fbpx
 
Norina Forna: „Cheia alegerilor la UMF stă în calitatea de manager real”

Norina Forna: „Cheia alegerilor la UMF stă în calitatea de manager real”


Decanul Facultății de Stomatologie, candidat la funcția de rector a Universității de Medicină și Farmacie, vrea o schimbare bazată pe evoluție, modernizare și performanță măsurată în calitatea viitorilor medici, nu în cantitate

„E timpul pentru un manager real la Universitate”, spune prof. dr. Norina Forna, care și-a anunțat candidatura la funcția de rector al UMF Iași. Decan al Facultății de Stomatologie, Norina Forna reia confruntarea din 2016 cu profesorul Viorel Scripcariu, când obținuse mai multe voturi directe, dar a pierdut la sistemul de punctare proporțională.
Să-ți pui amprenta

Dr. Norina Forna spune că profilul managerial este cheia acestor alegeri, evaluarea obiectivă a calităților necesare însemnând succesul oricărei organizații. „Suntem aici pentru a aduce plusvaloare, pentru a imprima o viteză de dezvoltare, nu doar o direcție, și pentru a lăsa o amprentă socială care să ne reprezinte. Oamenii să spună: . N-am venit pe criterii profesionale, că, Slavă Domnului, amândoi avem o reputație foarte bună în domeniile noastre”, a punctat candidata la funcția de rector.
„UMF are nevoie de o perspectivă pentru un nou nivel. Provocarea este că putem aduce mai mulți studenți, dar avem nevoie de spații noi și de mai multe cadre didactice. Avem resursele să o facem, stă în puterea noastră, putem duce Universitatea la o nouă dimensiune în patru ani. Acesta e tipul de management la care mă refer”, explică prof. dr. Norina Forna.
Transformările a 16 ani de management universitar

O mână energică raportată la lentoarea proiectelor derulate în acest mandat de conducerea UMF. „Toate sunt proiecte vechi, planificate de echipa de conducere anterioară. În mandatul domnului Scripcariu am avut doar o menținere a stării de lucruri din mandatele predecesorilor. Actualul rector nu bifează niciun proiect major care să-i aparțină”, declară contracandidata doctorului Scripcariu.
Amfiteatrele din spitale arată ca la 1800 și sălile de curs sunt supraaglomerate, „or un plan de modernizări și un protocol de investiții cu unitățile spilalicești se putea face”, mai spune Norina Forna.
„Eu vin după 20 de ani de management, am 16 ani în fruntea Facultății de Stomatologie, experiența și rezultatele mele sunt la vedere, sunt verificabile. Am adus 16 milioane de euro în universitate, pe proiecte implementate de mine pe fonduri europene. În 16 ani la Stomatologie, am creat 100 de cursuri medico-dentare incluse în planurile de învățământ, am introdus cursuri post-universitare, am înființat programe de masterat și atestat, avem trei linii de studiu (română, engleză, franceză). Avem două programe de Master internațional și un program de Atestat în Implantologie. Am dezvoltat o curriculă modernă, restructurată în conformitate cu cele mai exigente criterii europene, cu profesori tineri și entuziaști”.

Schimbarea paradigmei: calitate, nu cantitate

Obiectivele prof. dr. Norina Forna pornesc de la dezvoltarea organizațională, un aspect ignorat acum la UMF. Infrastructura educațională este insuficientă și învechită. Personalul didactic este subdimensionat, iar personalul administrativ este supradimensionat. Prestigiul Universității de Medicină trebuie să se bazeze pe calitatea actului educational, nu pe indicatorul cantitativ. Performanța în topurile universitare internaționale este stabilită pe baza calității viitorilor medici, pe exigența cadrului competițional între studenți.
„Schimbarea pe care o propun este dezvoltarea inovativă. E practic o schimbare de paradigmă prin cinci obiective specifice:
1. Aliniere la standarde internaționale, creșterea vizibilității personalităților din universitate. Reformatarea suportului de curs, modernizarea actului de predare. Implementarea proiectelor de investiții, care stau doar la nivel de intenții de ani de zile.

2. Acces la infrastructură și tehnologie suport. Creșterea numărului de cadre didactice și modernizare: videoproiectoare, calculatoare, table inteligente.

3. Acces la resurse pentru cercetare-dezvoltare și stimularea gândirii creative. Focusarea pe un număr definit de domenii, investiții în dotări și cercetători, poziționarea ca pol recunoscut în cercetarea patologiilor oncologice, renale și cardiologice.

4. Stimularea practică a ideilor inovative în rândul studenților. Înlocuirea conceptului de învățământ cantitativ cu cel de calitate a actului educational.

5. Transpunerea procedurilor într-un sistem integrat. Crearea unui suport informational de generație nouă, optimizarea proceselor de lucru, exercițiul de lucru pe indicatori de performanță educațională. Un sistem de management organizat pe procese care să faciliteze gândirea inovativă și retehnologizarea suportului didactic. Sunt factorii esențiali în resuscitarea Universității în vederea recunoașterii la nivel national și internațional.

„Împreună putem dezvolta sistemul educational medical și putem implementa o viziune a evoluției, a democratizării și formării adecvate, unde acțiunile vizează în primul rând studentul.”

Prof.dr. Norina Forna, decan al Facultății de Stomatologie din cadrul UMF Iași, candidată la funcția de rector

Proiectele Norinei Forna

SPITAL SIMULATOR. Se va realiza implementarea și finalizarea cu succes a proiectului de spital simulator, bază de lucru practic dedicată studenţilor, ansamblu ce se comportă asemănător unui centru medical complet. Astfel, studenţii au posibilitatea de practică intensive înainte de contactul direct cu activităţile spitalicești, având ca beneficiu principal studiul intensiv și gradul de minimizare a posibilelor erori.

BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ. Se va implementa un sistem electronic denumit bibliotecă virtuală, cu posibilitate de accesare de pe mai multe dispozitive și locaţii diferite, cu o bază de studiu adaptată cerinţelor și de actualitate.

COMUNICARE PERMANENTĂ. Se va contura un sistem deschis de comunicare permanent cu cadrele didactice și personalul administrativ, zona fiind dedicată obţinerii de informaţii, lansării de sugestii și feedback permanent.

PROGRAM COMPLET DE EDUCAŢIE. Proiectul de reorganizare a curriculei de studio va avea în vedere, în beneficiul educaţiei complete a studenţilor, înglobarea disciplinelor medicale cu scopul dezvoltării unei mentalităţi multidisciplinare și a unui program de educaţie complet.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: