, primarul cu Cristina, cea de-a treia soție, și băiețelul Ștefan. Explicația dezvoltatorului (firma Conest) și a lui Chirica a fost că această casă a fost luată în 2017 în rate pe firma Lacta Han Prod, a soacrei primarului. Prețul declarat oficial: 80.000 euro. Dar Chirica locuia în acea casă din 2013. Apoi, brusc, în 2019, familia primarului s-a mutat într-o altă jumătate de duplex, în același complex, fix peste gard de această primă casă.

Acum valoarea casei în care locuiește efectiv primarul, cu cele mai recente amenajări, bate peste 120.000 de euro.

 

- Vila din Tg. Neamț a Mariei Popa, soacra primarului. Finalizată acum câțiva ani, după ce Chirica s-a însurat cu Cristina Popa, soacra a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că a lucrat 19 ani la construcția respectivei case.

Câteva precizări: firma de lactate a soacrei a pătruns în două din piețele agroalimentare ale Iașului, Alexandru și Nicolina, administrate de Primăria la care ginerele său e șef. Soacra, care la momentul construcției deținea și un apartament în Tg. Neamț, a construit o locuință mare, pe două niveluri, central, vizavi de Primărie și lângă un liceu. Valoarea actuală e de aproximativ 70.000 euro.

- Proprietatea din Iași, de pe strada Manolache Drăghici, a fost cumpărată în 2018 contra sumei de 250.000 euro pe numele lui Ștefan Chirica (băiatul primarului pe-atunci în vârstă de 11 luni) având-o drept reprezentant pe Silvia Chirica, mama septuagenară a primarului

- Tot în ultimii ani, familia Chirica (Cristina și Mihai) a mai intrat și în posesia câtorva mașini. Astfel, în 2017, pe firma Eurodesign Consulting (a fratelui) a fost înmatriculat un Ford Transit Custom 8+1 locuri cu care a circulat familia primarului.

Prin firma Lacta Han Prod a soacrei a fost cumpărată, în 2018, o mașină Mercedes GLE, cu o valoare estimată la 40.000 de euro pe care a folosit-o Cristina Chirica. După un an, în 2019, Cristina Chirica a făcut un upgrade: a vândut-o și și-a luat un Mercedes AMG GLE 43, din 2017. Pe site-urile de profil, prețul unui astfel de autoturism variază între 45.000 și 70.000 de euro în funcție de putere, dotări și kilometri


* Total venituri din salarii, fără vânzarea apartamentului și cadouri = 1,22 milioane de lei, aproximativ 267.000 euro, adică 2.250 euro/lună

* Alte venituri se referă în special la chiria încasată pentru apartamentul pe care Mihai Chirica îl deține pe bulevardul Independenței
* în 2011, a mai obținut 46.000 euro din vânzarea unui apartament (str. Horga), dar care s-au anulat imediat prin cumpărarea apartamentului din Bd. Independenței
* pentru 2017, venituri declarate de 57.000 euro cadouri de nuntă (cu Cristina) și încă 125.000 de euro, cadouri la botezul lui Ștefan

Total venituri în ultimii 10 ani: 495.000 euro



Total profit în ultimii șase ani: 605.996 lei (aproximativ 127.000 euro)

*sursa: Ministerul de Finanțe



Așadar, Maria Popa, care deține doar 50% din Lacta Han Prod, cu banii din firmă a finanțat lucrările de construcție la propria vilă din Tg. Neamț, a plătit o vilă din Platoul Însorit unde locuiește fiica sa Cristina cu soțul (primarul Mihai Chirica) și fiul lor, Ștefan, acum de 4 ani. Totodată, le-a dat alte zeci de mii de euro pentru a-și cumpăra două autoturisme Mercedes GLE.

 

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(8 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30